Gong fu cha

Subotnje prijepodne provedite na kineskoj ceremoniji čaja na zagrebačkom Ribnjaku

 Malkovstock/Getty Images/istockphoto
Svi obožavatelji biljnog vrućeg napitka uživat će u ritualnom ispijanju u skladu s kineskom tradicijom

U zagrebačkom Centru mladih Ribnjak ovu subotu, 25. veljače možete prisustvovati na zanimljivoj radionici duhovitog naziva “oČajavanje sa susjedima - radionica Gong Fu čaja” u organizaciji Centra i neprofitne udruge Živi Atelje DK. Na svojim stranicama objavili su poziv svim zainteresiranima da se pridruže dvosatnoj radionici u sklopu programa nazvanog Lutajuća umjetnost – Akademija čaja. Kako navode na svojim društvenim mrežama: “Gong Fu čaj je način dijeljenja čaja raširen u Kini, osobito u Južnoj Kini. U Hrvatskoj, kao uglavnom u cijeloj Europi, "čaj" je popularni naziv za uvarke od raznih biljaka. U Kini se čaj, cha ili teh, priprema samo iz jedne biljke – Camelia sinensis sinensis”.

image
Barcin/Getty Images/istockphoto

U doslovnom prijevodu naziv “Gong Fu cha” znači "vješto pripremanje čaja" ili "pripremanje čaja na pravi način". Kako biste to učinili, potreban vam je odgovarajući set za čaj koji uključuje male šalice, kao i male čajnike ili gaiwane, posude za kuhanje čaja. Gaiwani se tradicionalno sastoje od tri dijela: poklopca za miješanje i zadržavanje listića pri prelijevanju tekućine u šalice, posude za namakanje listića u vodi i tanjurića za držanje gaiwana kada je još prevruć za rukovanje.

image
Deandrobot/Getty Images/istockphoto

Naravno, sve ovisi o vrsti čaja koji spremate, no u tim se čajnicima napitak većinom kuha od velike količine listova biljke s obzirom na količinu vode koja u njega stane pa će takav čajnik biti praktički do vrha ispunjen aromatičnim lišćem. Naravno, usto treba paziti na odgovarajuću temperaturu vode i vrijeme kuhanja čaja, što će najčešće biti kratki intervali od možda 10 sekundi po kuhanju. Svrha takvog pristupa je postići idealnu šalicu čaja i iz listića izvući najbolje okuse.

Radionica na Ribnjaku previđena je za ograničeni broj sudionika pa im se obavezno javite na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. do kraja današnjeg dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 19:39