OBAVEZNA LITERATURA

Osam izvrsnih knjiga o kruhu koje vrijedi imati na svojim policama

Među kuharicama i drugim korisnim kulinarskim naslovima posebno mjesto zauzimaju izdanja posvećena zasitnoj namirnici bez koje većina ne može zamisliti dan

Smatrate li da svaki gurman koji drži do sebe mora imati konkretnu kućnu knjižnicu prepunu kuharica, priručnika, zabavnih izdanja, knjiga s potpisom slavnih i slično, naš ste tip čovjeka. Budući da je ovaj broj posvećen kruhu, izdvojili smo izdanja koja vrijedi imati na svojim policama. Naravno, ako imate prostor i sredstva da udovoljite svojim kolekcionarskim porivima, neka vam ovaj popis posluži kao shopping vodič. Ako, pak, pozorno birate što ćete iduće nabaviti, s ovim naslovima, posvećenima svim tajnama kruha, ne možete pogriješiti.

image
Pinkybird/Getty Images

Tartine Bread - Chad Robertson
Knjiga Chada Robertsona, pekara i vlasnika slavne Tartine Bakery u San Franciscu, svakako je dosegla status klasika, kada je kruh od kiselog tijesta u pitanju. Knjiga iz 2010. sadrži više od 50 recepata i detaljno prikazane brojne metode pripreme. Ako želite ipak nešto malo novije, neka to bude Robertsonova knjiga “Bread Book”, izdana 2021., s osvježenim receptima i novim idejama.

image
Privatna arhiva

The Nordic Baking Book - Magnus Nilsson
Za izdavačku kuću Phaidon, chef nekadašnjeg švedskog restorana Fäviken Magnus Nilsson istražio je bogatu pekarsku tradiciju nordijske regije. Nilsson je putovao Danskom, Farskim otocima, Finskom, Grenlandom, Islandom, Norveškom i Švedskom, skupljajući recepte i fotografirajući krajolik, a rezultat je impresivna knjiga s 450 recepata koju vrijedi imati.

image
Privatna arhiva

Kvasomanija - Anita Šumer
Poznata slovenska sourdough majstorica Anita Šumer 2019. izdala je “Kvasomaniju”, hrvatski prijevod svog odličnog priručnika za one koji se tek upuštaju u pripremu sourdough kruha. U međuvremenu je Šumer izdala i nastavak, “Slanu i slatku kvasomaniju”, namijenjenu iskusnijim kućnim pekarima, a koja sadrži više od 70 recepata za slatka i slana jela od kiselog tijesta.

image
Privatna arhiva

Breadsong: How Baking Changed Our Lives - Kitty & Al Tait
Dirljiva priča o Kitty Tait, duhovitoj crvenokosoj Britanki, koja je probleme s tjeskobom uspjela savladati tako što je s ocem Alom počela peći kruh. Spasonosni hobi pretvorili su zajedničkim snagama u biznis, a zatim su svoju priču ukoričili u “Breadsong”, jednim dijelom memoarsku prozu, a drugim kuharicu s receptima za kruh i druge pekarske proizvode.

image
Privatna arhiva

Paul Hollywood - Bread
Paul John Hollywood slavni je engleski kuhar i televizijska ličnost, a popularnost je stekao kao sudac na natjecanju The Great British Bake Off. U jednoj od svojih kuharica Hollywood je pozornost posvetio i kruhu - u knjizi “Bread” Paul će vas naučiti kako napraviti razne vrste kruha, kao i kako od njega napraviti fantastičan obrok i iskoristiti ga u potpunosti.

image
Privatna arhiva

The Bread Baker’s Apprentice - Peter Reinhart
Ovu uspješnicu Zaklada James Beard i Međunarodna udruga kulinarskih profesionalaca 2002. proglasili su knjigom godine, a otad je doživjela čak petnaest reizdanja, posljednje 2016. Američki pekar i pedagog u svojim brojnim knjigama proučava tajne kruha s različitih strana svijeta, a ova knjiga bit će jednako korisna početnicima, kao i profesionalcima.

image
Privatna arhiva

Poilâne: The Secrets of the World-Famous Bread Bakery - Apollonia Poilâne
Ova knjiga donosi impresivnu priču o tome kako je Apollonia Poilâne, treća generacija pekara i vlasnika istoimene pariške pekare, preuzela posao sa samo osamnaest godina, nakon što su joj roditelji poginuli u helikopterskoj nesreći. Osim recepata za vrhunski kruh i slastice, u knjizi možete saznati trikove kako maksimalno iskoristiti štrucu kruha.

image
Privatna arhiva

The Perfect Loaf - Maurizio Leo
Maurizio Leo, Amerikanac talijanskog podrijetla, napisao je “The Perfect Loaf” kao vodič za pripremu kruha koji je postao bestseler New York Timesa, temeljen na iskustvu koje je stekao pišući nagrađivani blog istog naziva. S više od 400 stranica ove knjige, početnicima daje putokaz kako steći samopouzdanje kada je o kruhu i pečenju riječ.

image
Privatna arhiva

image

Fotografija Berislava Picek/Cropix; Dizajn naslovnice: Vesna Veselić

Berislava Picek/Cropix/Vesna Veselić/

Ne propustite! Druge zanimljive članke o kruhu pronađite u aktualnom broju magazina Dobra hrana, koji je na kioscima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 16:26