USKORO!

Veliki vodič kroz Fuliranje: na kućicama će se ove godine nuditi sarma, burek, pohanci i top kokteli

Još nas nešto više od 10 dana čeka do prvog dana Fuliranja, u nastavku donosimo pregled ovogodišnje ponude

Kao što smo već pisali, gastronomski svakako najuzbudljivije događanje zagrebačkoj Adventa, Fuliranje, i ove će se godine održavati na Trgu Josipa Jurja Strossmayera. Predstavit će se 17 ugostitelja na isto toliko kućica, a oni su: Nebo by Deni Srdoč Streetstyle, Izakaya, Institut za kobasice by Mate Janković, Boogie Lab, Good Food, Beg‘s Plant Based Streetfood, Pizza Social Club, Briocherie, Chef‘s burger by Ivan Pažanin, Picnic Mingle & Fun, Kužinavanje by Damir Tomljanović, Full Circle, Rougemarin, Bistro&Pizzeria Public, Gingle bells, Rakijarnica i Punch house by Gin Garden.

Kako saznajemo, svi oni ovih dana vrijedno kuhaju i testiraju jela kojima će osvajati posjetitelje tijekom Fuliranja, a neki se već sada izdvajaju ponudom. U nastavku ostavljamo detaljan pregled.

Deni Srdoč čije će se kreacije moći kušati na kućici Nebo by Deni Srdoč Streetstyle radit će četiri jela. Smash burger vol.2 u kojem je dry aged juneća pljeskavica s cheddar sirom, Devil umakom, hrskavim lukom i raguom od gljiva u brioche pecivu. Autorsku verziju bakalara će ponuditi u formi paniranog canellona punjenog bakalarom, a crnu slavonsku svinju na burito način. Bit će tu i Pržena pita od jabuke u kojoj su slani karamel, umak od kefira te lješnjak crumble.

image
Sandro Sklepic/

Ekipa iz Izakaye, popularnog zagrebačkog asian fusion restorana, predstavit će se kroz šest jela: Ebi tempuru, Lobster tempuru, Ebi bun, Karaage bun, Pork belly bun, te jedan novi vege bun koji će biti iznenađenje. Posjetitelje Fuliranja na Izakaya kućici očekuju i jedan topli i jedan hladni koktel po recepturi Ivana Leke, vlasnika hvaljenog Express Bara u Petrinjskoj.

image
Ustupljena Fotografija/

Marko Palfi na Fuliranje dolazi s konceptom Full Circle kojeg je razvio u suradnji s pivovarom The Garden. Njihova ponuda bazira se na prženoj piletini koja je posebna po tome što se marinira u jogurtu i pivu The Garden Pale Ale što ju čini mekanom i sočnom. Panira se u brašnu i mješavini 12 različitih začina. Ove će godine na Fuliranju posjetitelji moći kušati Italian katsu sendvič, bao bunse punjene prženim pilećim fileom, majonezom od hrena i kopra, domaćim kiselim krastavcima i klicama. Full Circle će nuditi i svoje pileće stripse i wingman burger, ali i favorita mnogih - buncek burger koji kombinira pljeskavicu od bunceka s ribanim cheddar sirom, brzo kiseljeno ljubičasto zelje, majonezu od hrena i kopra, prženi luk i brioche pecivo.

image
Ustupljena Fotografija/
image
Domagoj Kunic/
image
Ustupljena Fotografija/

Zanimljive kombinacije, saznajemo, nudit će i ekipa iz Boogie Laba, pizzerije Public, Good Fooda i Rougemarina, a kuhat će i Mate Janković te Damir Tomljenović, široj javnosti poznatiji kao član žirija u popularnom kulinarskom showu Masterchef Hrvatska.

Kako smo doznali od organizatora, na kućici Picnic&Mingle Fun i ove godine posjetitelji mogu zaboraviti na klasičnu ponudu jer se njihov tim igra sa tradicionalnim okusima u potpuno drugačijim izdanjima. Drugačija Sarma, predstavnica Picnic kućice na Fuliranju, prošle je godine bila veliki hit, a servirali su je s espumom od krumpira i muškatnog oraščića, kapljicama ulja peršina i dehidriranom dimljenom paprikom. Osim Sarme, na Picnic kućici moći će se kušati i Blackie burger, Burger od Kozica i Winter burger, te novitet Frenchie Burger. Rade ga od brioche peciva od krumpirovog tijesta sa sočnim 100% juneći burger, obogaćen je šipak chutneyjem, kremastim brie sirom, dijon aiolijem i osvježavajućom rukolom.

image
Ustupljena Fotografija/
image
Ustupljena Fotografija/

Tradicionalno, Picnic nedjeljom na Fuliranju organizira "Nedjeljni ručak" i njihov tim kuhat će skradinski rižot. Zbog toga Picnic organizira i dolazak gastro tima iz Skradina, koji pripremaju rižot preko 20 godina po originalnom tradicionalnom receptu. Skradinski rižoto kuhat će se tri nedjelje za redom u 13:30 sati.

image
Rene Karaman/

Picnic će na Fuliranju predstaviti i kombinacije kobasica, točnije posjetitelji će imati priliku stvoriti svoje jedinstveno jelo izborom između Dry Age ćevapa ili domaće sočne kobasice Black Angus sa farme M brothers, sve poslužene u mekanom brioche pecivu. Nudit će se Cheez Dog, Truffle Dog s umakom od tartufa, grana padano sirom, hrskavim čipsom od sira i zimskom salatom, a tu je i Fažol i kobasica, točnije grah sa kobasicama u novom ruhu - kremom od fažola, ukiseljenom kapulom, čipsom od pršuta i vrhnjem u brioche pecivu. Asia Dog će raditi s azijskom salaticom, sriracha majonezom, sezamom i mladim lukom.

Osim s hranom, na Fuliranju će se drugu godinu zaredom predstaviti i s Picnic Craft Barom, gdje će raditi Kuhani Cosmopolitan s marshmallowom. To je Picnicov doživljaj klasičnog Cosmopolitana - topli spoj vodke i likera od naranče obogaćen toplim zimskim brusnicama, završen s rastopljenim marshmallowom. Tu su još i Picnic Punch, Ginspiration i njihov ovogodišnji signature Santa Gin s domaćim Narom i Wildberry Pjenom: Božić u čaši!

image
Ustupljena Fotografija/
image
Ustupljena Fotografija/

Dobro je dodati i kako će se na Fuliranju ponovno pojaviti i jedan od najvećih favorita među veganima - Beg‘s Plant Based Streetfood. Na Fuliranje donose pet potpuno novih plant based jela. Burek Sarma krije Beyond Meat mljeveno meso u smjesi za sarmu s rižom i lukom, motano u kiselo zelje u formu bureka s creme fraiche umakom s posipom od slatke crvene paprike. Tu su još i Tikka Masala (Amaze Foods piletina u tikka masala umaku od garam masale, đumbira, cimeta i kurkume na podlozi od riže sa svježim koprom), zatim Dan-dan piletina z mlincima (Amaze foods piletina u dan-dan umaku s gljivama, maslacem od kikirikija, mladog Iuka i čili ulja na podlozi od mlinaca) i weekend special Beef Wellington koji čine Juicy Marbles plant based file u duxellu od šampinjona, svježem lisnatom tijestu na podlozi kreme od krumpira, te umaku od crvenog vina.

image
Ustupljena Fotografija/
image
Ustupljena Fotografija/
image
Ustupljena Fotografija/

Ljubitelji slatkog mogu se zasladiti Jack jabukama u šlafroku (kolutovi jabuka omotani u smjesu brašna, vode i plant based mlijeka, s posipom od vanilin šećera i cimeta s preljevom od belgijske čokolade i Jack Apple sirupa).

"Također, ove smo godine dogovorili suradnju s Peaches&Cream koktel barom, jednim od najboljih koktel barova u Hrvatskoj, koji su nam kreirali listu koktela koji će biti u svakodnevnoj ponudi tijekom Fuliranja na našoj kućici", rekao je Eduard Beg, dodajući da su kokteli Candy Cane, Apple Snapper, te Milk+Honey zaigrani, pitki, a opet ozbiljnog karaktera, te okusima kreirani kako bi odgovarali adventskom ugođaju.

Usto, u najavi je i minimalno jedno gostovanje tima Peaches&Creama koji će kreirati posebnu ponudu koktela samo za taj dan.

image
Ustupljena Fotografija/
image
Ustupljena Fotografija/

Fuliranje će trajati od 29. studeni 2023. do 07. siječnja 2024., radno vrijeme će biti od ponedjeljka do petka od 12 sati do 1 sat iza ponoći, a subotom i nedjeljom od 11 do 1 sat iza ponoći. Ulaz je besplatan. Sve novosti o Fuliranju svakodnevno pratite na Facebooku i Instagramu Fuliranja

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 23:15