Recenzija: konoba Lola, Vis

Šećete li gradom Visom i zavučete se u uličice neposredno iza rive, proći ćete pored visokog zida na čijem je vrhu crveni bicikl. Iza tih zidina, ugodno i šarmantno razbacana po bujnom mediteranskom vrtu, smjestila se konoba&bar Lola. Čim nogom kročite u ovo razlistano mirisno dvorište, puno zanimljivih detalja, zašli ste u neki drugi, paralelni svijet otoka Visa. Glavna misao koja vam se vrti u glavi je “nadam se da će hrana biti na razini”, jer okruženje je dušu dalo za hedonizam na stotu.

Jelovnik je naglašeno baziran na organskim, sezonskim i, kada je moguće, lokalnim namirnicama. Domaći recepti izvađeni su iz svog lokalnog konteksta, malo su načinili đir po zalogajnicama i tapas barovima Mediterana, da bi se potom vratili doma, na Vis.

Španjolski utjecaj

Poslužuje nas simpatična Španjolka koja se još pomalo uigrava u svojoj ulozi domaćice. Naime, došli smo drugi dan nakon otvorenja sezone. Na stolu se ubrzo stvori pozdrav iz kuhinje koji se sastoji od domaćih (!) peciva posluženih uz dobro maslinovo ulje i slatko-slanu mješavinu sjemenki. Suncokret, cimet, klinčić, badem, orah zajedno s uljem i kruhom stvaraju zabavnu kombinaciju i daju nam naslutiti kakav će biti ostatak večere. Veseli nas (dizajnirana u obliku Pantone palete) i vinska lista koja je mahom sastavljena od dalmatinskih vina i na kojoj zasluženo mjesto imaju i viški vinari.

Između kreativno nazvana četiri predjela, biramo dva naizgled jednostavna: eko jaja s motarom i škampima te sendvič salatu od palente s hrskavom pancetom, rikulom i divljim lukom. Nikad jedna kajgana nije tako dobro izgledala kao na toj crnoj vulkanskoj pločici, poslužena uz domaći kruh sa sušenom rajčicom i češnjakom. Zasitna kombinacija slatkih škampa kojima je protutežu činio hrskavi i kiselkasti motar dodatni je twist dobila dodatkom citrusa, naranče ili limuna. Jaja koja su tako u Lolinoj izvedbi postala uzbudljiva bila su zasitno predjelo, a ništa manje ozbiljan komad hrane ispao je i sendvič od palente kojim je dominirao veći komad pržene pancete.

Tornjić ribe s povrćem

Uz topljeni sir, matovilac, rikula i divlji luk nisu imali puno šanse da ovo jelo učine lakšim, iako je umak od malina dao donekle osvježavajuću notu. Svejedno, bila je ovo zaokružena kombinacija dobro ukomponiranih sastojaka. Između “Crnog mora” i tornjića ribe s povrćem odlučujemo se za Vis burger, “tradicionalno viško jelo od 200 g mljevene govedine smještene između dvije žemlje”. Pred nas na crnoj pločici stiže zastrašujuće velik burger, poslužen uz štapiće pečene palente i jako dobre aromatizirane krumpiriće. Uranjamo u sokove izvrsno pečenog mesa koji se cijede i isprepleću s pečenom pancetom, topljenim sirom, rikulom, ali i limunom – neizbježnim lokanim potpisom. Donekle nam zasmeta pretjerano slatko pecivo, ali nedovoljno da bi pokvarilo uživanje.

U Loli na tanjur donose mediteransku strast te vizualnu sočnost stila, što podsjeća na modernu španjolsku tapas i bistro kuhinju. Zaigranost kao zaštitni znak za gastronomsku raznolikost Visa može samo biti plus. U Loli dokazuju da se i uz kršenje pravila tradicionalne konobe istodobno ne mora kompromitirati njen dalmatinski identitet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:28