Gastronomski festivali već su godinama puno više od mjesta na kojima se dobro jede, oni su postali prava kulturna i turistička atrakcija na kojoj se rado okupljaju ljubitelji hrane. Hrvatska u posljednjih desetak godina bilježi pravi procvat ovakvih događanja baš kao i naše susjedne zemlje, često s bogatom tradicijom iza sebe, ali i modernim pristupom koji privlači posjetitelje iz cijele regije i šire.
U svijetu u kojem je hrana postala važan dio putničkog doživljaja, gastro festivali pružaju jedinstvenu priliku da kroz okuse, mirise i teksture upoznamo kulturu i duh neke zemlje. Ovakvi događaji ne okupljaju samo vrhunske kuhare i proizvođače, već i tisuće posjetitelja željnih autentičnih iskustava, lokalnih specijaliteta i bogatog popratnog programa.
Ova tema vodi nas u obilazak najpoznatijih i najzanimljivijih gastro festivala u susjedstvu mjesta gdje se njeguje kulinarska baština, slavi domaća namirnica, ali i eksperimentira s novim trendovima. Bilo da se radi o slavlju pizze u Italiji ili čokoladnoj raskoši Pariza, zajednički nazivnik im je isti: strast prema hrani i dijeljenju doživljaja kroz gastronomiju.
NAPOLI PIZZA VILLAGE, ITALIJA
Proglašen najboljim festivalom hrane na svijetu, Pizza Village svake godine okuplja više od milijun posjetitelja. Ovaj jedinstveni događaj, koji više od 13 godina slavi izvanredno putovanje kroz svijet pizze, talijansku je baštinu postavio kao središnju vrijednost svoje priče. A festival se danas gostujuće organizira od Napulja do Milana i New Yorka...
Festival okuplja pizzaiole iz cijelog svijeta, uz glazbene nastupe, natjecanja, amaterske i profesionalne radionice izrade pizze, zabavne i edukativne sadržaje za sve uzraste, kao i panele, konferencije i seminare. Sve se vrti oko nje, njezinog veličanstva - pizze. Od 2. do 7. rujna 2025. godine, Pizza Village Milano vraća se u CityLife Park, a prve dvije milanske edicije festivala oduševile su više od 100.000 posjetitelja.
SALON DU CHOCOLAT, FRANCUSKA
Ljubitelji čokolade, ovo je nešto za vas! Salon du Chocolat je međunarodni gastronomski festival koji se održava u Parizu i okuplja neke od najraskošnijih čokoladnih delicija na tržištu.
Od 1. srpnja do 3. srpnja 2025., posjetite Salon du Chocolat na koji dolaze najveće face iz svijeta čokolade i kakaa. Čokolatijeri, slastičari, proizvođači slatkiša, uzgajivači kakaa, poznati brendovi i gastro blogeri, svi će doći zbog omiljenog afrodizijaka.
Među najpopularnijim slasticama koje možete kušati na ovom festivalu nalaze se različite praline, kreme i ostale poslastice za sve koji vole slatko.
No, čokolada se ovdje ne koristi samo za jelo. Kreativni umovi iza Salona du Chocolat idu korak dalje pa izrađuju i modne kreacije s čokoladnim detaljima ili čak potpuno izrađene od čokolade!
ODPRTA KUHNA, SLOVENIJA
Poznati ljubljanski food festival Odprta kuhna vratila se u novom izdanju i ovog proljeća.
Odprta kuhna je kulinarski projekt koji okuplja najbolje restorane iz cijele Slovenije na jednom mjestu, omogućujući posjetiteljima da isprobaju raznolike delicije. Pokrenuta 2013. godine, brzo je stekla popularnost zahvaljujući jedinstvenom konceptu koji spaja vrhunsku kuhinju s opuštenom atmosferom tržnice na otvorenom. Svaki petak, Pogačarjev trg u Ljubljani pretvara se u gastronomski raj gdje posjetitelji mogu uživati u raznovrsnim jelima i pićima.
COPENHAGEN COOKING, DANSKA
Festival Copenhagen Cooking od 15. do 24. kolovoza 2025. mijenja poznato iz temelja - i otvara prostor za nešto novo! Omiljeni klasici, svježi formati i jedinstvena iskustva podići će ovaj gastronomski festival na novu razinu, najavljuju organizatori.
U 2025. glavnu ulogu preuzima - luk. On je pravi junak svake kuhinje čak i kada donese suze. Organizatori najavljuju kako ove godine dolaze i prijatelji iz francuske Provanse i poručuju: "Zajedno ćemo izgraditi kulinarski most između sjevera i juga Francuske i ponuditi nezaboravne okuse, prožete južnim suncem i oštrinom sjevera."
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....