SHOPPING PATROLA

Pomoću ovog alata će vaše pite, tartovi i quichevi ispasti baš uvijek kao iz slastičarnice

 Shutterstock
Brzinska pomoć mogu biti zrna graha, leće ili riže, ali najbolje su rješenje keramičke kuglice jer idealno prenose toplinu i težinu

Pečenje pita ima svojih izazova, od odabira pravog kalupa i prilagodbe recepta kako bi mu odgovarao (jer nije isto radite li pitu u posudi promjera 26 ili 30 cm pa nemojte olako shvatiti njezin odabir) pa sve do prave kombinacije podloge i nadjeva. Kad je nadjev osobito sočan, bilo da je riječ o siru s povrćem za quiche ili voću koje pušta puno tekućine, ključno je da bazu djelomično ispečete prije nego što u nju ulijete odabranu smjesu. Pritom je korisno imati pri ruci neki oblik utega koji će držati vaše tijesto na mjestu dok se peče jer će vam inače kora, ostavljena slobodno da se peče u kalupu u pećnici, nabujati, povući se prema sredini kalupa i uništiti vaš trud da dobijete lijep rub od tijesta kakav ste vidjeli na slikama. Za to bujanje odgovorna je masnoća u tijestu koja se topi tijekom pečenja, pri čemu otpušta paru koja diže površinu tijesta. Brzinska pomoć mogu biti zrna graha, leće ili riže, ali najbolje su rješenje keramičke kuglice koje će se ravnomjerno rasporediti po kalupu te idealno prenositi toplinu i težinu. Preskočite li ovaj korak, postoji mogućnost da dno vaše pite i spoj između pite i nadjeva jednostavno zbog količine vlage neće biti pečeni! Pri odabiru utega pripazite da su od težeg materijala koji može izdržati visoke temperature i koristiti se više puta te da su ujednačenog oblika kako bi se mogli rasporediti po cijelom kalupu. Obavezno prije stavljanja prekrijte tijesto papirom za pečenje, a kada sve izvadite iz pećnice nakon pečenja, pustite da se utezi ohlade kako ne bi došlo do slučajnih ozljeda. Sretno pečenje!

NA NAŠEM TRŽIŠTU

Iako se mnogi vole poslužiti grahoricama, rižom i sličnim namirnicama, za najbolje rezultate vrijedi jednokratno uložiti u kuglice za pečenje koje dolaze u praktičnim kutijama za čuvanje i mogu se iznova koristiti. Možete ih pronaći u bolje opremljenim trgovinama posvećenima kuharstvu i slastičarstvu.

image

Tala keramičke kuglice za pečenje

Sol i papar

SOL I PAPAR

Keramičke kuglice za pečenje Tala

Cijena: 76 kn

Keramičke kuglice sprečavaju stvaranja mjehura tijekom pečenja. Otporne su na toplinu i mogu se koristiti za svakodnevno pečenje. Ravnomjerno raspoređuju težinu i toplinu kako bi se spriječilo skupljanje tijesta. Mogu pokriti kalup promjera 32 cm.

Materijal: keramika
Količina: 700 g

www.solipapar.com


image

Birkmann keramičke kuglice za pečenje

Sve i svašta

SVE I SVAŠTA

Keramičke kuglice za pečenje Birkmann

Cijena: 120 kn

Keramičke kuglice služe za pripremu prhkog tijesta te kao uteg da se tijesto za pite, tart i kolače ne digne. Upijaju toplinu i peku tijesto ravnomjerno, lagano i bez napuhavanja.

Materijal: keramika
Količina: 700 g

www.sveisvasta.hr


image

Kuglice za pečenje Kitchen Craft

Amazon

AMAZON

Kuglice za pečenje Kitchen Craft

Cijena: oko 153 kn

Keramičke kuglice za pečenje kora za pitu "naslijepo". Služe poput utega i omogućuju da kora zadrži formu prilikom pečenja. Mogu se ponovno koristiti i peru se isključivo ručno.

Materijal: keramika
Količina: 500 g

www.amazon.com

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 22:23