VRIJEME JE ZA ŠPALETU

Već se godinama na Uskrsni ponedjeljak u Istri uživa u posebnom specijalitetu: ‘Proizvodi se na malo i želimo da tako i ostane‘

Špaleta je istarski specijalitet, a mi smo posjetili Stanciju i pršutanu Buršić gdje se ovo jelo veliča već trinaest godina na Uskrsni ponedjeljak

Uskršnji specijaliteti razlikuju se od stola do stola, od regije do regije, pa nas je tako ovaj ponedjeljak jedan poseban sasvim poseban dočekao u Istri. Već trinaestu godinu zaredom održana je Vodnjanska špaleta, tradicionalna manifestacija u organizaciji poznate istarske pršutane obitelji Buršić, koja se već 48 godina nalazi na području Vodnjana - središta maslinovog ulja i pršuta.

image
Goran Šebelić/Cropix
image
Dusko Marušić/Cropix

Po dolasku u pršutanu, miris tek pečene špalete osjetio se do parkinga, a u ponudi su bile i fritaja sa šparogama, fuži u šugu od kuhane špalete, istarska maneštra, palenta sa začinskim biljem i kiseli kupus. Jednostavna, a ipak posebna ponuda za svačiji ukus.

image
Dusko Marušić/Cropix

Inače, špaleta je prednja svinjska noga, značajno je manja od pršuta, a s obzirom na veličinu i način pripreme (termička obrada) suši se kraće. Kao što u Slavoniji postoji kulen i kulenova seka - takav je odnos pršuta i špalete. Suši se s kožom kako se ne bi isušila, većinom u razdoblju od prosinca do Vazana, što je otprilike tri mjeseca.

Izvana je tamnozelene boje, gotovo crne i prekrivena je crnim paprom. Već prvim rezom otkriva se predivna crvena boja prošarana bijelim crtama masnoće. Proizvodi se u Istri, a može se pripremati na više načina - južni dio Istre priprema ju giravolta na maslinovom ulju, dok ju središnji dio kuha i poslužuje u sendviču.

image
Privatni album

Obitelj Buršić prva je u Istri koja je uspjela vratit špaletu nakon dugo godina na stolove.

"Prije se proizvodilo desetak špaleta u cijeloj Istri. I želimo da bude tako. Ne želimo da dođe industrija za svaki proizvod koji napravimo. Neka se špaleta jede isključivo u tom periodu kada je ima - na Uskrs, rezana nožem, a ne mašinom", ispričala nam je Mikela Buršić Lisjak ispred stancije Buršić.

image
Privatni album
image
Privatni album

Posjećenost ove manifestacije iz godine u godinu je sve veća, a i špaleta je sve prisutnija u ponudi istarskih restorana i konoba. Ova gastronomska manifestacija ponovno oživljava istarski običaj pripreme špalete, te danas predstavlja neke od zaboravljenih autohtonih istarskih proizvoda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 13:28