BILJEŠKE O VINIMA

Pripremite bilježnicu, pozovite prijatelje i upoznajte se s vinima u kojima uživate

 Shutterstock
Donosimo nekoliko korisnih savjeta kako voditi bilješke o vinima i otkriti još malo više

Ako ste početnik kada je riječ o kušanju vina i tek ste zagrebli po površini tog bogatog i raznolikog svijeta, može vam se isprva činiti da nikada nećete osjetiti sve te arome o kojima čitate u svakoj kolumni naših suradnika, a kamoli razlikovati okus zelene jabuke od one paprike ili pokošene trave. Nemojte se obeshrabriti, niti očekivati da ćete nakon dvadesetak isprobanih vina znati raspoznati sorte ili dati kompleksnu analizu vina. Ono što možete učiniti jest odvojiti jednu bilježnicu za vaše vinske avanture i neprestano i s užitkom kušati sve što vam dođe pod ruku. Pritom vam se ne mora sve svidjeti, štoviše. Važno je samo da razmišljate o tome što kušate, a onda te svoje misli oblikujete u konkretne opise i rečenice jer će vam to pomoći da razvijete ne samo svoje nepce, nego i vokabular povezan s vinima. Upravo zato je ključno da što češće bilježite svoje dojmove.

image
Shutterstock


Bilješke o vinima trebale bi sadržavati:

• osnovne informacije o vinu koje ste kušali - proizvođač, regija, berba, posebnosti proizvodnje
• datum kada ste kušali - vina se razvijaju kako vrijeme prolazi pa tako vino neće imati isti okus ni pola sata nakon što ste ga prvi put kušali, a kamoli ako prođe i koja godina između dva kušanja
• okolnosti kušanja - gdje ste bili kada ste kušali vino i s kim, što ste jeli i kakva je bila atmosfera - opišite što ste radili kako biste kasnije lakše prizvali sjećanju konkretno kušanje
• opis izgleda vina - boja, viskoznost
• opis mirisa vina - kod kušanja vina mirisanje je jedan od osnovnih koraka budući da većinu aroma koje osjećamo dok pijemo i jedemo zapravo registriramo pomoću mirisa. Budite što konkretniji u svom opisu, dajte mašti na volju i pokušajte razlučiti što više mirisnih nota
• opis okusa vina - obratite pozornost na slatkoću vina, kiselinu koju osjećate, koliko je izražen alkohol u okusu i osjetite li tanine. Usporedite okus s mirisom jer se često zna dogoditi da se ne poklapaju s našim očekivanjima
• cjelokupni dojam koji ste stekli o vinu - profesionalci ocjenjuju vina ustaljenim metodama, a vama je bitnije da zabilježite kako ste doživjeli vino i je li vam se svidjelo jer ćete tako lakše znati koje vino ponovno kupiti

Ne zaboravite: što više kušate, to će vam biti lakše prepoznati kvalitete pojedinog vina pa se nemojte ustručavati sudjelovati u vođenim kušanjima, ali i isprobavati vina sami ili s prijateljima jer je u društvu uvijek zabavnije. Uzdravlje!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. studeni 2021 10:12