Ljubav, more i bru­jet

Obiteljska priča u srcu uvale Tatinja: Wala je mjesto gdje se ide na bakin brudet od grdobine, ali i neka nova jela

U mirnom kutku otoka Čiova, gdje miris borova i pogled na kristalno čisto more pozivaju na ljeto, otvorena je Wala, restoran i lounge koji spaja mediteransku tradiciju, suvremeni dizajn i priču trojice braće

U mirnoj uvali Tatinja, skrivenoj među borovima i maslinama u Okrugu Gornjem na otoku Čiovu, otvoren je restoran i lounge bar Wala. Smješten tik uz kristalno čisto more, kako kažu, Wala spaja suvremeni hedonizam s autentičnim šarmom Mediterana i obiteljskom pričom.

image
/Prosper Filipović

Wala je zamišljena kao mjesto za duge večere, lagana popodneva i druženja uz vino, koktele i zalazak sunca. Meni restorana oslanja se na mediteranske okuse, ali im pristupa s modernim zaokretom. Svježe lokalne namirnice, maštovite kombinacije i precizna izvedba ono su što ovdje tanjure čini posebnijima.

Iza Wale stoji priča o tri brata - Petru, Tomislavu i Domagoju, koji su odrasli upravo uz ovu uvalu, među mirisima borove šume i zvukovima mora. Njihova vizija bila je jasna: stvoriti mjesto koje će biti posveta rodnome kraju, uspomenama iz djetinjstva i nasljeđu koje žele prenijeti dalje. Kako nam kažu, hrana je u njihovoj obitelji oduvijek imala posebno mjesto, bila je povod za okupljanje, slavlje i zajedništvo. U njihovom djetinjstvu sve se vrtjelo oko stola, a upravo tu emociju žele prenijeti i gostima.

image
/Prosper Filipović
image
/Prosper Filipović

Proces stvaranja Wale bio je timski rad, braća su zajednički donosila ključne odluke, ali je svatko od njih preuzeo odgovornost za dio koji najbolje poznaje: od razvoja koncepta prostora, preko operativnih zadataka, do kulinarskog smjera.

U kuhinji Wale, dakle, dominiraju poznati mediteranski okusi, ali interpretirani na svjež i suvremen način, kroz drugačiju vizualnu prezentaciju i neočekivane kombinacije. Svaki tanjur nosi dio osobne priče. Među posebnim jelima ističe se brujet od grdobine, jelo koje vuče korijene iz obiteljske tradicije. Prvo ga je pripremala njihova baka, potom otac, a sada ga rade i sami, jelo koje je redovito krasilo obiteljski stol, sada ima počasno mjesto i na meniju Wale.

image
/Prosper Filipović
image
/Prosper Filipović
image
/Prosper Filipović

Dobra lokacija, povezanost s prirodom i lokalnim nasljeđem utkane su i u samu gastronomsku filozofiju restorana.

"Ne želimo da Wala bude samo mjesto gdje se nešto pojede i popije, cilj nam je da to bude iskustvo, doživljaj. Želimo da svaki gost osjeti gdje se nalazi, kroz mirise, okuse i atmosferu", poručuju braća.

Wala je lako dostupna i kopnom i morem, a već u prvim tjednima rada dobila je pažnju, navode, kako kod lokalne zajednice, tako i kod gostiju koji prvi put dolaze na Čiovo. Mnogi su priznali da nisu očekivali ovakvo mjesto na otoku. Braći to nije samo kompliment, već i potvrda da je njihova vizija ispravna.

image
/Prosper Filipović
image
/Prosper Filipović
image
/Prosper Filipović

"Vjerujemo da Wala na suptilan način mijenja percepciju otoka. Pokazujemo da se može ponuditi nešto istovremeno moderno i autentično, ali bez gubitka duše, što nam je najvažnije", zaključuju.

Za arhitektonsko oblikovanje prostora zaslužna je arhitektica Martina Jerončić. Prostor nije osmišljen da dominira krajolikom, već da se u njega nenametljivo uklopi, terasa u hladu borova, elegantan interijer, suptilna rasvjeta i pogled koji oduzima dah čine ambijent koji poziva na opuštenost i uživanje u vrućim ljetnim danima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. studeni 2025 11:55