Važno priznanje

Restorani iz Splita i Trogira prvi su hrvatski dobitnici Zlatne plakete Michelin za gastronomsku kreativnost

Osim Hrvatske, restorane nagrađene Zlatnim plaketama Michelin imaju Francuska, Njemačka, Italija, Španjolska, Portugal i Austrija

Dobitnici Zlatnih plaketa Michelin za gastronomsku kreativnost za 2023. godinu, koje se po prvi put dodjeljuju u Hrvatskoj, su splitski restoran Zrno soli i restoran Il Ponto iz Trogira. Dodjelom Zlatne plakete Michelin Hrvatska se svrstala u mali broj zemalja koje, uz tradicionalna priznanja kao što su zvjezdice, Bib Gourmand i preporuke, ima i restorane sa zlatnim plaketama. Osim Hrvatske, zemlje koje imaju restorane nagrađene Zlatnim plaketama Michelin su Francuska, Njemačka, Italija, Španjolska, Portugal i Austrija. Partner ovogodišnje dodjele Zlatne plakete Michelin je Hrvatska turistička zajednica, dok je Metro kao organizator dodjele priznanja u splitskom klubu Boiler, dugogodišnji partner Michelinovog vodiča. Iz Metroa ističu kako ovakvom suradnjom žele dodatno naglasiti svoju predanost sektoru ugostiteljstva i hotelijerstva i pružiti mu profesionalnu podršku.

image

Predsjednik Uprave Metro Hrvatska Imre Horváth dodijelio je plakete dobitnicima

Tom Dubravec/Cropix

"Iznimno smo ponosni što se dodjelom prvih Zlatnih plaketa Michelin Hrvatska svrstala među vodeće turističke i ugostiteljske zemlje, što je još jedna potvrda kako kvaliteta hrvatskog ugostiteljstva raste iz godine u godinu. Znamo da se Michelinova priznanja dobivaju na temelju pet jedinstvenih kriterija: kvaliteta proizvoda, majstorstvo kuharskih tehnika, harmonija i ravnoteža okusa, osobnost kuhara izražena u kuhanju i dosljednost. Ako to želimo sumirati, kreativnost je zajednički nazivnik na temelju kojeg neki restoran dobiva svoje mjesto u vodiču. Upravo je zato cilj ovog natječaja bio prenijeti kreativnost koji taj restoran nedvojbeno ima na društvene mreže i iskazati je vizualno. Čestitam ovogodišnjim dobitnicima", izjavio je Imre Horváth, predsjednik uprave tvrtke Metro Hrvatska.

image

Marina Luketin, Igor Kotaran, Marijana Sevo, Slavija Jačan Obratov, Imre Horváth i Ivo Vrdoljak

Tom Dubravec/Cropix

Ivo Vrdoljak, vlasnik splitskog restorana Zrno soli, kaže da ga je iznenadilo ovo vrijedno priznanje.

"Ovo priznanje našem restoranu i našim zaposlenicima vrijedno je s dva aspekta. Prvo jer dolazi od Michelina koji je vodeći svjetski gastro vodič. Nogometnim rječnikom, Michelin je Liga prvaka a ostali gastro vodiči su europska ili konferencijska liga. S druge strane, Zlatna plaketa Michelin je priznanje koje je prvi put pokrenuto u Hrvatskoj, što je opet na neki način posebno“, istaknuo je Vrdoljak.

image

Dodjela priznanja održana je u splitskom klubu Boiler

Tom Dubravec/Cropix

Voditeljica restorana Il Ponte iz Trogira Marija Šego, u kojem je glavni chef Stjepan Vukadin, naglasila je kako ovaj restoran posluje tek tri godine te da tri puta godišnje mijenja jelovnik.

image

Violinistica Sanja Stojanović

Tom Dubravec/Cropix

Dodjela Zlatne plakete Michelin pokrenuta je 2020. Riječ je o kreativnoj inicijativi putem koje se želi potaknuti angažman i povećati vidljivost ugostitelja na društvenim mrežama, kako bi privukli još više gostiju i dodatno osnažili povezanost s Michelinom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 13:36