Za prste polizati

U mjestu na jugu Istre prave se specijaliteti koji pobuđuju sva osjetila, jedan će oduševiti sladokusce!

 Ustupljena fotografija
Dvadeset kilometara od Pule nalazi se farma koza na kojoj možete postati i pastir na jedan dan

Kada ste se zadnji puta uspjeli istinski povezati s prirodom? Užurban način života, asfalt na svakom koraku, moderne stambene zgrade, prenapučeni kvartovi, dinamičan promet i krcati javni prijevoz. Ovo su samo neke od stvari koje nam predstavljaju prepreku na putu zbližavanja s prirodom. Nakon njih odmah dolaze urbani i brzorastući trendovi u turizmu, razvoj društvenih mreža i ovisnost o tehnologiji.

Mnoge razvikane i popularne turističke lokacije, na koje nerijetko poželimo otići, poput Pariza i Rima izostavljaju upravo aspekt povezivanja s prirodom. Baziraju se na urbanom turizmu te promoviraju materijalne vrijednosti, a često su upravo i turisti ti koji doprinose uništavanju prirode i okoliša.

Međutim, još uvijek postoje mjesta gdje prirodu možemo doživjeti u njezinom punoj sjaju. Jedna takva destinacija smjestila se na jugu Istre i prava je oaza mira za sve koji žele odmak od svakodnevice. Farma koza Stancija Kumparička koja djeluje pod sloganom ‘‘No goats no glory!‘‘ savršen je primjer održive destinacije i turizma. Princip njena rada temeljen je na neinvazivnim praksama i životu u skladu s prirodom. Ondje se sve radi po načelima čiste, dobre i poštene hrane te proizvodnje.

image
Ustupljena fotografija

Cijeli koncept se u potpunosti prilagođava spontanom i prirodnom životu koza. One su ondje najveće blago i tretirane su baš kao kraljice. Pasu na prostranim ekološkim pašnjacima zelene Istre i žive u skladu s prirodom. U zamjenu im daju najbolje istarsko mlijeko, a svaka kap sadrži esenciju naše zemlje.

Za staru kamenu stanciju iz 14. stoljeća, koja je srce ove farme, brigu je preuzela slovenska obitelj Winkler. Od napuštenog imanja napravili su svjetski poznatu destinaciju Slow Fooda. Međutim, stanje koje su zatekli po svom dolasku nije bilo savršeno. Debela šikara progutala je kuću i najprije je sve trebalo dovesti u red, a jedino prihvatljivo rješenje za ovu obitelj bile su koze koje bi pobrstile svu travu.

Netaknuta priroda

Na tim neobrađenim i zaraslim livadama bilo je mnogo ljekovitog bilja i bujne vegetacije, stoga su koze počele davati velike količine mlijeka. Vlasnici u jednom trenutku nisu znali kako i gdje sve to mlijeko prodati, odnosno na koji način ga je najbolje iskoristiti pa se proizvodnja sira i ostalih mliječnih proizvoda nametnula prirodno. Koze vode glavnu riječ, ističe obitelj te naglašava da pašnjaci i dalje nisu uredno pokošeni jer je cilj što manje smetati prirodi.

Osim koza, ovdje su i psi čuvari koji će od gostiju tražiti pažnju te kokoši koje su vladarice jednoga dijela imanja. Nemaju organizirana gnijezda u kojima nesu jaja, već to čine gdje god im se učini zgodno pa vlasnici imanja domaća jaja skupljaju pod drvima jasmina, u začinskom bilju i mnogim drugim lokacijama.

image
Ustupljena fotografija

Nepasterizirana sirutka koju nude izvrstan je probiotik i vrhunski dodatak svakodnevnoj prehrani; jača imunološki sustav i štiti tijelo od toksina. A možete kušati i probiotik koji je ključ do zdravih crijeva – svjež i prirodan jogurt. Bogat je kalcijem i vitaminom B5, što je korisno za kožu, kosu i jetru.

Posebnost ponude je takozvani Carameeel. Ako još niste upoznati s ovim slatkim čudom, obitelj Winkler ga opisuje kao gustu i kremastu, tekuću karamelu, napravljenu od njihovog kozjeg mlijeka, bez dodataka i konzervansa. Tvrde da je divan za sve sladokusce, a najbolji u kombinaciji s voćem, svim vrstama peciva i u marinadi za meso.

Večera pod zvijezdama

Osim nabrojanih proizvoda, gurmanska nepca mogu uživati i u restoranu u sklopu farme. Večera započinje u 20 sati, a pravilo je da svi prisutni u isto vrijeme počinju s objedom, baš kao jedna velika obitelj. Upravo su zbog toga rezervacije neophodne.

image
Ustupljena fotografija

Rad konobe ovisi o lijepom vremenu zbog toga što se stolovi nalaze pod golim nebom u prirodi. Jelovnik svakodnevno varira jer je hrana pripremljena od lokalno uzgojenih sastojaka i mijenja se svakodnevno i sezonski, ovisno o tome što je na raspolaganju.

Upravo zbog svega nabrojanog ne čudi što je ovu lokaciju izabrala i Hrvatska turistička zajednica u sklopu kampanje „Doživi domaće. Istraži održivu Hrvatsku!“ koja za cilj ima promociju održivog turizma, putovanja, ali i samih destinacija te subjekata. Ova se kampanja nadovezuje na prijašnju pod nazivom „Doživi domaće. Istraži ruralnu Hrvatsku!“, koja je za cilj imala promociju ruralnih područja.

Postani pastir

No, nije to sve, najbolje iskustvo povezivanja s prirodom tek dolazi.

Prije same večere možete doživjeti nešto nezaboravno - postati pastir na jedan dan i uputiti se na pašu s kozama. Od ožujka do prosinca svako jutro i svako popodne domaćini vode koze na pašu. Pridružiti se mogu svi posjetitelji i iz prve ruke iskusiti kako je voditi koze na ispašu, a usput će dobiti i marendu pravog pastira.

- Kada legnete na travu, pojedete zalogaj i uživate u osvježavajućem piću, promatrajući koze i pastirske pse koji pokušavaju nadmašiti jedni druge - doživjet ćete istinsko opuštanje. Pri povratku na stanciju prepuštamo se ozbiljnoj degustaciji sira, zajedno s ostalim istarskim delicijama. Pokušajte poduzeti kozu ili upotrijebite samoniklo bilje koje ste sakupili na travnjacima za ukrašavanje hrane – opisala je obitelj na webu Stancije.

image
Ustupljena fotografija

Od siječnja do veljače odrasle koze odmaraju u štali i postaju majke. Skrivene su od hladnoće te brinu o mladuncima dok ne ojačaju dovoljno da prate stado na ispaši.

Staja je krcata životom, a mali kozlići vire iz svakog kuta. Možete se upoznati s novom generacijom, igrati se s kozlićima starima tek nekoliko tjedana, a ako budete imali sreće, okušati se i u kozjoj jogi.

image
Hrvatska turistička zajednica

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 04:52