Top preporuke

Planirate li ovih dana u Zadar, ovo su mjesta na kojima ćete dobro jesti, piti i sladiti se

Iako turistička sezona zapravo još nije počela u pravom smislu te riječi, to ne znači da se u Zadru i sada ne može dobro jesti

Iako bismo pomislili kako su neke stvari znatno jednostavnije u doba digitalizacije i brze razmjene informacija, ponekad se čini kako to baš i nije uvijek i u potpunosti istina. Naime, jedan od izazovnijih zadataka kada se nađemo u novoj destinaciji je - gdje jesti? I to, bez obzira na to, gdje putovali i koliko je prethodno recenzija objavljeno na internetu. Nerijetko, su neki od restorana više ne rade ili su privremeno zatvoreni, kod nekih recenzija, pak, ukus onoga koji ju je pisao ne odgovara našem, a tu su i plaćene objave koje znaju (pre)dobro uljepšati stvari.

Ako vas put ovih dana odvede do Zadra i voljeli biste se počastiti ukusnim ručkom ili večerom, tada vam može pomoći ovaj vodič - donosimo nekoliko istaknutih mjesta na kojima možete dobro jesti, a doznali smo i gdje se pije dobra kava.

TRADICIONALNA DALMATINSKA KUHINJA

Restoran Kaštel, Bedemi zadarskih pobuna 13

Radno vrijeme: Od ponedjeljka do subote, 15:00 - 22:00, nedjeljom ne rade

Restoran je smješten u sklopu hotela Bastion, na srednjovjekovnim zidinama kaštela iz 13. stoljeća, na rtu zadarskog poluotoka. Kuhinja ovog restorana koristi domaće sezonske sastojke i pretvara ih u, po mnogima, divne mediteranske specijalitete.

"Osim elegantnog uređenja, Kaštel vrijedi posjetiti zbog njegove mediteranske kuhinje koja je ukorijenjena u dalmatinskoj tradiciji, a istovremeno pokazuje intrigantan talijanski utjecaj", stoji u obrazloženju odluke poznatog vodiča da dodijeli restoranu Michelinovu preporuku, dok je poznati Gault & Millau naglasio i kako je ovo mjesto "idealan odabir za gladne romantike".

Pitate li se što jesti, nećete pogriješiti ako se odlučite za tartar od jadranske tune, hobotnicu ili janjetinu.

Restoran Pet bunara, Stratico 1 (u blizini Trga pet bunara)

Radno vrijeme: Od ponedjeljka do nedjelje (utorkom ne rade), 12:00 - 22:00 sata

Restoran Pet bunara dine & wine nalazi se pored istoimenog zadarskog trga. Više od 40 godina doprinosi bogatstvu i profinjenosti zadarske gastronomske scene. Vođen željom da dostigne vrh gastronomske scene, tijekom godina kontinuirano se mijenjao i prilagođavao, predstavljajući zadarsku gastronomiju na jedinstven i inovativan način - svojom sezonskom i organskom ponudom jela spravljenih od namirnica iz lokalnog uzgoja, uključujući i organsko meso, divljač, ribu, perad, povrće i žitarice proizvedene u skladu s održivim razvojem.

Svake godine u selu Poljica (kraj Zadra) uzgajaju i začinsko bilje u vlastitom vrtu kako bi osigurali najsvježije sastojke te uzgajaju masline i smokve na organski način ekskluzivno za njihov restoran. Poznato je, također, kako sa strašću pristupaju i pri odabiru vina, koja su bitan element njihova stila života i vizije dobrog restorana.

Restoran Niko, Obala kneza Domagoja 9

Radno vrijeme: Od ponedjeljka do subote, 16:00 - 23:00 sata, nedjeljom ne rade

image

Vlasnik restorana Erik Pavin s unukom Nikom

Luka Gerlanc/CROPIX

Smješten na Puntamici sjeverno od povijesnog poluotoka, restoran Niko vrijedan je vaše pažnje kako zbog kuhinje, tako i zbog autentičnog dalmatinskog ugođaja. Poznat je po ribljim specijalitetima, a zanimljivo je, kako se obitelj Pavin voli pohvaliti, da je Restoran Niko, osnovan 1963. godine, jedan od prvih privatnih restorana na našim prostorima, pa ga ne zovu bez razloga ugostiteljskom institucijom u Zadru u koju rado zalaze brojni poznati domaći i strani gosti.

image

Tjestenina s plodovima mora

Luka Gerlanc/CROPIX

Ako se poželite ribljih jela, na njihovom se jelovniku ističu specijaliteti kuće između kojih su zelena pašta sa škampima, riba koju gosti sami odabiru iz bogate i obilne ponude te jastozi iz vlastite jastožere, što i gosti rado istiu kako najveću prednost ovog restorana.

Restoran 2 Ribara, Blaža Jurjeva 1a

Radno vrijeme: Od ponedjeljka do subote 11:00 - 23:00 sata, nedjeljom 11:00 - 22:00 sata

Iako poznat po tradiciji duljoj od pola stoljeća, restoran 2 Ribara je moderno i istančano mjesto za ručak ili večeru. Nalazi se u samom centru stare jezgre grada Zadra i nudi raznolika jela, a lokalci kažu kako se tamo moraju probati riblji specijaliteti. Međutim, njihov jelovnik uključuje i mesna jela te specijalitete talijanske kuhinje, tjesteninu i pizzu.

Posebno se vole pohvaliti kako u ponudi imaju široku lepezu pažljivo odabranih lokalnih vina zadarske regije.

VEGE KUHINJA

The Botanist, Ul. Mihovila Pavlinovića 4

Radno vrijeme: Od ponedjeljka do nedjelje (utorkom ne rade), 12:00 - 20:00 sati

Relativno nedavno otvoren restoran Botanist nalazi se u blizini Donje rive i Sveučilišta i nudi dobru hranu za sve one koji ne jedu meso. Iako mnogi zadarski restorani imaju vegetarijanska i veganska jela na meniju, ovo je zapravo jedini restoran u gradu koji nudi isključivo takvu kuhinju. Shoebill Combo, odnosno vege lasagne, Common cockchafer ili dalmatinska pašticada, zatim Aye-Aye ili vege burger - samo su neka od njihovih popularnih jela zbog čega je The Botanist postao i omiljeno mjesto Zadrana koji vole zdravije jesti.

Nije za odbaciti ni informacija da je ovo jedan od rijetkih pet friendly gastro adresa u gradu Zadru!

GDJE POJESTI "S NOGU"

Švabos Burger & Soul Food, Stomorica ul. 4

Radno vrijeme: Od utorka do nedjelje,15:00 - 22:00 sata (utorkom od 17:00), ponedjeljkom ne rade

Fast food je uvijek kliska tema, ali kad je glad u pitanju i ovu informaciju je dobro znati, a pitate li Zadrane (barem ako je suditi prema ocjenama koje mu daju na popularnim aplikacijama za dostavu hrane), Švabos Burger & Soul Food svakako je lokal koji želite imati na svojoj listi u "slučaju nužde".

To što na Googleu ima negativne recenzije ovog puta zanemarite jer iskusni fast foodovci kažu kako nećete pojesti bolji Crispy pork burger (burger s carskim mesom na pikantni način), Crispy chicken burger (burger s hrskavom piletinom i curry umakom), Pulled pork loaded fries (domaći pomfrit, pulled pork i bbq umak) i Švobasicu (hrenovka umotana u sir s hrskavom panadom i još mnoga druga čuda), zbog koje su se u ovom lokalu i proslavili.

A GDJE NA KAVU, KOLAČE ILI BRUNCH?

Callegro café, Široka ul. 18

Radno vrijeme: Od ponedjeljka do nedjelje, 7:00 - 22:00 sata

Caffe bar i slastičarnica tik uz Boutique Hostel Forum osim što će vas oduševiti prekrasnim pogledom na staru gradsku jezgru, na rimski forum i crkvu svetog Donata, mogla bi vas zauvijek vezati za ovaj grad i svojim slasticama. I dok jedni hvale njihovu novu tortu od rogača drugi se ne mogu nahvaliti kolača od (i u obliku) jabuke i limuna, dok trećima rastu zazubice na Ledenu kraljicu i dobru staru - baklavu.

Uz odličnu kavu, ovo mjesto ljeti u ponudi ima i odličan sladoled.

Coffee & Cake - Kavana CENTAR, Ul. Braće Vranjana 12

Radno vrijeme: Od ponedjeljka do nedjelje, 7:00 - 22:00 sata (nedjeljom od 8:00)

Osim po kolačima, koji su ovdje domaće izrade od pažljivo odabranih namirnica, Coffe & Cake Kavana CENTAR može se pohvaliti po tome što je u gradu postala poznata i kao jedan od pionira u služenju bruncha. U ponudi tako imaju Egg Benedict i Egg Benedict Royal, ali i slanu i slatku verzija waffla i američkih palačinki, što se danas teško dade naći i u razvikanijim turističkim destinacijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 11:21