Godina 2025. u Zagrebu nije donijela otvaranja velikih restorana, ali zato jest donijela niz simpatičnih, živahnih mjesta koja su gradu dala novi zamah. Grad je dobio niz lokala koji nude raznoliku ponudu – od burgera i pizze do street fooda različitih kuhinja. Barska scena zabilježila je nekoliko zanimljivih otvaranja, kao i pizza scena koja nastavlja rasti. Možda nema spektakularnih restoranskih projekata, ali nova gastro scena pokazuje da Zagreb napreduje u raznolikosti ponude. Ovo je popis novih mjesta otvorenih tijekom godine koja svakako vrijedi posjetiti.
MJESTA S HRANOM
Ođe Ođe
Ođe Ođe mali je, nepretenciozni lokal na trešnjevačkom placu.Riječ je o projektu Dubrovčana Pavle Miličić i Romana Nikolića, ekipe koja je zaslužna za nedvojbeno najbolje slane fritule na zagrebačkom adventu prošlih godina. Ođe Ođe osim svojih slanih fritula nudi i brojna svakodnevna jela, koja su prilično ukusna i pristupačna. Karta pića također je za pohvalu; vinska je lista kratka i dobro prati kuhinju, a nude i neke dubrovačke specijalitete. Atmosfera je opuštena, susjedska, a cijene razumne. Posebno je ugodno sjesti tu preko dana, dok plac bruji od života.
ADRESA: Trešnjevački Trg 2
Chubby Chuck‘s
Iako inflacija smash burger barova po gradu ozbiljno zamara, Chubby Chuck‘s na Vrbanima zaslužuje svaku pohvalu. Riječ je o jednom od sočnijih burgera u Zagrebu, s vrlo ukusnim junećim mesom koje nabavljaju od malih farmi i pecivima iz zanatske pekarnice, što rezultira vrlo kompaktnim, urednim burgerom. Koncept naručivanja dodatno podiže iskustvo: gosti sami biraju veličinu i sastojke, pa je broj kombinacija velik. Chubby Chuck‘s ove je godine osvojio nagradu publike za najdraži burger na Burger Festivalu u Zagrebu, što dovoljno govori o odazivu gostiju. Topla preporuka svima koji vole masnjikave, sočne smash burgere.
ADRESA: Siječanjska Ul. 1
Tao of Ramen
Iako Zagreb ima sve veći broj azijskih restorana, manji dio njih nudi ramen. Još manji dio priprema vrlo dobar ramen, što je velika šteta jer je to jedno od ključnih jela japanske gastronomije. Tao of Ramen blizu Jarunskog placa definitivno spada u uži krug lokala koji ramen rade kako zanat zapovijeda. Temeljci se kuhaju dugo, što rezultira gustim, umamijastim bazama punim okusa, dok su rezanci izvrsni. Osim ramena, Tao of Ramen priprema i druge azijske specijalitete, što ih čini lakom preporukom svima koji vole azijsku kuhinju, ali posebno obožavaju dobar ramen.
ADRESA: Pakoštanska Ul. 5
Pizzeria 14
Pizzeria 14 Ljupke Gojić Mikić i njezina supruga u najkraćem je roku stvorila ime za sebe, i to ne samo zbog poznatih imena koja stoje iza projekta. Riječ je o zaista dobroj pizzi s prozračnom napoletanom koja se oslanja na vrhunske, pretežito talijanske sastojke. Pizze jesu nešto skuplje od prosjeka, ali kvaliteta opravdava cijenu. Pametan potez bilo je uvođenje degustacijskog dijela pizza, pa gosti mogu dijeliti različite kombinacije i isprobati više okusa. Ako želite pojesti modernu napoletanu koja naginje gourmet stilu, Pizzeria 14 je adresa koju ne treba zaobići.
ADRESA: Kalinovica 2
Plantea
Iako je početna skepsa oko jednog ogromnog projekta na rubu grada bila razumljiva, u Buzinu je brzo pala u vodu. Plantea je novi, veliki projekt poduzetnika Claudija Bušića i voditelja lokala Atama Purija, koji spaja specialty pržionicu kave s veganskim i vegetarijanskim obrocima. Naglasak je na pizzi, i to s razlogom. Riječ je o fantastičnom proizvodu koji već sada sigurno spada u barem top deset u gradu, uz dodatni plus što je cijeli koncept bezmesan. Ovdje se peče vrlo dobra, blago hrskava napoletana s više nego solidnim sastojcima. Prostran, visok i ugodan prostor daje mjestu dodatnu težinu. Topla preporuka.
ADRESA: Ul. Buzinski krči 7B
Cynic
Dugo iščekivani projekt Marka Brajkovića brzo je postao jedna od najživljih adresa u gradu. Cynic spaja zanatsku pekarnicu Kukuriku, specialty kavu Lively Roasters i hranu iza koje stoji ekipa Malog Bara. Sve je bezmesno, prilično ukusno i maštovito složeno. Segment kave sve je bolji, dok je ponuda pića impresivno velika i dobro osmišljena; od prirodnih vina do brojnih sezonskih koktela. Cynic je vrlo moderno uređen, a atmosfera živahna i ugodna. Osoblju je trebao koji tjedan da se uhodaju, ali sada su prilično dobro posloženi. Lokal se kreće u odličnom smjeru i bit će zanimljivo vidjeti kako posluje iduće godine.
ADRESA: Martićeva Ul. 13
Soparnik to go
Konačno i hrvatski street food. Soparnik to go prvo je mjesto ovakvog tipa u Zagrebu, koje nudi jako dobre, masne, sočne soparnike. Koncept je vrlo jednostavan: svakodnevno se peče velika količina soparnika koje se mogu uzeti na komade ili naručiti u većim količinama za doma. Riječ je o trećoj lokaciji obitelji Stipetić, koja već deset godina proizvodi tradicionalni poljički soparnik u Tugarama i Splitu. Od otvaranja su brzo stekli vjernu publiku, što ne čudi s obzirom na pristupačne cijene i konzistentnu kvalitetu. Posebno veseli činjenica da je soparnik, zaštićeno kulturno dobro, konačno dobio zasluženo mjesto kao hrvatski street food u srcu Zagreba.
ADRESA: Petrinjska Ul. 28
Tender
Tender kraj Trga Žrtava Fašizma bi se moglo promatrati kroz prizmu koktela i hrane, jer su u oba segmenta prilično dobri. Petar Tucman kao glavni kuhar lokala svakodnevno smišlja zabavna dnevna jela, dok je Sunday Roast koji nude nedjeljom odlična alternativa za nedjeljni ručak u par sljedova. Kokteli su dosta dobri, a u Tenderu se često održavaju i zgodna gostovanja različitih kuhara i miksologa. Vlasnik Ali Mirza Mulabegović sve to vrlo dobro vodi, a lokal je s razlogom često krcat.
ADRESA: Ulica Račkoga 11
HoChu Dumpling House
Iako Zagreb broji nemali broj azijskih lokala, HoChu Dumpling House je nešto drukčiji. Ovaj projekt Dmitrija Vasenina pretežito se fokusira na različite vrste dumplinga, a prostor je prilično zabavno i retro uređen. Osim dumplinga tu se mogu pojesti i poznati azijski specijaliteti, ali i pokoje novosti za grad, poput pilećih nožica. Cijene su vrlo pristupačne, a porcije solidne, što HoChu čini dobrim izborom za brz, neformalan obrok. Najbolje je doći s većim društvom i dijeliti zalogaje.
ADRESA: Frankopanska Ul. 1
Bar&Ton
Bariton u sklopu Muzeja suvremene umjetnosti vrhunski je popunio rupu u muzeju, ali i početku Novog Zagreba. Novi projekt Marina Medaka donosi jedan od najneočekivanije uređenih prostora u gradu; maksimalistički, šareni interijer koji definitivno privlači poglede. Meni je osmislio chef Željko Lopar u suradnji s Dinom Galvagnom, a hrana je stilski slična onoj u Rougemarinu; porcije su poštene, a hrana je općenito prilično ukusna. Ove godine smo ovdje pojeli najbolji tuna steak u gradu. Bar&Ton je zabavno mjesto vrijedno posjeta.
ADRESA: Avenija Dubrovnik 17
MJESTA S KOKTELIMA, KAVOM I VINIMA
KOi bar
Na mjestu kultnog kafića Papagaj sredinom godine smjestio se vrhunski koktel bar. Riječ je o projektu Marina Karinje, jednog od najboljih hrvatskih barmena, koji je u izazovnom prostoru donio novi duh, ali zadržao stari šarm. Kokteli su visoke produkcije, pažljivo izvedeni i vizualno privlačni, a svaki od njih nosi priču inspiriranu barovima diljem Europe koje je Karinja posjećivao. Posebno se ističe popularni koktel Sakura i pića posvećena samom Papagaju. Cijene su pristojne, a atmosfera opuštena, što KOi čini odličnim mjestom za fanove vrhunskih koktela.
ADRESA: Ribnjak 10
Yakuza Bar
Ispod restorana Kiyomi, vjerojatno najambicioznijeg pothvata Davora Bienenfelda I Vida Nikolića, u prvoj polovici godine otvoren je poseban koktel bar. Riječ je o baru Yakuza, prvom speakeasy baru u Zagrebu posvećenom Aziji. Kokteli su razvijani u suradnji s brojnim vrhunskim miksolozima: Karlom Ferenčakom (Urania Bar), Ivanom Lekom (Express Bar) i Denisom Slivarom (Kiyomi), a kombiniraju azijske okuse s modernim tehnikama. Atmosfera je napeta, mračna i pomalo tajanstvena s prigušenim svjetlom i deep house glazbom. Yakuza je ambiciozan projekt koji diže razinu koktel scene u Zagrebu.
ADRESA: Gajeva Ul. 10
Monocyle Bar
Monocycle Bar funkcionira kao svojevrsni produžetak popularnog Monocycle specialty kafića u Ulici kneza Mislava. Riječ je o većem projektu Dade Tudića i partnera, bara koji od samih početaka privlači brojne goste. Monocycle Bar u ponudi ima brojna vina na čaše koja se rijetko nude u Zagrebu, a kokteli su pristupačniji od prosjeka i vrlo dobri. Ponuda piva je također odlična, s naglaskom na craft etikete. Uz napitke se dobiva i raznolik finger food, što je odličan bonus. Osoblje je izvrsno, a od nedavno su počeli s vinskim radionicama i tematskim tulumima, što ih čini jednim od zanimljivijih barova u centru grada.
ADRESA: Trg Žrtava Fašizma 14
Workshop
Workshop kraj parka Ribnjak najbolji je dodatak zagrebačkoj specialty sceni ove godine. Iza Workshopa stoji bračni par Marta Kolar Senjanović i Luka Cindrić, arhitekti koji su svoj zajednički prostor pretvorili u krasan kafić. U prvome dijelu dana nude specialty kavu, batch brew koji rijetko koji lokal nudi, matchu, cijeđene sokove, čajeve, ali i craft pivo i vino. Popodne se Workshop, što i samo ime otkriva, pretvara u prostor za kreativne radionice; od kuhanja i miksologije do arhitekture i umjetnosti. Atmosfera je ugodna, gotovo skandinavska, što čini lokal vrijednim posjeta.
ADRESA: Ul. Henrika Degena 2
Vintesa
Vintesa u Vlaškoj jedna je od boljih vinoteka u Zagrebu već neko vrijeme. Osim prilično unikatne ponude vina s naglaskom na ekološku proizvodnju, posljednjih mjeseci proširili su ponudu i na razne destilate. No, ono što Vintesu čini posebnom, a to se još bolje vidi na novoj adresi na Trešnjevci, su kušanja i radionice. U Vintesi se često održavaju kušanja vina, nerijetko sa samim vinarima čija vina nude, što ih čini vrlo konkurentnom vinotekom. Na novoj adresi ponuda je preglednija, prostor je uredno uređen, a atmosfera poziva na istraživanje novosti u svijetu vina. Topla preporuka svima koji vole dobra vina i žele proširiti svoje znanje.
ADRESA: Kranjčevićeva ul. 67
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....