UŽIVO S DOLCA

Ribarnica je danas puna svježe ribe, većinu ćete platiti 12 eura, no za rep grdobine treba izdvojiti čak 40

Jutros smo posjetili najpoznatiju zagrebačku tržnicu - iako nije petak, ponuda ribe činila nam se bogatija nego izbor u mesnicama

U potrazi za dobrim komadom ribe i svježim povrćem za današnji ručak, prošetali smo Dolcem. Najprije smo odlučili obići ribarnicu, koja je iako smo došli dosta rano već bila puna svježe ribe. Zubatac, brancin, orada, grdobina, oslić, kokot samo su neke od riba koje možete pronaći na gotovo svakom štandu. Na samo nekoliko njih pronašli smo i gavune, kojih ima manje vrlo vjerojatno zbog trenutnog "polulovostaja" koji je na snazi do prvog dana ožujka.

image
Privatni album
image
Privatni album

Cijene su vrlo slične među trgovcima - za kilogram orade, brancina ili oslića morate izdvojiti dvanaestak eura, dok ćete za rep grdobine izdvojiti 40 eura po kilogramu. Tu su i filet tune koji po kilogramu košta 27 eura, te hobotnica za 23 eura po kilogramu. U iznosu od 19 eura možete kupiti kilogram kokota, škarpine i cijele grdobine.

image
Privatni album
image
Privatni album
image
Privatni album

Ako ste ipak za file tune ili lososa, kilogram će vas koštati 27 eura, dok je kilogram norveškog rezanog lososa 25 eura. Na pojedinim štandovima moguće je pronaći i škampe od 15 eura po kilogramu.

image
Privatni album
image
Privatni album

Osim svježe ribe, u donjem, zatvorenom dijelu tržnice u ponudi su i svježi sir čiji je kilogram jednak cijeni domaćih jaja - 2,5 eura. Iako je ovo jutro radila samo nekolicina štandova, povrća nije manjkalo. Puter tikvu možete kupiti već očišćenu i nasjeckanu ili u komadu, dok se gomolj cikle i repe prodaje isključivo cijeli bez listova.

image
Privatni album
image
Privatni album

Na gotovo svakom štandu moguće je pronaći blitvu i krumpir. Osim bijelog i crvenog na zagrebačkoj tržnici pronaći ćete i pravi lički koji je skuplji za 50 centi od "običnog", odnosno platit ćete ga 2,5 eura po kilogramu. Osim blitve za čiju vezicu ćete potrošiti dva eura, od lisnatog povrća tu su i kelj, kupus, kristalka, ali i raštika koja će biti naš današnji izbor za ručak, a čije su cijene po kilogramu oko dva eura. Raštiku pripremamo uz hobotnicu i fažol, a taj smo vam recept već otkrili.

image
Privatni album
image
Privatni album
image
Privatni album

Jedino domaće voće bile su jabuke, limun i naranče, kojih je više nego uvoznih, no mogle su se kupiti i banane, te uvozni kivi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:50