OVAKAV JOŠ NISTE PROBALI!

U jednoj od najboljih zagrebačkih pizzerija ovih blagdana možete naručiti tiramisu ‘na kile‘, evo kako cijela stvar funkcionira (plus recept)

Bili smo u Papaveru, gdje su nam Ana i Pasquale pokazali kako se priprema njihov izvrstan tiramisu, desert koji ove blagdane možete naručiti kod njih i to "na kile"

Blagdani u Zagrebu nisu potpuni bez omiljenih slastica koje mame osmijeh na lice i stvaraju osjećaj domaće topline, a tiramisu je zasigurno jedan od onih klasika koji ne smije nedostajati na blagdanskom stolu. Upravo zato, Papavero, poznati Pizza&Food Lab o kojem smo ranije pisali i koji su zagrebački gurmani već svrstali među najbolje pizzerije u gradu, ovog prosinca priprema pravu poslasticu za sve ljubitelje ovog desertnog klasika. Ana Uremović Longobardi i Pasquale Longobardi donose tiramisu na kile - praktično, ukusno i idealno za blagdanske stolove.

image
Berislava Picek/Cropix

Tiramisu iz Papavera može se naručiti u dvije veličine: kilogram iznosi 45 eura i dovoljan je za 6 do 7 porcija, dok dva kilograma stoje 80 eura i daju čak 13 do 14 porcija. Iako ga inače pripremaju i u manjim porcijama, kada je riječ o većim grupama, recimo obiteljskim okupljanjima ili slatkim stolovima za veće proslave, tiramisu se donosi na veliko i, ako pitate njih, ne ostavlja ravnodušnim ni jednog sladokusca. Velike, bogate porcije, debele slojeve i pažljivo odabrane sastojke gosti jednostavno obožavaju.

image
Berislava Picek/Cropix

Ana je posebno ponosna na tehniku pripreme. Za tiramisu umjesto piškota koristi padišpanj, biskvit koji je mekan, prozračan i savršeno upija kremu, ali istovremeno zadržava oblik.

"Ovu metodu sam naučila u jednom izuzetno dobrom restoranu u Italiji kojem sam radila i moram priznati, nikada ga više nisam htjela pripremati s piškotama. Tako slojevi ostaju ravnomjerni i slaganje ide puno lakše", otkriva Ana.

Za praktičnost posluživanja, biskvit se nareže na komade, a tiramisu pakira u velike posude koje se ne moraju vraćati. Idealno rješenje za blagdanske obiteljske stolove i veće grupe.

image
Berislava Picek/Cropix

Prilikom slaganja svakog tiramisua u Papaveru se pažljivo priprema svaki detalj: slojevi, papir za posluživanje i poklopci osmišljeni su tako da desert ostane uredan, vizualno privlačan i spreman za posluživanje ili prodaju.

"Reakcije gostiju i prijatelja su uvijek fantastične", dodaje Ana.

Tiramisu iz Papavera nije samo desert, u što smo se i sami uvjerili kada smo svjedočili kako njegovoj izradi, tako i okusima, to je mali blagdanski luksuz, kombinacija pažnje prema detalju, svježine sastojaka i autentičnog talijanskog okusa, koji će ovog prosinca zasigurno osvojiti stolove i srca svih ljubitelja slastica.

No, da ne bude samo na riječima, osim što smo vam otkrili kako svoj blagdanski tiramisu možete naručiti već danas (više informacija potražite ovdje), za one koji nisu u mogućnosti donosimo i recept - ravno iz Papavera.

Tiramisu

Biskvit:
165 g šećera
120 g brašna
3-4 jaja (ovisno o veličini)
2 žumanjka
40 g škroba

Mascarpone krema:
100 g šećera
2 žumanjka (pasterizirana)
330 g mascarponea
330 g slatkog vrhnja
Priprema:
Skuhajte kavu i po želji dodajte rum. Mikserom dobro izmiksajte jaja, žumanjke i šećer. U drugoj zdjeli ručno promiješajte brašno i škrob, a zatim ih pažljivo umiješajte u smjesu jaja, žumanjke i šećera. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje i ravnomjerno izlijte smjesu za biskvit. Pecite na 160 °C otprilike 40 minuta, ovisno o pećnici. Čačkalicom provjerite je li biskvit potpuno pečen.

image
Berislava Picek/Cropix

Za mascarpone kremu, šećer i žumanjke dobro izmiksajte mikserom, zatim dodajte mascarpone i miksajte još 10-ak sekundi. U drugoj zdjeli električnim mikserom pripremite slatko vrhnje, a potom ga ručno umiješajte u smjesu od žumanjaka, šećera i mascarponea.
image
Berislava Picek/Cropix

Kada se biskvit ohladi, narežite ga na kockice. U zdjelu u kojoj ćete servirati tiramisu, slažite biskvit namočen kavom i rumom, zatim dodajte mascarpone kremu i na kraju pospite kakaom.
image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. prosinac 2025 07:02