BEST BUY

Tri najbolje mozzarelle iz supermarketa, ona koja nas je oduševila košta manje od 10 kuna

 Vedran Peteh/
Riječ je o mekom punomasnom siru porculanske bijele boje, nježne teksture, blaga okusa

Mozzarella je, kako naslov sugerira, globalno popularan proizvod, vjerojatno najprodavaniji sir na svijetu. Domovina joj je Italija - legenda spominje Napulj, izvori Rim, a danas najkvalitetnija zaštićena mozzarella u naslovu nosi ime južnotalijanske regije Campanije, gdje se od 16. stoljeća proizvodi isključivo od punomasnog svježeg mlijeka talijanskog vodenog bivola (bufala), poludivljeg goveda koje se u Italiji naselilo i uzgajalo još od 7. stoljeća zbog svoje sposobnosti preživljavanja, pa onda i oranja, na močvarnom terenu.

Velik se dio mozzarelle danas proizvodi i od običnog kravljeg mlijeka, samo bez zaštićene oznake izvornosti. Ali diljem svijeta ima proizvođača - od SAD-a i Brazila do Japana, Južne Afrike i Australije, koji je proizvode od mlijeka iz vlastitih krda vodenih bivola.

Riječ je o mekom punomasnom siru porculanske bijele boje, s tankom kožicom umjesto kore, nježne, elastične teksture, blaga okusa i topljivosti po kojoj je postala najpoznatiji originalni sastojak pizze.

Osim na pizzi, česta je i u hladnim jelima, u sendvičima ili salatama, među kojim je najpoznatija Caprese, u bojama talijanske zastave, gdje se mozzarella kombinira sa svježom rajčicom, svježim listićima bosiljka i maslinovim uljem.

Mozzarella se, pojednostavljeno, proizvodi tako što se svježe bivolje mlijeko zagrijava na 33 - 39 stupnjeva, dodaje joj se sirilo, a kad se stabilizira, potapa se u vruću vodu gdje dobiva specifičnu vlaknastu teksturu - postupak koji se naziva pasta filata. Potom se ručno oblikuje, najčešće u manje ili veće kugle, te hladi i potapa u sirutku koja je čuva vlažnom i mekom. Preporučljivo ju je jesti što svježiju, kratkog je roka trajanja, a danas se pakira potopljena u vrećice sa sirutkom ili vakumirana. Postoji i lagano dimljena varijanta, zvana scamorza.

U nastavku donosimo tri najbolje mozzarelle koje možete kupiti u supermarketu:

Mozzarella, K Plus, Konzum, 100 g, 8,99

Ova jeftina i izvrsna mozzarella najveće je iznenađenje kušanja: fina, mekana, prozračna, nježno slatkasta, ujednačene teksture, dovoljno čvrsta ali se topi u ustima, idealna za caprese. Nakon pobjede u pripetavanju s nekoliko favorita otkrili smo da je od običnog kravljeg mlijeka, pod Konzumovom robnom markom, a ne dolazi iz Italije, nego iz Njemačke - proizvodi je Bayernland.

image
Vedran Peteh/

Mozzarella, K Classic, Kaufland, 125 g, (kupljeno na akciji)

Ugodno mliječna, odličnog okusa, prema sudu nekih kušača najbolje teksture. Topi se u ustima i ostavlja vrlo lijep aftertaste. I da nije na sniženju, imala bi, uz pobjednicu, najbolji omjer kvalitete i cijene. I ova je, kako sugerira slogan “nach italianischer Art Classic”, opet njemački proizvod.

image
Vedran Peteh/

Mozzarella Galbani di latte di bufala Mini, 18,99 kn

Manje kuglice, od milja mozzarelline, s izraženom vanjskom opnom i prekrasno kremaste, gotovo vrhnjaste iznutra, blago kiselkaste što nekima malo smeta, ali svi se slažu da je okus izvrstan. Prava mala mliječna senzacija proizvedena u Italiji.

image
Vedran Peteh/

.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. kolovoz 2022 15:19