DOBRE PREPORUKE

Ovo su četiri restoranska zicera u Splitu koji nemaju suludo visoke cijene, a dobro kuhaju

Ako se nađete u Splitu vrijedno je znati gdje možete dobro ručati ili večerati, a istovremeno da cijene budu umjerene

Svi veliki gastronomski gradovi imaju svoje gurmanske ikone, a u Splitu su, dakako, nezaobilazne dvije štacije - pazar i peškarija. Upravo su to mjesta koja pohodite kako biste nabavili namirnice i osjetili šušur grada. A Split kao pravi mediteranski grad prirodno gravitira ribi i ribljim jelima, pa je proći kroz peškariju dio svakodnevnog đira lokalaca, ali i turista i namjernika.

U nastavku donosimo četiri provjereno dobra mjesta gdje ćete dobro jesti ako se nađete u Splitu, a nećete morati podići kredit da biste platili ručak ili večeru.

Morsko, a zanimljivo & drugačije: Pinku Fish & Wine

Pinku Fish & Wine udaljen je od kantuna peškarije tri koraka. Njihov koncept je temeljen na korištenju manje poznate i cijenjene ribe te se trude maksimalno iskoristiti namirnice. Jela koja nastaju vrlo su maštovita i mogu se opisati kao gastronomska eksperimentalna kuhinja. U ponudi imaju samo riblja jela, a posebni su po tome da u njihovu restoranu nema klasične kuhinje - pećnica, štednjaka i teća. htjeli pokazati kako se bez prave profesionalne kuhinje (koju nisu mogli postaviti s obzirom na skučenost prostora) može kuhati kao u najboljem “finom restoranu”, neovisno o tome jeste li došli na mali zalogaj uz čašu vina ili želite uživati u pravoj večeri u više sljedova.

image
Pinku Facebook Page/

"To što smo uz samu peškariju velika je prednost, jer možemo odabrati koju god ribu želimo, ali nas zanima nešto drugo - izvorni okusi zaboravljene i manje cijenjene ribe poput bežmeka ili tabinje. Tu se igramo i stvaramo potpuno otkačena jela, poput trlje s tostiranom pancetom, korabicom, creme fraicheom i sjemenkama gorušice. Za svako jelo treba nam nekoliko mjeseci i dok nismo zadovoljni balansom okusa, ne odustajemo i igramo se s kemijom - pa filet palamide odležavate s muscavado šećerom", objašnjava Delić te dodaje kako uz njega glavnu riječ o jelima ima chef Nikola Marušić, koji nam je prezentirao kako nastaje juha od graška s bežmekom (batovina, ćaća).

Vegansko-vegetarijnski zicer: Pandora Green Boxu

Pandora Green Box je vegansko-vegetarijanski restoran vrlo popularan među turistima i mlađom populacijom. Glavna šefica je Aleksandra Dojčinović Berticioli, karijeru je započela u klasičnim restoranima, ali ju je profesionalni put odveo na razne strane svijeta, pa je kuhala u restoranima u Mikonos u Grčkoj, Istanbulu, Veneciji, Budimpešti, Caracasu u Venezueli, Francuskoj, Dubaiju i konačno se skrasila u ulici Obrov, osam koraka od peškarije. Svojevremeno smo probali Girl from Ipanema i dobili bublicu s infuziranom ciklom s burgerom od gljiva i oraha te BBQ, umakom od mladih kapulica i manga uz zdrobljeni avokado. Pandora nema ribu u svojem gastronomskom konceptu.

Urbano i omiljeno: Corto Maltese

Jedan od onih koje sada već ubrajamo u omiljene splitske restorane svakako je Corto Maltese, smješten na samo 22 koraka od peškarije. To je mjesto gdje se odlično jede, sluša dobra glazba, subotom ujutro pije kava ili rakijica. Kod njih lako možete završiti cijeli dan.

image
Tom Dubravec/

"Karta nam nije velika, a kombinacija je morskih i mesnih jela. Na prvi pogled rekli biste da je sve jednostavno, ali naša se jela sastoje od mnogo malih komponenti za koje treba puno truda. S druge strane, želimo pružiti iskrene okuse."

Po starinski: Zalogajnica DeListeš

Ovdje kuhaju po starinski tradicionalna dalmatinska jela - kada dođete k njima, čini vam se da ste kod dobrog prijatelja “na obidu” jer je atmosfera vrlo prisna i druželjubiva. Restoran s tradicionalnom dalmatinskom hranom gdje se njeguje duh najboljih štoseva iz Dalmacije i s otoka i mjesto gdje se sluša Gego i Ljetno kino, smišljaju male podvalice, druži neformalno, otkačeno kuha - sve je to DeListeš. A što je najvažnije, hrana je odlična. Za samu atmosferu zadužen je gazda Zdravko Listeš jer kuha, poslužuje, druži se s gostima. A desna mu je ruka Marko Jurčević - koji ima “veliko ovlaštenje” za počastit ako triba, ali i otirat ako se ne znaju ponašati, dok teta Mirjana, koja isto radi u kuhinji, prema Zdravkovim riječima, pazi da se njih dvojica previše ne "zaigraju".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 01:10