GASTRO VODIČ

Pula u kolovozu: gdje jesti po pristupačnim cijenama, a gdje s ekipom na pivo ili čašu vina

Pula u kolovozu je itekako dobra ideja, svratite na poznate festivale ili se jednostavno počastite dobrim ručkom...

Ako još uvijek niste isplanirali godišnji odmor, ako se nalazite u blizini ili pak jednostavno odluke volite donositi iznenada pa se za vikend odmor odlučiti u zadnji tren, svakako razmislite da dio kolovoza provedete u Puli. Ovog mjeseca, naime, Pula postaje mjesto sjajnih koncerata, ondje se po prvi put održava Food Truck Festival, tu je i Vinski grad, a iz Zagreba je stigao Art Park. Osim toga, izdvojili smo i nekoliko mjesta s dobrom hranom koja, kada se već nađete tamo, ne biste trebali zaobići.

PROVJERENA MJESTA ZA RUČAK I VEČERU U PULI

MARENDA KOD PJERA I OBILAZAK TRŽNICE

Mnoge je pulske nostalgičare razveselila vijest da je legendarni Pjero na pulskoj tržnici ponovno otvorio svoja vrata. Poznati lokal otvoren je još davne 1904. godine, samo godinu dana nakon što je sagrađena pulska tržnica, a naziv je dobio po legendarnom Pjeru, Petru Marasu koji je gostionicu preuzeo od 1937. godine. Tada je nosila naziv Tržnica, no svi su ovo mjesto oduvijek zvali jednostavno – "kod Pjera". Ovdje su se godinama jele odlične tripice, gulaši, jetrica, riba i sezonska jela kao što je fritaja s divljim šparugama, a u večernjim satima nudili su se riblji specijaliteti kao što su orada, brancin, dagnje, škampi na buzaru...

image
Goran Sebelic/Cropix

Srećom, istu filozofiju preuzeli su i novi vlasnici pa tako i dalje nude provjerene klasike. Pohani oslić s krumpir salatom, maneštra, riblji brodet i punjene paprike ovdje su pravi ljetni hitovi, a kada vam se jede nešto lagano uz čašu vina, uvijek se možete počastiti i lokalnim specijalitetima kao što su dobar pršut, salame, sir i maslinova ulja te bakalar.

Dok se vrzmate oko pulske tržnice, nemojte propustiti zaviriti što se nudi na tamošnjim štandovima. Mogla bi vas iznenaditi sjajna ponuda domaćih delicija.

image
Goran Sebelic/Cropix
image
Goran Sebelic/Cropix

U VODNJANKU NA RUČAK ILI VEČERU

Nađete li se u Puli, jedno od mjesta koje će vam vjerojatno predložiti baš svaki gurman bit će restoran Vodnjanka. Prvi je put otvoren prije 60-ak godina, potom se dogodio kratak prekid rada pa povratak na scenu i u sadašnjoj formi Vodnjanka posluje već 35 dugih godina. Ovdje se dolazi na marendu, a odnedavno nude i večeru u više sljedova pa će ovdje, sigurni smo, baš svatko pronaći nešto za sebe. Od tržnice je restoran udaljen tek 10-ak minuta hoda i pravo je mjesto ako tražite dobru ponudu istarskih ribljih i mesnih jela.

image
/Privatna Arhiva

HOOK&COOK

Ekipu iz Hook&Cooka već dobro poznajemo s najrazličitijih festivala, a ako ih baš nikada niste uspjeli uhvatiti "na terenu", dobro je znati kako u Puli imaju svoj mali riblji street food. Njihova filozofija uvijek je ista i hranu i dalje pripremaju od onoga što toga dana ulove. U restoranu nude riblja jela kao što su burgeri, wrapovi, tacosi i prženi zalogaji s kojima, posebice ako dolazite u šarolikoj ekipi, ne možete pogriješiti.

STREET FOOD TWO

Još jedno mjesto s dobrom hranom koja se jede brzinski, onako s nogu, svakako je i Street Food Two. Nude jela kao što su sous vide piletina, različite salate, popečci, tortilje, rižota i pašte, a jela možete i naručiti pa ponijeti za van. Prostor je uređen nešto skromnije i nema previše mjesta za veće ekipe, ali ako ste u žurbi, a ne želite pojesti tek nešto iz obližnje pekarnice, svakako je dobra ideja za brzi ručak u gradu. Dodatan plus je i što u ponudi imaju i vegetarijanska jela. Dobro je dodati i kako su Street Food Two otvorili Danijela Pifar i Boja Buković, chefovi koji su iskustvo stjecali u kuhinjama Valsabbiona i stancije Meneghetti, pa možete biti sigurni da se ovdje o hrani koja stiže pred gosta promišlja dugo i kvalitetno.

FOOD TRUCK FESTIVAL PRVI PUT U PULI

Kraj srpnja obilježilo je otvaranje prvog pulskog Food Truck Festivala. Šest različitih kamiona s hranom nudi kako domaće specijalitete, tako i već provjerene street food klasike. Ovdje možete isprobati hranu ekipe iz Capra Istrian Street Food, Picnic Mingle&Fun, zatim 79 Tastes i Grill Corner Truck by Mate Janković. Nude se i deserti te osvježavajući napici, a svakog dana možete uživati i u nastupima bendova i DJ-a. Pulski Food Truck Festival trajat će sve do 28. kolovoza, otvoren je od nedjelje do četvrtka od 12 sati do ponoći, a petkom i subotom od 11 do 2 sata iza ponoći.

image
Koncept Mazar/Koncept Mazar/Food Truck Festival Pula
image
Koncept Mazar/Food Truck Festival Pula

ART PARK PRESELIO IZ ZAGREBA U PULU

Tek što je završilo sedmo zagrebačko izdanje na Ribnjaku, organizatori Art parka odlučili su svoj projekt preseliti u Pulu. Ovo je prvi put da putuju van Zagreba pa su se tako na mjesec dana, od 1. do 31. kolovoza smjestili u parku pored Društvenog centra Rojc, na adresi Gajeva 3. Osim različitih kreativnih radionica, projekcija filmova i galerija na otvorenom, Art park je i odlično, opušteno mjesto za druženje s ekipom, uz čašu koktela ili hladnog piva. Art park u Puli svakodnevno će biti otvoren u poslijepodnevnim i večernjim satima, a program možete pronaći na njihovim društvenim mrežama.

image
Art park Zagreb Facebook

VINSKI GRAD TRAJE JOŠ SAMO NEKOLIKO DANA

Poznati vinski festival Vinski grad i ovog se ljeta vratio u Titov park. Traje još nekoliko dana, do 7. kolovoza, pa svakako požurite u slučaju da volite uživati u čaši dobrog vina. Organizatori Vinskog grada svake godine naglasak stavljaju na fina vina iz svih hrvatskih regija, a posebice na lokalne vinarije mjesta na kojem se nalaze. Na pulskom izdanju vinskog festivala tako možete isprobati vina istarskih vinarija Benvenuti, Cattunar, Pilato, Marčeta, Matić, Medea, Benazić, Bernobić, Rossi te IQ- Istrian Quality (Kozlović, Capo, Fakin, Damjanić, Matošević, Tomaz, Zigante,...). Uz njih, za znatiželjne koji žele upoznati i vina iz ostatka Hrvatske stižu vina DK – Dvanajščak Kozol, Štampar, Preiner, Cmrečnjak, Kopjar, Buhač, Kutjevo, Badel.Inozemnu ponudu čine talijanski proizvođač prosecca Astoria, makedonska vinarija Tikveš, Klet brda i Jakončič vina. Ulaz na festival je besplatan, cijene vina su promotivne, a radno vrijeme festivala je od 19 sati do ponoći.

image
Domagoj Miletic/

NA PUTU ZA DOMA...

Najveći gurmani u vašoj ekipi zasigurno su već čuli za poznate Kumparička sireve. Dok se pozdravljate s Pulom i prisjećate odlične hrane koju ste tamo pojeli, iskustvo upotpunite odlaskom na imanje smješteno u mjestu Cokuni. Ovdje vas čekaju kozji sirevi kakve vjerojatno do sada još niste isprobali, zreli i puni okusa, a rade i odličan karamel od kozjeg mlijeka. Kumparička proizvode uvijek možete kupiti pa ponijeti kući, ali pravo je iskustvo u njima uživati na licu mjesta. Svoj dolazak u Kumparičku svakako najavite, a sve detalje potražite na njihovoj službenoj stranici.

NA KRAJU, KONCERTI KOJE NE PROPUŠTAMO

Na kraju, kolovoz u Puli prepun je predobrih koncerata, a sredinom mjeseca sprema se pravi glazbeni spektakl. Naime, 16. kolovoza u Arenu dolaze sjajni Arctic Monkeys, dok dan kasnije na pozornicu pulske Arene izlazi Tame Impala. Pa, ako već imate karte, ovaj popis svakako spremite na sigurno i, kad ste već tamo, iskustvo uživanja u morskom zraku i omiljenoj glazbi upotpunite i ranije navedenim dobrim zalogajima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:15