GDJE NA TORTU OD SIRA?

U Zagrebu još nismo pronašli cheesecake koji bi nas oduševio, evo kakav nude u jednoj od najstarijih slastičarnica

Obiteljska slastičarnica Orijent na Maksimirskoj posluje više od 70 godina, svratili smo tamo isprobati kakva je njihova torta od sira

U našoj kontinuiranoj misiji pronalaska najbolje torte od sira u gradu, ovoga smo se puta zaputili u jednu od zagrebačkih najstarijih slastičarnica – Orijent. S tradicijom koja seže sve do 1936. godine I činjenicom da je i danas u vlasništvu potomaka Zulfija Tahirija koji ju je davno otkupio, Orijent zadržava šarm obiteljskog posla. Desetljećima je ova slastičarnica bila sinonim za dobre slastice u Zagrebu, posebice kada je riječ o sladoledu, koji i danas sami proizvode bez umjetnih dodataka. Uz svoju izvornu adresu na Maksimirskoj 34, Orijent svoje delicije nudi i u Froudeovoj ulici 1.

image
Privatna Arhiva

Posjetili smo njihovu originalnu lokaciju u Maksimirskoj prije nekoliko dana. Prostor odiše retro šarmom, s velikim zrcalima koja dominiraju interijerom. Vitrina ispred šanka bila je bogato ispunjena raznovrsnim tortama i, naravno, njihovim poznatim sladoledom. No, naš fokus bio je na torti od sira, koju smo i naručili.

image
Privatna Arhiva
image
Privatna Arhiva

Kada je stigla, odmah smo uočili da se radi o nešto drugačijem primjerku. Tanje rezani komad bio je na vrhu prekriven debelim slojem preljeva od borovnica. Nažalost, već pri prvom pokušaju da zagrabimo komad, taj se želatinasti sloj pokazao prilično otpornim. Očito je torta stajala neko vrijeme, a zbog, po našem mišljenju, prevelike količine želatine u preljevu, svježina i prirodni okus borovnica bili su potpuno zatomljeni, što je umanjilo očekivani voćni doživljaj torte.

image
Privatna Arhiva

S druge strane, ostali elementi torte bili su uspješniji. Središnji sloj od krem sira isticao se nježnom teksturom i ugodnom svježinom zahvaljujući nešto većoj količini limunovog soka, što nam se svidjelo. Podloga od keksa također je bila ukusna, prhka i dobro se uklapala u cjelinu.

image
Privatna Arhiva

No, kao i u nekim našim prethodnim potragama, ono što nam je jako zasmetalo, čak i više od tog nepotrebno čudnog i teksturalno promašenog preljeva, jest cijena. Za ovaj komad torte od sira, koji, budimo iskreni, nije bio ni izdašne veličine, a bome ni po čemu toliko poseban da bi opravdao iznos, treba izdvojiti čak 4,60 €. To smatramo jednostavno previsokim iznosom za ono što se nudi.

image
Privatna Arhiva
image
Privatna Arhiva

U konačnici, Orijent i dalje ostaje adresa za dobar sladoled. Ipak, njihov cheesecake, barem ovaj koji smo probali, nije ispunio naša očekivanja. Naša potraga za najboljim zagrebačkim cheesecakeom se, stoga, nastavlja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. prosinac 2025 01:35