Brutalno dobri

Ove restorane isplati se posjetiti samo zbog deserta, od odlične pite sa šljivama do slastica koje ostavljaju bez riječi

Od Međimurja i Osijeka pa sve do favorita iz omiljenih restorana na obali

Iako postoje oni koji ih izbjegavaju i koji se s nama možda ne bi složili, činjenica je da restoranski deserti za vrijeme ručka ili večere igraju veliku ulogu. Bez obzira na to u kojem smjeru vas ranije poslužena jela odvedu, jeste li dobro ili loše raspoloženi, sviđa li vam se ili ne sviđa ono što vam je do tog trenutka prezentirano, desert cijelu stvar može okrenuti u dva smjera. Može uvelike popraviti dojam restorana ako vam je prije njega posluženo slabije predjelo ili glavno jelo ili, pak, može potpuno pokvariti sve ono što ste do trenutka posluživanja deserata pojeli.

Slastičari i njihovi recepti, dakle, u rukama imaju veliku moć, a ponekad su i razlog zbog kojeg ćemo se u određeni restoran vratiti. Upravo zato, napravili smo kratak popis s adresama na kojima smo ovog ljeta kušali odlične deserte i u koje bismo se, među ostalim, upravo zbog tih jela vrlo rado vratili. Od jednostavnijih slastica do deserata koji već na prvi pogled ostavljaju bez riječi, na našem popisu pronađite ih sve.

KROŠTULA KOJU BISMO JELI SVAKOG DANA

Kada smo nedavno posjetili restoran Spinnaker u Poreču, nakon nekoliko odličnih slijedova glavnih jela, posebno su nas oduševili deserti. Sorbet od pašarete bio je pravo iznenađenje, ali kroštula s rakijom, cvjetnim medom i peludom nas je raspametila i ne bismo imali ništa protiv da u ovoj slastici uživamo baš svakog dana. Desert je osmislila talentirana slastičarka Dragana Kovačević i jedan je od najboljih u kojima smo ovog ljeta imali prilike uživati.

image
Maja Šokčević Lovrić/

SLATKI SPEKTAKL U ROVINJU

S dolaskom Maše Salopek na mjesto glavne slastičarke u rovinjskom Cap Aureu, deserti su ovdje sami za sebe postali dovoljan razlog za dolazak na večeru. Nakon već ionako fantastičnih jela koja smo u Cap Aureu isprobali, na kraju smo ostali oduševljeni i Mašinom dinjom fermentiranom u soku od domaće rajčice, sorbetom od krastavaca i tamnom čokoladom te kozjim mlijekom s pečenim krastavcima, kandiranim limunima, jabukom i karameliziranim orasima. Divan spoj okusa, tekstura i deserti koje ćemo zasigurno još dugo pamtiti.

image
Privatna Arhiva/

PITA NAKON NEDJELJNOG RUČKA

Osim na moru, odličnu poslasticu pronašli smo nedavno u međimurskom restoranu Mala hiža. Osim vrlo dobre baklave s makom, isprobali smo i sočnu pitu od šljiva s bučinim košticama i sladoledom od bučinog ulja i sjemenki. Tijesto je bilo prhko i topilo se u ustima, šljive blago kiselkaste, cijeli desert nije bio previše sladak, a sjemenke na vrhu zaslužne su za dodatnu hrskavost koja je cijeli desert učinila još zanimljivijim. Čak i kada bi nam ovaj desert poslužili bez sladoleda, bili bismo više nego zadovoljni.

image
Privatna Arhiva/

POSVE NEOČEKIVANI FAVORIT

Jedan od deserata zbog kojeg smo, nakon što smo završili porciju, pomislili kako bi se bilo dobro vratiti samo kako bismo ga ponovili je i budino al cioccolato u osječkoj pizzeriji Pepe. Posut čokoladnim mrvicama, ovaj domaći čokoladni puding bio je sve ono što kupovni nisu. Svilenkast i podatan, savršene teksture i čokoladnog okusa s povremenim hrskavim kontrastom mrvljenca, zaključili smo, ovo je desert kojeg se ne bi postidjela niti jedna bolja slastičarna.

image
Privatna Arhiva/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 21:24