Recenzija: Tač, Zagreb

U restoran skriven među vilama u predsljemenskim brdima nećete naletjeti slučajno. Znaju to i vlasnici Miletići, pa je Tač uređen kao udoban obiteljski dnevni boravak, ne bi li se gosti što više udomaćili. A proljeće je pravo vrijeme za posjet kuhinji gospođe Vesne, koja se ponosi čvrstom lokalno-sezonskom politikom.

Za zagrijavanje uzimamo domaću paštetu, i to guščju. Već sam pogled na grubu teksturu signalizirao je da ne dobivamo kremastu patvorinu nafilanu maslacem, a intenzivan i čist okus jetara nije bio ukaljan viškom začina. Praksa čini majstora, jasno je. Poželjeli smo okrijepiti nepce juhama od mišancije i lišća rotkvice, međutim i tu su nas dočekali jaki, koncentrirani okusi, s malo previše soli. Pohvalno je da kremaste juhe nisu ugušćene vrhnjem, no voljeli bismo ih vidjeti u nešto nježnijoj, okusno elegantnije uravnoteženoj varijanti.

Rižoto od nule

Glavno jelo bila su pačja prsa u umaku od naranče i ječam s vrganjima te rižoto od šparuga. Poduža pauza odličan je znak – rižoto se ovdje priprema od nule! A kućna Pilatova malvazija prikladan je kratitelj vremena. Mekana pačja prsa imala su savršen omjer mesa i masnoće, a umak je vješto objedinio slatkoću naranče i pikantnost mesnog temeljca. Domaća je varijacija na temu orzotta sa slasnim, mesnatim komadima vrganja besprijekorno pripremljena, no možda malko pregruba pratnja patki, i opet preslana. Rižoto, pak, nije bio škrobno kremast na onaj školski, talijanski način, već je svako zrno progovaralo za sebe. Izdašni komadi šparoga u njemu nisu prethodno pofureni pa su pucali pod zubima, puštajući svoj gorkasti sok.

Uspješan recept

Zvuči razočaravajuće? Nipošto, ovaj rustičan stil rižota odlično nam je sjeo i pridonio ozračju večere u gostima kod prijatelja. Shvatili smo, jaki okusi očito su Tačev potpis. Poštivanje sezone najbolje se vidjelo u skromnoj ali primamljivoj ponudi deserata. Iako su se već mogli baciti na uvozne jagode plastičnjače, u Taču čekaju svježe lokalne namirnice. Finiširali smo s tortom od tri vrste čokolade i tortom od sira. Ako je popularni cheesecake fina gradska cura, ova torta od sira njezina je jedra i punašna rođakinja sa sela, a u prpošnoj čokoladnoj torti osjetilo se samo ono što treba – tri vrste čokolade i pravi lješnjaci. Brigljevićeva rakija od gorke naranče odlično je odradila itekako potreban dižestivni zadatak. Poštena večera za dvoje s vinom stajala je 570 kn. A što se vina tiče, lista je solidna i pokriva uobičajene hrvatske klasike, ali ponuda na čaše jako je ograničena i neopravdano skupa (primjerice, čaša Josićeva cuveea dođe nevjerojatnih 58 kn).

U spektru lokala opće hrvatske prakse, Tač se i formom i sadržajem uznosito drži u višoj srednjoj kategoriji, između zalogajnica s kariranim stolnjacima i preskupih finjaka koji hine ekskluzivu. Nije im cilj redefinirati hrvatsku kuhinju, nego osluškivati sezonsku ponudu i dobru namirnicu znalački pretvoriti u klasično jelo – uspješan recept za ovdašnju konzervativnu restoransku publiku. Iako bi čistoća okusa trebala počivati manje na intenzitetu, a više na jednostavnosti, s ove večere izašli smo zadovoljni i rado bismo se vratili. o

Adresa: Vrhovac 140, Zagreb

Tel: (01) 3776757, Mob: 091 5308300

Web-stranica: www.restac.hr

Chef: Vesna Miletić

Radno vrijeme: uto-ned 12-24

Kartice: DA

Parking: DA

Predjela 25-80 kn,

Glavna jela: 70-150 kn

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. ožujak 2024 04:39