
Ovog četvrtka, 23. travnja, i službeno je otvoren dugonajavljivani Asian Street Food Festival na zagrebačkom Strossmayerovom trgu. Desetak kućica, raznovrsna ponuda i miris curryja, kumina i čilija u zraku natjerali su nas da odmah prvog dana i mi ovdje potražimo svoje mjesto, pa i isprobamo što se to točno nudi. Favorita smo pronašli na prvu, a zatim kušali dalje pa ih odlučili izdvojiti još nekoliko. U nastavku vaš neka naša top lista.
NEŠTO NOVO, A POZNATO: SENDVIČ ‘U BUREKU‘
Mario Mihelj na ovom se festivalu pojavljuje po prvi put i to mu je bio itekako dobar potez, jer od šest, sedam prisutnih za stolom za vrijeme našeg kušanja ponude, svi su se jednoglasno složili da je njegov sendvič s piletinom, odnosno junetinom, najbolji od svega što se isprobalo. Sendvič nosi naziv Rou Jia Mo, a radi se o svojevrsnom azijskom burgeru s posebno mariniranim komadićima mesa i wok povrćem. Meso je upakirano u omotač od vučenog tijesta, koji je pahuljast, lagan, pucketa pod prstima i u ustima i nije pretežak, a lijepo drži punjenje na jednom mjestu. Velik je i zasitan i nakon što ga pojedete, vrlo vjerojatno nećete ostati razočarani. Cijena sendviča s piletinom je 9 eura, a s junetinom 11 eura.
ZA ONE KOJI VOLE LJUTO: BOGATA JUHA S KOZICAMA
Ekipa iz Thai Thai restorana često se pojavljuje na ovakvim festivalima, trudi se i uvijek smisle nešto novo, a ovog puta sav taj trud urodio je plodom, jer jedan od favorita za našim stolom bila je i njihova Tom Yum noodle juha. Lagano ljutkasta, s dosta sočnih kozica, dugačkim rezancima koje je najbolje i najljepše posrkati kao da vas nitko ne gleda i s velikom količinom povrća. Utješno, spicy, taman. Jedina zamjerka je da bismo voljeli da je luk malo bolje obrađen, ali prvi je dan, sve se još stigne ispraviti. Cijena juhe je 8 eura.
TOTALNI ZICER: AZIJSKI SENDVIČ S POHANOM PILETINOM
Ekipa iz zagrebačkog restorana Noel također je postala prilično redovita na street food festivalima, što uopće nije loše, jer uglavnom uvijek nas ugodno iznenade svojim kreacijama. Iza njihove kućice na Asian Street Food Festivalu ove godine stoji Ivan Temšić, pobjednik Masterchefa Hrvatska 2021. godine, koji ovdje priprema nekoliko jela. Posebno nam se svidio njegov bao bun sa svinjskom potrbušinom, bbq umakom, salatom s miso dressingom i hrskavom svinjskom kožicom, pri čemu posebno pohvaljujemo domaće pecivo, koje zbog dugotrajnije pripreme i nije često na festivalima, ali i meso koje se raspadalo u ustima.
Više od bao buna svidio nam se samo njihov katsu sendvič s pohanom piletinom, kupus salatom i kimchi majonezom, koji je sočan, moćan, zasitan i slastan, posebice kada ga uparite s hrskavim domaćim krumpirićima, koji su toliko dobri da je zbog njih za našim stolom skoro izbila svađa. Noelovci, pojačajte tu porciju, molimo vas.
Cijena katsu sando sendviča na Noel kućici je 13 eura, a pork belly bao prodaju po 7,50 eura za komad.
ZA KLASIČARE: LIGNJE I PILETINA
Naizgled prilično jednostavna jela, ali pravi crowdpleaseri su i popcorn piletina i lignje na štapiću iz Purple Monkeyja. Ako u ekipi imate klince ili jednostavno nekog tko je posebno izbirljiv i najviše od svega voli klasiku, svakako mu preporučite hrskave komadiće pohane piletine, a onima koji ipak više od mesa vole ribu i riblje plodove, osigurajte porciju blagih, slatkasto slanih, efektnih ražnjića s lignjama. I najbolje od svega, ova dva jela koštat će vas svega 6 i 6,50 eura.
ZA ONE KOJIMA POSEBNO MIRIŠE CURRY
Na kućicu Curry Bowla, inače poznatog zagrebačko-šrilankanskog restorana, ponovno bismo se vratili na njihov curry s komadićima mesa crne slavonske svinje, koji poslužuju s chutneyjem od ananasa i koji je, zapravo, konkretno jelo idealno za dane kada vam se ne da kuhati kod kuće, želite pojesti nešto na festivalu, a ne želite biti gladni u iduća dva sata. Cijena za poveću porciju (s rižom) je 12 eura.
SLATKO ZA KRAJ - PISTACIJA ILI MARAKUJA?
Među ljubiteljima slatkog posebne pohvale pripale su Jurju Klepiću, kreatoru adventskih Dubai fritula, koji se ovog puta predstavlja sladoledom od pistacije u kadaifu i kombinacije manga i marakuje u hrskavom omotaču. Volimo pistaciju, ali marakuja je za našim stolom ovog puta odnijela pobjedu. Zasitno, a svježe, slatko i kiselkasto, odlično za sunčane dane provedene u ležaljci na festivalu. Cijena deserata na kućici Gdje je Jura? kreće se od 7,70 do 10 eura.
Komentari (0)