MLJEVENO MESO

Sve što trebate znati: glavni je sastojak lazanja i sarme i uvijek ga imamo u zamrzivaču

 Zkruger/Getty Images/istockphoto
Mljeveno meso najbolje je kupiti kod mesara, prstom pokazati komad koji želite i biti sigurni u ono što jedete

Bez obzira na to jeste li ljubitelj mljevene svinjetine, junetine, piletine ili puretine, vrlo vjerojatno već znate, mljeveno meso može biti itekako zahvalna namirnica. Za početak, možete ga kupiti mljeveno ili faširano krupnije, kakvo je odlično za izradu kobasica, ili sitnije od kojeg ćete zatim napraviti dobar ragu alla bolognese, musaku ili sarmu. Ovisno o jelu koje pripremate, sa svojim mesarom dogovorite način na koji želite da meso bude mljeveno.

SVE ŠTO TREBATE ZNATI O NAJPOPULARNIJEM MESNOM UMAKU

image
Luchezar/

PRONAĐITE SVOG MESARA I BIRAJTE SVOJ KOMAD MESA

Također, to je i jedan od kriterija po kojem ćete birati komad mesa koji želite da vam se usitni. Primjerice, izbjegavajte meso buta jer ono može biti suho i krto, što nije poželjno u svim kombinacijama, a ako radite jelo koje želite da ostane sočno, birajte komade koji na sebi imaju malo masnoće. Lopatica je dobar odabir zbog manjeg udjela masnoće, a jela pripremljena od ovog komada mogu biti sočna i ukusna.

image
Pixabay /

Upravo zbog činjenice da sami možete prstom pokazati komad mesa koji želite, obilazak mesara uvijek će biti bolja ideja od kupovine već mljevenog, zapakiranog mesa u supermarketu.

Zbog omjera masnoće i krtog dijela, svinjska lopatica idealna za sva jela od mljevene svinjetine ili u kombinaciji s npr. junetinom - pržena, pečena i kuhana kao udio u smjesi za sarmu ili punjene paprike.

Važno je spomenuti i da, u slučaju da ga ne koristite isti dan, mljeveno meso spremite u zamrzivač, a uvijek je dobra ideja i napraviti porcije ovisno o tome koliko je vama i vašoj obitelji potrebno za jedan obrok.

PITA OD MESA

image
Marko Miscevic/cropix/

MIJEŠANJE MESA

Zanimljivo je dodati i kako i u mesnicama postoje opcije miješanog mesa, primjerice svinjetine i junetine, ali ih pomiješati možete i sami. Pritom valja imati na umu da svinjetina, perad i janjetina ne zahtijevaju predugu termičku obradu, dok će junetini ipak trebati malo više vremena. No, miješanje može biti itekako dobar trik ako radite primjerice pljeskavice i želite da zadrže sočnost. Pomiješajte juneći vrat i svinjsku plećku, dodajte i malo loja ili čak janjeće maramice i dobit ćete najbolji omjer bogatog okusa, dobre teksture i sočnosti.

RECEPT ZA PLJESKAVICE

image
Berislava Picek/Cropix/

ŠTO KUHATI S MLJEVENIM MESOM?

Osim klasika kao što je ragu alla bolognese, dobra ideja uvijek će biti i jela kao što su mesne okruglice ili bogati chili con carne koji zatim možete pretvoriti i u punjenje za tortilje. Obožavamo i dobru musaku, punjeno povrće, faširance, lazanje, a sarma i punjena paprika su nam omiljena jela. Buritto, mesna štruca, burgeri i ćevapi samo su neka od jela u kojima koristimo mljeveno meso. U nastavku vam ostavljamo provjerene recepte, neka vam posluže kao inspiracija za današnji ručak.

RECEPT ZA SARMU

image
Marko Miscevic/cropix/

TJESTENINA PUNJENA MLJEVENIM MESOM

image
Marko Miscevic/cropix/

MLJEVENA JUNETINA SA SLANUTKOM NA ŽLICU

image
Lidija Lončarić/

BATAT PUNJEN PURETINOM

image
Marko Miscevic/cropix/

PUREĆE OKRUGLICE

image
Berislava Picek/Cropix/

TORTILJE S MLJEVENIM MESOM

image
Marko Miščević/Cropix/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 15:00