KUHAJ BOLJE

Od pripreme smjese do okretanja na tavi, ovo je 8 najčešćih pogrešaka kod pripreme palačinki

 Istockphoto/gif
Idući put kad zasučete rukave i upustite se miješanje smjese i bacanje palačinki u zrak, imajte na umu ove savjete

Ima li išta slađe od tanke, hrskave i tople palačinke punjene namazom od lješnjaka ili pekmezom od marelica, šljiva ili nekog drugog voća? Dok je mnogima priprema palačinki zadatak koji mogu odraditi zatvorenih očiju (ali radi sigurnosti, molimo vas, ipak nemojte), ipak nisu svi obožavatelji palačinki jednako vješti. Ako ste i vi dio te skupine, bez brige, postoji niz razloga radi kojih vam smjesa nije možda baš najbolje uspjela, odnosno zašto su vam palačinke žilave, tvrde i dovoljno kompaktne da djeluju kao podmetač za vrući lonac umjesto da budu prava poslastica. To ne znači da tako mora i ostati! Idući put kad ćete raditi palačinke, obratite pozornost na sljedeće:

image
Nataliia Sirobaba/Getty Images/istockphoto

NAJČEŠĆE GREŠKE KOD PRIPREMA PALAČINKI

Previše mutimo smjesu - kada se smjesa predugo miksa ili miješa rezultat najčešće budu tvrde i gumaste palačinke. Umjesto toga, miješajte smjesu tek toliko da se sastojci povežu.

Koristimo hladne sastojke - idealno bi bilo da nam svi sastojci budu sobne temperature kako bi se ujednačeno povezali prilikom miješanja.

image
Svetlana_nsk/Getty Images/istockphoto

Pečemo palačinke bez da smjesa prvo odmori - sve što je potrebno jest ostaviti posudu sa smjesom da nekoliko minuta stoji prije nego nastavite s pripremom kako bi brašno imalo dovoljno vremena upiti tekućinu.

Pečemo na užarenoj tavi - zagrijte tavu na slabijoj prema srednje jakoj vatri jer ako bude prevruća, izgorjet će vam dijelovi palačinke, a sredina će ostati nedovoljno pečena.

image
Artoleshko/Getty Images/istockphoto

Stavljamo previše smjese u tavu - iskoristite napokon one elegantne mjerice koje vam vise u kuhinji kao dekorativni element i nemojte pretjerivati sa smjesom jer ako je stavite previše dobit ćete guste i neravne palačinke koje će biti teško lijepo ispeći.

Prerano okrećemo palačinku - pričekajte da se pojave mjehurići prije nego je okrenete jer ako to učinite prerano, palačinka će se raspasti.

image
Mizina/Getty Images/istockphoto

Stišćemo palačinku špatulom - mnogi griješe i što stišću palačinku dok se peče u zabludi da će to ubrzati cijeli proces, no na kraju to dovodi do toga da palačinka bude tvrda.

Zaboravljamo namastiti tavu između palačinki - kome se još da baviti sa zagorenim komadićima palačinke? Premažite tavu svako malo maslacem ili uljem prije nego izlijete smjesu za iduću palačinku kako bi baš svaka bila savršeno pečena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 00:53