IDEJA ZA IZLET

Vikend u Istri: 5 agroturizama koji rade i zimi, a poznati su po maneštri, jelima od boškarina i domaćoj pašti

Planirate li narednih tjedana vikend provesti na našem najvećem poluotoku, ovo je pet agroturizama koji cijelu godinu imaju otvorena vrata

Preko zime, kada turistička sezona nije u jeku, izazovno je pronaći poljoprivredno gospodarstvo u Istri koje je otvoreno za sve željne tradicionalne istarske kuhinje. Izdvojili smo istarske agroturizme koji preko zime imaju otvorena vrata za sve ljubitelje domaćih jela spravljenih na tradicionalni način, među kojima su maneštra, razne pašte, jela od mesa iz vlastitog uzgoja, domaće vino i maslinovo ulje…

Pršutarna stancija Buršić

Fažanska cesta 25, Vodnjan, 098 997 2999

Najveći objekt proizvodnje Istarskog pršuta, pancete, ombola, kobasice te uskršnje delicije - špalete, nalazi se na jugu Istre - u Vodnjanu. Osim proizvodnje suhomesnatih proizvoda, gospodarstvo obitelji Buršić bavi se i proizvodnjom maslinovog ulja koje je između niza priznanja i medalja uvršteno u Ceste maslinovih ulja, projekt koji okuplja najbolje maslinare Istre. Domaće kobasice s kiselim kupusom, njoki, fuži i makaroni sa žgvacetom od kokoši, govedine ili boškarina samo su neka od jela koja valja probati u ovoj stanciji. Iako u ponudi imaju i meso ispod peke, ono što najviše ostaje u pamćenju jest domaća tjestenina koja se topi u ustima. Nezaobilazno predjelo, tjestenina i maslinovo ulje ključni su faktori koji će prevagnuti u vašoj odluci dolaska u ovo obiteljsko gospodarstvo. Ugodno uređena konoba okružena je velikom terasom i dvorištem u kojem se nalazi i sadržaj za najmlađe gurmane. Preko tjedna stancija radi po dogovoru, a vikendom od 12 sati.

Agroturizam Cerovac

Eržišće 3, Nedešćina, 0915987489

image
Ustupljena fotografija
image
Ustupljena fotografija

Otvoren prije 14 godina, Agroturizam Cerovac, nalazi se u Nedešćini okruženoj šetačkim stazama koje garantiraju odličan boravak u prirodi. Ognjište, drveni interijer i bukalete opis su konobe u kojoj možete pojesti pravu istarsku maneštru ili domaće kobasice. Ponuda jela u ovoj konobi ovisi o godišnjem dobu, pa tako jela s gljivama i šparogama nećete moći uvijek moći okusiti. Na jelovniku su domaće tjestenine, ali i pečenja. Ono što nikoga ne ostavlja ravnodušnim jesu domaći blinci - fritule i tradicionalna istarska slastica - kroštule. Osim divne hrane prava atrakcija za djecu i odrasle jesu njihove životinje koje svakodnevno borave u prirodi na otvorenom. Uz najavu dolaska svakodnevno možete uživati u blagodatima ovog agroturizma.

Agroturizam Familija Ferlin

Gržini 2, Žminj, 052 823 515

Nedaleko od Žminja, u centru zelene Istre, među brežuljcima u dolini nalazi se destinacija za one koji uživaju u aktivnom odmoru. Osim uživanja u raznovrsnoj ponudi tradicionalne hrane, na imanju obitelji Ferlin možete sudjelovati u radu s domaćim životinjama ili berbi ljekovitog bilja, ali spremni su vas poučiti i izradi narodne nošnje. Jelovnik je vrlo konkretan i sažet. Osim plate suhomesnatih proizvoda, na popisu predjela nalazi se još samo istarska maneštra kao kraljica predjela. Janjetina, teletina i odojak pod pekom specijalitet su kuće, no ljubitelji tjestenine ne izlaze razočarani. Kombinacija fuža i njoka sa govedinom i divljači, ravioli sa sirom i kajmakom ili pljukanci sa šparogama i pršutom jedina je ponuda tjestenine. Otvoreni su cijele godine, no dolazak treba najaviti budući da hranu pripremaju na tradicionalan način.

Agroturizam Selo Mekiši

Mekiši Kod Kaštelira, Vižinada, 091 568 8635

image
Ustupljena fotografija

U selu Mekiši kod Vižinade smještena je konoba koja ponudu temelji samo na obiteljskoj recepturi. Agroturizam je, između ostalih nagrada, dobio zlatnu medalju za domaći pršut koji nastaje na obiteljskoj farmi, a ponose se i certifikatom Zaštićene oznake izvornosti (ZOI). Iako ribe nema na jelovniku ovog agroturizma, ponuda je bogata domaćim suhomesnatim proizvodima, poput ombola, salamina, kobasica i pancete, koje osim što možete kušati, možete i kupiti. U Mekišima se podrazumijeva da uz topli domaći kruh valja kušati i domaće maslinovo ulje koje vam posluže na stol. Obrazi, ruža i carpaccio od boškarina specijalitet su ovog gospodarstva, ali mnogi se vraćaju u Vižinadu upravo radi fiorentine. Sama konoba uređena je u rustikalnom duhu, no prava atmosfera nalazi se na terasi za stolom ispod krošnji maslina, što vam je dobra pozivnica da ovaj agroturizam posjetite i kad zatopli. Rade vikendom od 12 sati, a stol je potrebno rezervirati unaprijed.

Agroturizam Stara Štala

Sandalji 29, Cerovlje, 098 750 731

image
Ustupljena fotografija

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Stara Štala već 41 godinu bavi se uzgojem i prodajom povrća te uzgojem životinja i proizvodnjom mesa i mesnih prerađevina iz vlastitog uzgoja. Ponukani kvalitetom proizvoda odlučili su priču proširiti i na gastronomske delicije te tako proširiti poslovanje otvaranjem agroturizma. Na jelovniku nude tradicionalnu postavu istarske kuhinje; domaće kobasice i kupus, fuže i pljukance u umaku od govedine ili divljači, raviole, ali i meso s krumpirom ispod peke. U svim jelima su isključivo meso i povrće iz njihove proizvodnje što ih čini jedinstvenima. Najpoznatiji su po tradicionalnim slasticama poput fritula i istarske pince radi kojih im se gosti nerijetko vraćaju. Stara Štala radi svaku srijedu od 15 sati, a vikendom od 13 sati, no moguće je dogovoriti posjet i za neki drugi dan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2024 15:06