VINSKI VODIČ

Pet adresa za frikove koji obožavaju prirodna vina! Svijet se okreće iskrenom i autentičnom

Pokret prirodnih vina nastao je iz želje da se vina budućnosti što više približe autentičnom, a što više udalje od enološki i agronomski manipuliranog

Ako ste spremni udubiti se u svijet prirodnih vina te u privatnosti svoga doma s društvom kušati etikete raznih domaćih, kao i stranih proizvođača, nekoliko vinoteka i prodajnih mjesta može zadovoljiti vašu potrebu za novim i uzbudljivim vinskim ostvarenjima. Podsjetimo, vinari koji na tržište stavljaju prirodna vina u svojim vinogradima ne koriste neselektivne pesticide, herbicide ni umjetna gnojiva, kao niti druga prirodnom vinaru neprihvatljiva agronomska sredstva i tehnike. Vinogradi im pritom moraju biti ekološki, odnosno tretirani isključivo sredstvima koja su dopuštena u ekološkoj proizvodnji. Kako ističe naš suradnik, vinski stručnjak Saša Špiranec u jednom od svojih tekstova: “U podrumu je zabranjena upotreba selekcioniranih kvasaca, udio sulfita je dva do tri puta smanjen u odnosu na zakonske norme, i sasvim je limitirana upotreba enoloških sredstava, poput bakterija za malolaktičnu fermentaciju ili preparata za popravljanje boje i bistrine. Pokret prirodnih vina nastao je iz želje da se vina budućnosti što više približe autentičnom, a što više udalje od enološki i agronomski manipuliranog.” Kao i kod svega drugoga, kod prirodnih vina također treba pronaći proizvođače koji vam odgovaraju, a na ovih nekoliko adresa možete početi svoje istraživanje. Pritom nemojte zaobići i neke veće veleprodajne trgovine poput Vrutka koji bi vas mogli i iznenaditi izborom. Ako se osjećate ugodno s online kupovinom vina, potražite svoje omiljene etikete i na stranici Naturavini.com.

image
Nesputana Vina Facebook

NESPUTANA VINA

Ul. Jurja Žerjavića 7/2

Instagram profil

Vinoteka Borisa Sarjanovića je u potpunosti posvećena prirodnim, organskim i biodinamičkim vinima i prva je svoje vrste u Zagrebu. Asortiman nije fokusiran samo na Hrvatsku, već na vina iz cijele Europe. U prostoru radionice redovito održavaju brojne radionice, a usto imaju i brojna gostovanja vinara iz cijelog svijeta pa ih vrijedi pratiti na društvenim mrežama.

image
Vivat Fina Vina Facebook

VIVAT FINA VINA

Ulica Frana Folnegovića 1b ili Martićeva 12

Webshop

Osim što savjet i bocu prirodnog vina možete potražiti na jednoj od dvije lokacije na kojima se nalazi Vivat, vrijedi proučiti i ponudu prirodnih vina na njihovom webu. Uz prirodna vina iz Hrvatske i Italije, Vivat nudi i veliki izbor vina austrijskih proizvođača.

image
Moments Facebook

MOMENTS WINE AND FINE SHOP

Masarykova ul. 9

Webshop

Smještena u centru grada, ova moderna vinoteka mjesto je na kojem možete saznati nešto novo o svijetu proizvodnje vina, kupiti bocu za poklon sebi i drugima, ali i pridružiti se vinskim radionicama na razne teme.

image
Vintesa Facebook

VINTESA

Vlaška 63

Webshop

U istom prolazu u kojem se nalaze popularni Mali bar i pizzerija Karijola smjestila se i vinoteka Vintesa. U asortimanu nude etikete vinarija kao što su Tomac, Križ, Bikicki ili Clai, a nerijetko održavaju i brojna predstavljanja. S nekoliko stolova smještenih ispred vinoteke odlična su lokacija i za kušanje vina na čaše u dobrom društvu. Iako se nalazi u samom centru grada, gosti Vintese su udaljeni od gradske vreve i prometne Vlaške.

image
Miva Galerija Vina Facebook

MIVA GALERIJA VINA

Ulica grada Vukovara 56a

Webshop

Među etiketama prirodnih vinara, ova poznata vinoteka ima izbor vina proizvođača kao što su Clai ili Tomac. Educirano osoblje rado će vam pomoći u izboru, a ako biste radije naručili online, nude popuste za narudžbe više boca odjednom pa imajte to na umu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. ožujak 2024 07:45