Od vrta do stola

U Samoboru smo probali kremšnitu koja to nije: Izgleda kao naslikana, a okus je neusporediv s ičime

 Berislava Picek/Cropix
Kombinacija klasične kreme i neobičnih dodataka nas je potpuno ‘izula iz cipela‘

„Sve prave ljubavi su tužne“, ide jedan stih, a potvrđuju ga brojne priče znanih i neznanih. Jedan od tih nesretnih junaka bio je i hrvatski pjesnik Stanko Vraz, koji se odmah na prvi pogled, nepobitno i nepovratno zaljubio u Julijanu (Ljubicu) Cantilly. Legenda kaže kako je podigao pogled dok je izlazio iz kočije na glavnom trgu u Samoboru i susreo par vatrenih, crnih očiju koje nikada nije mogao imati.

Iako nikada nisu bili zajedno, ujedinili su se nakon njega. Jer u ulici Stanka Vraza u Samoboru, na broju jedan, niknuo je prošle godine prekrasan restoran i hotel, koji je u čast njihove ljubavi nazvan - Cantilly. Tako Ljubica i Stanko napokon stanuju zajedno u istoj ulici, a gosti uz sretan završetak dobivaju i vrhunski gastro doživljaj.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

Cantilly Garden Restaurant, kako mu je puno ime, ima ozbiljnu priču oko hrane i vina, a prvenstveno oko svoga vrta permakulture. Iz njega dolaze gotovo sve namirnice i koriste se sezonski. Kako što niče, tako se i priprema. Cilj njihovog vrta je promicanje održive poljoprivrede i odgovorne upotrebe biljaka u različite svrhe, od uzgoja hrane do očuvanja ekosustava. Gdje god je to moguće, slijede principe održivosti i visoke ekološke standarde. Za navodnjavanje vrtova uglavnom koriste pohranjenu kišnicu iz posebnog spremnika, sakupljenu sa svih krovova i solarnih panela kojima je natkriven parking.

Kao slika na platnu

U restoranu su upravo pripremili proljetni meni, a predstavili su ga glavna chefica Ružica Jukičić i jedna od ponajboljih slastičarki na ovim prostorima, Petra Jelenić.

Osim što su koristili namirnice kojima je od branja do stola trebalo samo desetak metara, te stižu svježe ubrane, restoran ima i jednu posebnost - zrcalni meni.

image

Chefica Ružica Jukić

Berislava Picek/Cropix

- To konkretno znači ako imate carpaccio od teletine, imate i carpaccio od cikle, ako imate mesni steak, nudimo i onaj veganski. Tako je i są slasticama. Naš osnovni meni zrcali se u onom veganskom - objašnjava Damir Klisurić, jedan od miksologa svjetske klase, koji je ujedno i sommelier, a sada dio jakog Cantilly tima.

Kompleks je otvoren 1. rujna prošle godine, obnovljen po strogim restauratorskim mjerama, a mislio se na sve pa su ugrađeni solarni paneli koji osiguravaju više od 50 posto prosječne potrošnje energije u objektu. Ideja je da Cantilly postane mjesto okupljanja pravih znalaca gastronomije i enologije. U udobnom ambijentu, u kojem se nalazi i knjižnica, mogu se probati prava mala gastro remek djela.

image
Berislava Picek/Cropix

Tako nam je predjelo od telećeg filea posluženo uz salatu zelenu reficu, mladi grašak, potočarku i rikolu, a na veganskom meniju nalazio se creme fraiche od lista dragoljuba.

image

Teleći file poslužen uz salatu zelenu reficu, mladi grašak, potočarku i rikolu

Berislava Picek/Cropix
image

‘Creme fraiche‘ od lista dragoljuba

Berislava Picek/Cropix

Slijedilo je toplo vegansko predjelo koje je izgledalo kao pravo proljeće na tanjuru - veganski njoki od zelenog bilja iz vrta, brokula, tikvica i pasta od bučinih koštica uz kombinaciju cvijeta vlasca i koromača. Izgledali su kao naslikani, a imali okus po svježini proljeća.

image

Veganski njoki od zelenog bilja, brokula, tikvica i pasta od bučinih koštica, uz kombinaciju cvijeta vlasca i koromača

Berislava Picek/Cropix

Vina se piju na tajnom mjestu

Chefica Ružica je za glavno jelo predstavila mladog pijetla, koji se nabavlja iz Međimurja s male lokalne OPG farme, a poslužen je uz karameliziranu ljutiku i rotkvicu.

image

Mladi pijetao, poslužen uz karameliziranu ljutiku i rotkvicu

Berislava Picek/Cropix

- Tu je i naš temeljac koji radimo sami i koji se priprema čak dva dana. Uz to, trudimo se slijediti zero waste koncept u našoj kuhinji. Ne bacamo ništa od povrća, čak ni opne od luka ili koru od mrkve, sve koristimo na razne načine - objasnila je Ružica.

Uslijedio je janjeći kotlet, mille-foille od batata i timijana sa divljim šparogama, mladim špinatom iz vrta, cvjetačom i mentom. Okusi su se topili u ustima, a sommelier Damir izabrao je vina iz bogate vinske karte.

image

Janjeći kotlet, mille-foille od batata i timijana sa divljim šparogama, mladim špinatom, cvjetačom i mentom

Berislava Picek/Cropix

Cantilly, naime, želi ponuditi nešto drugačije, pa stoga nemaju vinsku kartu, nego pravu vinsku knjigu – s više od 400 boca na izbor.

- Može se reći da sam cijeli život zaljubljen u vina, sommelier sam od 2006. godine, a ovdje smo željeli napraviti nešto drugačije. Imamo moćan vinski podrum i vinsku kartu, pravu vinsku priču i wine vault s preko 400 etiketa, koji dodatno razvijamo. Koncept naše vinske karte je da imamo baš sve što u Hrvatskoj vrijedi, ali da postoji i usporedba onog najboljeg na svijetu. Burgundija, Toskana ili Bordeaux prepoznatljive su vinske regije koje usko rade jednu do tri sorte grožđa pa smo htjeli promovirati tu priču kako bi i Hrvatska krenula u tom pravcu. Poruka je da regija ne mora imati 15 sorti grožđa, nego samo jednu, prepoznatljivu - rekao je Damir i otkrio kako na imanju Cantilly imaju i posebno osmišljenu, pomalo sakrivenu prostoriju za uživanje vinoljubaca, gdje se može pijuckati i uz to grickati neke od najfinijih sireva.

image
Berislava Picek/Cropix

Deserti slavne slastičarke

Ni tu nije kraj gastro ponudi jer u timu se kao savjetnica našla i Petra Jelenić, koja je i sama Samoborka, odrasla nedaleko imanja Cantilly. Iskoristila je inspiraciju proljeća, ali i povezala zimu u svojim desertima, koja su toliko lijepi da ih je čovjeku nekako žao pojesti. U njima joj je pomagao mladi slastičar Božo, nova velika nada hrvatskog slastičarstva.

image

Tim iz kuhinje Chantilly Garden Restauranta

Berislava Picek/Cropix

U pred-desertu Petra je spojila divlje jagode iz vrta, ubrane netom prije ručka, s kremom od jabuke, marinirane sokom od rabarbare i mente, ispod kojih se skrio biskvit s medom i crisp od jagode i jabuke.

image

Krema od jabuka, jagode s mentom, sok od rabarbare, hrskavac od jabuka i jagoda

Berislava Picek/Cropix

- Ja sam Samoborka, nosim ovaj grad u srcu, a odmah iza njega mi je Dubrovnik, kojeg isto tako obožavam. Stoga sam smislila kombinaciju kremšnite, u kojoj ima puno jaja i mlijeka, uz dodatak likera od ruže, zvane majska ruža. Nešto kao krempita koja to nije - predstavila je Petra prvi desert.

image

Oblačić (kremšnita koja to nije) - Hrskavo lisnato tijesto s lješnjacima, flan od majske ruže, espuma od vanilije

Berislava Picek/Cropix

Na proljetnom slatkom meniju našli su se i desert od baba tijesta natopljenog vinjakom uz sladoled i bazgu u tempuri, te čokoladni crémeux brownie uz mentu i borovnicu. Ne čudi stoga što je samoborski Cantilly uvršten u prestižni Gault&Millau vodič.

image

Baba tijesto natopljeno vinjakom uz sladoled i bazgu u tempuri

Berislava Picek/Cropix
image

Čokoladni ‘crémeux brownie‘ s mentom i borovnicom

Berislava Picek/Cropix

Imanje ima i vinograd, ali isključivo za potrebe slastica, jer su to stare sorte stolnog grožđa. Neke od njih našle su se i u koktelima koje je Damir posebno osmislio. Samoborski bermet jedan je od njih, kao izraz poštovanja prema staroj samoborskoj tradiciji, a poslužuju i koktele od pjenušaca.

image
Berislava Picek/Cropix

Na Cantillyju vrijeme drugačije teče, nitko vas neće požurivati, možete se slobodno opustiti, pa čak i prespavati u jednoj od dvije sobe - Ljubici ili Stanku. Za sada unutra ima 38 sjedećih mjesta, a na terasama 20, tako da je atmosfera intimna i mirna. Uz sve to, gosti mogu prošetati i vrtom, gdje se kočoperi šest vrsta menti, ružmarin, smilje, kadulja, matičnjak, jestivo cvijeće uz kojeg se vežu veliki planovi.

image
Berislava Picek/Cropix

Naime, planiraju se edukacije za one koji brinu o planeti jer žele podići svijest o održivim praksama u vrtlarstvu i ekološkoj odgovornosti, kako bi put od vrta do stola bio što kraći i pokazali kako izgleda svježe pripremljena hrana na najvišoj razini.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Cantilly Garden Restauranta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 10:30