Šarenilo istoka

TAJLAND: Država prepuna šarenih tržnica, ali ne baš onakvih na kakve ste navikli!

Tajland je mjesto gdje su kanui tržnice!

Izvor fotografija: iStock i privatni album
Piše: Anita Šarić

Tajland. Mjesto koje sam oduvijek željela posjetiti. Zašto? Zbog boja. Ne bilo kojih boja. Zbog boja na tajlandskim tržnicama. Na svakoj fotki koju sam ikada pogledala, a imala je veze s Tajlandom, boje su prštale na sve strane. Jarko ružičasta boja pitaje, prodorno narančasta boja kumkvata, žutilo kiwana…

Obilje voća i povrća

Nisam sigurna jesu li me više privlačile boje, ili možda oblici, ili pak činjenica da ime nijednog od ovih egzotičnih voća ne mogu izgovoriti bez da lomim jezik. Kako god, zainteresiralo me. Jednostavno je lijepo, čista ljepota. Bila bih najsretnija kada bih vam mogla napisati da se moj san napokon ostvario, da sam sjela na avion, iskrcala se u Bangkoku i uživala u svemu što Tajland može ponuditi. Nisam bila te sreće jer je posao zvao i nikako se nije skidao s ”telefona”. Ali zato su moje tri prijateljice jesu. Te tri sretnice su izbliza mogle vidjeti sve tajlandske tržnice, street food štandove, plaže i ljude.

Tržnica, ali ne na kakvu ste navikli

I baš kada sam pomislila da tajlandske tržnice ne mogu biti više cool, dobila sam prvu fotku s njihovog ”food safarija”. Pišem u deliriju svojoj prijateljici Ani (btw, gore navedene sretnice se zovu Ana, Matea i Helena): ”Čekaj? Oni su na kanuima, u vodi i prodaju sve ove prekrasnoće?” Ana mi odgovara: ”Čovječe da, imaš svega! Posude za parenje riže i povrća, egzotično voće, povrće, cvijeće, kruh… Anita, ovo bi bio raj za tebe!” To je bio floating market, prava tržnica na vodi.

Ova se zvala Damnoen Saduak Floating Market, a otvorena je svakoga dana od 7-11 sati ujutro. Kada sam malo bolje pogledala fotku vidjela sam da oni u kanuima imaju i mini kuhinjice na kojima i pripremaju hranu. Kako genijalno!

S nestrpljenjem sam očekivala svaku fotku koju su mi trebale poslati. Sljedeće dvije koje su uslijedile bile su fotke sa street food tržnice. To sam shvatila tek naknadno jer mi je pažnju previše zaokupljalo meso za koje sam odmah vidjela da je u nekoj genijalnoj marinadi. Ana je i ovaj put bila moj izvor informacija budući da je Matea uredno prespavala taj dan, a usput izjavila: "Ipak sam na odmoru, pa ne moram baš svaki dan na mini planinarenje!".

Rekla mi je da se radi o carskom mesu, koje su dugo marinira u začinima i nakon toga peče. Režu ga na sitne kockice ili na duguljaste trakice. Na drugoj fotkici su bili ražnjići, a izgledali su kao najsočniji zalogaji na svijetu.

Ne znam je li u meni problem, ali vidite li i vi to? Pa tko ih ne bi odmah smazao? Mateu sam pitala je li to piletina, a ona na to: ”Pa Anita, nema što drugo biti! Boje su ti različite jer su u različitim marinadama, a svaki ražnjić ima i šniticu ananasa, crvenu papriku i chilli.” Također, na Tajlandu posvuda možete kupiti "mjericu" egzotičnog voća. Najčešće se radi o prozirnim tuljcima koje vam teta na štandu velikodušno može napuniti voćem po vašem izboru.

Curke su odabrale ananas, lubenicu, mango i guavu (ovo zeleno!). Kamoli sreće kada bi u srpnju u podne, na potezu od HNK do Bogovićeve, zatekla par štandića sa svježe ohlađenim voćem. I can dream big! Sve fotke koje su mi poslale su bile fotke s ulice. Njihov život teče na ulicama… Hrana im se priprema i prodaje na ulici, djeca se na ulici igraju, boje su na ulici, na ulici su ljudi… I to je ono prekrasno.

Bila je jedna fotka koju sam obožavala nakon što su mi ju djevojke poslale. Sad dok kopam po svojim Documentsima kako bi ju pronašla, razmišljam što me se toliko dojmilo. Znam! Ta žena.

Baš kako sam zamišljala tipičnu Tajlanđanku. Ima svoja štandić kolica, maleni roštilj na drvo i ugljen, mini vitrinicu i, naravno, kišobran za svoj štand ukoliko ju neko nevrijeme zadesi, što nije rijetkost na Tajlandu. Na svom malenom roštilju je pekla mesne okruglice nabodene na drvene štapiće. Jako puno hrane na Tajlandu je na štapićima! Kao recimo ova pržena piletina, kobasice i račići, punjeno tijesto i zabrinjavajuće narančaste okruglice.

Ali moje vjerovanje je da su na Tajlandu jednostavno boje jače, ili se možda malkice i tješim… Dok sam proučavala fotke dosta sam razmišljala o instalaciji njihovih kolica, štandića… Sve je to improvizirano, napola puknuti plastični stolovi i stolice, improvizirani odvod… Ali roštilji, lonci, svakakva pomagala za pripremu hrane su vrhunska! Da, zaboravih napomenuti. Djevojke su na Tajland išle na dva tjedna tako da sam svakodnevno dobivala foto izvještaje.

Ova fotka koju sada gledate, mlada gospodična koja u posebno izgrađenim kalupićima iznad vatre koju je naložila s ugljenom i drvetom (jer je tamo sve na ugljenu i drvetu) peče jaja japanske prepelice. Njoj s desna je kutija prepeličjih jaja koja razbija u kalupe i peče ih tako da žumanjak ostane još malo tekući. Dakle, savršeno! Nakon toga, nešto ružičasto, nešto bijelo, nešto ovalno, nešto…Ma što je to? Anica mi piše: ”Rambutan, ni mi nismo znale, ali googlale smo. Znaš Anita, Google, ona super stvar zbog koje sad i jesmo na Tajlandu.” Kažem joj: ”Dobro, nisam se odmah sjetila! A što je rambutan?”

Zapravo ni ona nije znala o čemu se radi, Google je na kraju i završio kao moj najbolji prijatelj. Google kaže: ”Rambutan podsjeća na lychee, pa ga negdje čak i zovu ‘dlakavi lychee’. Kora mu je crvena i ima bodljice, a unutrašnjost je mesnata i slatka. Plod je sočan, a osim što se može jesti svjež, od njega se pravi i vrlo ukusan džem. Sadrži vitamine A, B i C, željezo, kalcij i magnezij.” I naravno, o čemu je Anita razmišljala sljedećih par dana? O džemu od rambutana! Warning: Kod nas ga je nemoguće pronaći! A prilično nemoguće je pronaći i recept za taj džem. Ako ga nađete, šaljite!

Bilo je još puno fotkica koje su mi poslale, ali ja tu ne želim sjediti do 5 ujutro tipkajući, a vi nemate par sati vremena čitati moje hvalospjeve o Tajlandu. Zadnja fotka koju sam dobila je bila ova ispod.

Sumrak, savršeno pješčana plaža na kojoj nema ničega ljudski stvorenoga osim ovog brodića koji ujutro kreće u lov. Na ribu, račiće, školjke, muzgavce, trave, alge…Sve je to Tajland. I sada, dok sjedim za stolom u firmi buljeći u svoj bijeli laptop s ”I love London” tipkama, Helena mi šalje još 14 fotki, sve sama hrana! I budi se želja u meni da iznova krenem pisati ovaj tekst, ali zapravo shvaćam da vam nikada neću moći iskazati zašto ga toliko volim, jednostavno vi, kao i ja, ćete ga morati posjetiti i dopustiti da vas sve te boje i ljudi nečemu nauče.

Tajlandska hrana će vas osvojiti na prvu, ovo su neki od najpoznatijih specijaliteta!

Pržena piletina (Gai Tod)

Njihova pržena piletina je kao s drugoga svijeta. Tajna je u marinadi i posebno izdašnom tijestu u koje umaču piletinu prije nego ju prže.

Thailand fried chicken shop at local markets.

Grillana svinjetina (Moo Ping)

Ovo je prava slatka, sočna i mekana svinjetina. Njena tajna je pak u posebnom ugljenu koji se koristi za roštilj i dim.

Kuglice od batata (Kanom Kai Nok Krata)

Mekane iznutra hrskave izvana i od domaćeg batata.

Hrskave palačinke (Kanom Bueang)

Tipične palačinke koje se rade s rižinim brašnom i iz tog su razloga hrskave. Možete birati između različitih varijanti, slanih i slatkih, a tipično se na njih stavlja naribani kokos i jaja.

Tajlandski rezanci (Pad Thai)

Ovo je originalno nacionalno jelo Bangkoka i cijelog Tajlanda! Radi se od rižinih rezanaca s jajima, prokulicama, kikirikijem, ljutikom, tofuom, kozicama i tamarind umakom.

Pet restorana koje nikako ne smijete propustiti u Bangkoku!

MK Restaurants

MK Restaurants su poznati po domaćem chilli umaku koji rade. Također, specijalitete pripremaju na pari, pa ako ste za zdraviju verziju neće vas razočarati. Ipak, ako ne pazite toliko, uživajte umačući svoje prženo meso u ukusan chilli umak.

Sweet Chili Sauce (with spices)

Som Tum Nua

Još jedan restoran koji ne treba posebno predstavljanje. Kao što mu samo ime govori, poznat je po Som Tum, salati od papaja. Nju možete naručiti u beskonačno mnogo kombinacija, a ne propustite isprobati i marinirana pileća krilca.

Som Tam Thai - Thai green papaya salad with peanuts.

T&K Seafood

Ovo je restoran koji morate posjetiti ako želite jeftinu i dobru morsku hranu. Jesti ćete na vanjskoj terasi, a teško da ćete se mogi ugurati unutar restorana, uvijek je poprilično krcato. Ako želite malo manju gužvu, možete posjetiti Nam Sing, koji se nalazi odmah do. Isprobajte grillane kozice, omlete, ribu na pari, dimljenu ribu…

Macro close up of giant aromatic prawn tails spiced with natural herbs and grilled on wood skewer.

Somboon Seafood

Singapur je poznat po svojim chilli rakovima, a na Tajlandu su poznati po curry rakovima. A mjesto gdje ćete jesti najbolje curry rakove je Somboon Seafood. Služe se sa rižom, a morski plodovi ovdje su iznimno visoke kvalitete.

Stir-fried crab with curry powder

After You

After You je slastičarnica i kafić. Poznata je po svom debelom tostu s medom. Kruh se premazuje maslacem i tako se grilla. U njega se stavlja i med, a služi se sa kuglicom sladoleda od vanilije, lagano tučenim šlagom i javorovim sirupom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:49