Dobre preporuke

Ovo su nezaobilazna mjesta za teletinu i janjetinu ispod peke u Zagrebu i okolici

Volimo ih mi i s ražnja, no dobroj peki nema ravne... složit će se svi koji vole sočno meso koje spada s kostiju

Janjetina i teletina ispod peke mnogim su obožavateljima mesa prvi izbor u restoranima gdje su ta jela u ponudi. Sporo pečeno meso koje se zapravo kuha u svojim sokovima i na kraju, kad ono ispari - zapeče, na našim je prostorima specijalitet o kojemu se priča i na drugim kontinentima. Uostalom, čak se i Marco Pierre White - prvi kuharski rock star i idol mnogih chefova mlađe generacije, još uvijek sjeća njezina okusa kad ju je prvi puta jeo, o čemu je pričao u intervjuu za Dobru hranu.

“Kad danas odem u restoran s dvije ili tri Michelinove zvjezdice, uglavnom ne doživim nikakvo uzbuđenje, to mi ne predstavlja ništa u životu. Sada život gledam s puno emotivnije strane i većina restorana koje cijenim i volim nemaju zvjezdice i slična priznanja. Uzmite za primjer samo pripremu hrane ispod peke kakvu sam jeo kod vas u Dubrovniku. To je romantično, s puno filozofije, ukusno, a tako jednostavno. Ima dušu, njezin je emocionalni utjecaj na čovjeka koji je jede velik...".

image
Tom Dubravec/Cropix

Ako nikad niste ili, pak, opet želite doživjeti emociju kroz hranu, tada je peka, složili bismo se s ovom legendom, izvrstan izbor. Stoga vam u nastavku donosimo mjesta koja vrijedi posjetiti ako želite uživati u sočnom mesu pripremljenom ispod peke. Naravno, postoje još neka mjesta u gradu gdje nude ova jela, pa ako mislite da još netko od njih zaslužuje biti na ovoj listi, a to nam možete obrazložiti riječima i pokazati fotografijom, slobodno nam se javite na redakcijsku e-mail adresu: [email protected]

Također, napomenuli smo vam i gdje možete pronaći dobru janjetinu s ražnja, čisto da zadovoljimo svačiji ukus.

TRNJANKA
Adresa: Zagreb, Trnjanska cesta 31 (iza Palače pravde)
Radno vrijeme: od utorka do nedjelje od 10 sati do 19 sati

Trnjanka je restoran u širem centru grada koji osim klimatizirane sale ima i lijepu terasu, no ovdje gosti dolaze prije svega zbog hrane, ne toliko zbog ambijenta. Među Zagrepčanima se Trnjanka kroz godine etablirala kao mjesto za odlazak na gablec, poslovni ručak, ranu večeru, ali i veća slavlja i zabave.

Pitate li Zagrepčane gdje na janjetinu ili teletinu ispod peke, ovaj će se restoran zasigurno naći u prva tri izbora. Razlog je što imaju tradiciju dulju od pola stoljeća, a meni prilagođavaju sezoni, pa su tako nedavno u ponudi još imali mladu janjetinu i to domaću, visokokvalitetnu, ponekad pašku, ponekad iz okolice Drniša i zaleđa Šibenika. Također, poznati su i po janjetini s ražnja, no u ponudi imaju i teletinu ispod peke.

ZELEN DVOR
Adresa: Zagreb, Samoborska cesta 170
Radno vrijeme: od ponedjeljka do subote od 8 do ponoći, nedjeljom i blagdanima od 8 do 22:30 sati

U zapadnom djelu Zagreba, na staroj samoborskoj cesti nadomak rijeke Save, nalazi se restoran Zelen Dvor. Njegova povijest datira još iz 1937. godine, kada je na mjestu današnjem restorana otvorena gostionica. Tadašnji uglednici posjećivali su ovo mjesto zbog kvalitetne hrane i vina. Ubrzo je to mjesto postalo neizostavno okupljalište kako za proslave, tako i za intimna, poslovna i diskretna druženja, a ostalo je i danas.

Tradicionalna kuhinja izgrađena, kako kažu, na ponudi vrhunskog roštilja, jela s ražnja te izvorne dalmatinske janjetine i teletina ispod peke, nadopunjena je uvijek svježom kvalitetnom bijelom ribom. Teletina po cijeni od 36 € na listi je specijaliteta, baš kao i janjetina za koju ćete trebati izdvojiti 47 € po porciji.

DIDOV SAN
Adrese: Zagreb, GORNJI GRAD: Mletačka 11; KAJZERICA: Bencekovićeva 28
Radno vrijeme: GORNJI GRAD: svaki dan od 11 do 23:30 sati; KAJZERICA: od utorka do nedjelje od 10:30 do 23:30 sati

Smještena na dvije lokacije u gradu, konoba Didov san od otvorenja je po hrani na dobrom glasu. Okosnica njihove ponude su, kako navode i u opisu restorana - okusi i mirisi Dalmatinske Zagore. Stoga je ova konoba mnogima nerijetko prvi izbor kad su u pitanju žabe, jegulje, puževi i jela pripremljena ispod peke. Ovdje će vam, naime, ako naručite na vrijeme, pripremiti teletinu, janjetinu, ali i hobotnicu pod pekom. I dok ćete za teletinu za dvoje s prilogom platiti 44 € na oba mjesta, janjetina je nešto skuplja na Gornjem gradu, pa za dvoje stoji 52 €, odnosno 50 na Kajzerici.

PRI ZVONCU
Adresa: Zagreb, 12. vrbik 1
Radno vrijeme: od utorka do subote od 11:30 do ponoći

Restoran Pri zvoncu jedno je od onih mjesta u gradu gdje je teško dobiti stol ako ste mislili samo se pojaviti na vratima. Ubrzo su ovdje stekli stalnu klijentelu koja ne propušta njihove gablece, ali ni proslaviti svako malo ili veće slavlje u ugodnom ambijentu restorana smještenog u ovom preizgrađenom zagrebačkom kvartu. Čak je i njihova terasa ugodna oaza koju zelenilo i ograda štite od prometnice koja prolazi pored restorana.

Jedni ovdje dolaze zbog njihovog roštilja, drugi zbog telećeg zagrebačkog, neki zbog jadranskih lignji, a mnogi zbog teletine ispod peke.

RESTORAN KSAVER, DVORAC GJALSKI
Adresa: Zabok, Gredice Zabočke 7
Radno vrijeme: svaki dan od 7 do 22 sata

image

Teleća koljenica ispod peke specijalitet je restorana Dvorca Gjalski

Privatni album

Nije nepoznato kako su Dvorac Gjalski i Restoran Ksaver nezaobilazna adresa ako želite fino jesti nakon odlaska na izlet u Hrvatsko Zagorje. Uvjerili smo se to nekoliko puta, ali i za našeg nedavnog posjeta Zaboku. I ovog smo se puta odlučili za teletinu ispod peke (22 €), koja je prizvala neka lijepa sjećanja na vesela prijateljska i obiteljska druženja. Sočna, slasna, savršeno pečena, tako da je dovoljno tek vilicom povući da spadne s kosti. Sada u ponudi Gjalski ima i teleću koljenicu ispod peke za dvije osobe s krumpirom i povrćem po cijeni od 49 €, a koliko smo mogli primijetiti i obogatili su kartu na kojoj se sad pored odležanog mesa i roštilja dodatno ističu zagorska jela - patka, purica, kopun te jela od divljači.

VILIBALD
Adresa: Samobor, Pavučnjak 115
Radno vrijeme: svaki dan od 10 do 22 sata

Na staroj karlovačkoj cesti iz smjera od Zagreba prema Jastrebarskom s lijeve strane ceste nalazi se restoran Vilibald, a pored njega je ražanj na kojemu se redovito vrte janjci. Stoga, ako ste ikad prošli ovim putem, a niste se zaustavili, znate što vam je činiti drugom prilikom. Restoran, koji je na sceni već 56 godina u jaskansko-samoborskom je kraju poznat po slasnom janjećem mesu s ražnja (40 €/kg), no i po teletini ispod peke čija je cijena po porciji s prilogom još nedavno bila 34 € za kilogram. I dok ražanj ne morate naručiti, za teletinu ispod peke se ipak pobrinite da je zatražite barem nekoliko dana prije dolaska u restoran.

NEZAOBILAZNE ADRESE ZA JANJETINU S RAŽNJA

Restoran NK Hrašće
Adresa: Hrašće Turopoljsko, Hraščanska ul. 84

U restoranu uz NK Hrašće se jede tradicionalna hrana. Tu se dolazi zbog janjetine s otoka Paga i iz zadarskoga zaleđa. Osim janjetine, po kojoj su poznati, ovdje se na ražnju po narudžbi okreću i odojci, patke te guske. Sve namirnice su od domaćih, provjerenih proizvođača.

image
Berislava Picek/Cropix

Restoran Lampion
Adresa: Zagreb, Zagrebačka cesta 82

Ovaj restoran smješten je u neposrednoj blizini igrališta NK Kustošija, a posebno ih hvale zbog janjetine i teletine koje pripremaju na lešo te peku na ražnju. U ponudi su i domaći odojci, guske i patke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2025 18:32