DINSTANI, NA GULAŠ ILI JOTA?

Sezona je kiselog kupusa, okušajte se u kiseljenju i sami, uopće nije komplicirano

Osim toga, donosimo vam i recepte za naša omiljena jela s kiselim kupusom

Malo što se može mjeriti s mirisom prve sarme sezone ili pečenih krvavica s nezaobilaznim dinstanim kupusom i krumpirom, a užitak postaje još veći ako kod pripreme koristimo domaće proizvode. Meso iz mesnice koje se melje pred nama, krumpir koji je još koji dan ranije bio u zemlji i, najvažnije, svima nam omiljeni - domaći kiseli kupus.

Iako smo s godinama pronašli štand na tržnici gdje kupujemo provjereno dobar kupus, ove smo se na vrijeme odlučili opskrbiti glavicama svježeg varaždinskog kupusa pa ih ukiseliti sami. Budući da u redakciji imamo majstora za kiseljenje, imamo i nekog od kog ćemo pokupiti najbolje savjete i to je zapravo sve što nam je, uz dobru volju i još koji komad opreme, i potrebno.

image
Berislava Picek/Cropix

ŠTO VAM TREBA ZA KISELJENJE?

Možda i niste znali, ali osim u kaci, kako se kupus inače kiseli, napraviti ga možete i u plastičnoj vreći. Dovoljno je obići trgovine s poljoprivrednim materijalom i opskrbiti se potrebnom količinom vreća. Osim toga, trebat će vam još i vrećica soli od kilograma, lovorov list, papar u zrnu, ribež i oštar nož.

image
Berislava Picek/Cropix

KAKO UKISELITI KUPUS?

Najprije odstranite oštećene listove na svoj glavici pa proberite one koje ćete ostaviti cijele i one koje ćete naribati. Na cijelim glavicama bit će potrebno izvaditi srce, a na to mjesto staviti veću količinu soli, dok je ostale dovoljno naribati ili narezati na tanke rezance.

Na dno vreće najprije stavite prvo ribani kupus, a onda glavice. Postupak ponavljajte dok ne ostanete bez materijala. Ostatak soli rastopite u vodi i dobivenom tekućinom prelijte kupu u vreći pa dodajte i začine. Kupus mora biti u potpunosti potopljen u vodi. Vreću zatvorite i stavite na tamno mjesto. Upamtite također, u toj fazi vreća ne treba biti čvrsto zatvorena. Dobro je zatvorite tek nakon što je provela dva tjedna na sobnoj temperaturi i sve zajedno premjestite na hladnije mjesto. Kiseli kupus za konzumaciju će biti spreman nakon otprilike mjesec dana. Cijeli postupak kiseljenja detaljnije je opisan ovdje.

image
Berislava Picek/Cropix

Anđelka Trdić, koja kupus prodaje na tržnici Dolac, rekla nam je kako ona u svoj kiseli kupus dodaje i kukuruz, koji je tu zbog boje, a osim toga, dodaje još samo papar u zrnu i lovorov list. Njezin kiseli kupus kupiti možete u donjem, zatvorenom dijelu tržnice Dolac, a štand na kojem se prodaje prepoznat ćete je po dugačkom redu koji se oko njezine klupe stvara čim se sezona otvori.

image
Damjan Tadić/Cropix

ŠTO KUHATI S KISELIM KUPUSOM?

A kada ste ukiselili ili kupili kiseli kupus, od njega možete napraviti čitav niz zasitnih, moćnih, a cjenovno pristupačnih jela. Od dinstanog zelja za koje će vam trebati samo luk, crvena paprika i kupus i koji možete poslužiti uz kobasice i krvavice, kao prilog odrescima ili povrtnim jelima, pa sve do omiljenog klasika - dobre sarme. Tu je i sekeli gulaš, bez kojeg ne možemo zamisliti sve hladnije dane te jota kakvu smo svojevremeno jeli u Istri i oduševili se.

KAKO NAPRAVITI SARMU?

image
Berislava Picek/Cropix

RECEPT ZA SEKELI GULAŠ

image
Berislava Picek/Cropix

RECEPT ZA JOTU

image
Berislava Picek/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 21:53