Jedan za sve

Vole ga amateri, ali i profesionalni kuhari: Ovo kuhinjsko čudo ispeći će kruh, biftek, pizzu, ribu, ma sve što poželite!

 Tom Dubravec/Cropix
Bilo da poželite pojesti kruh ispod peke, sporo pečeno ili dimljeno meso, sve to možete pripremiti u samo jednom uređaju. I što je najbolje, ne morate biti u kuhinji

Lijepo je subotnje popodne, a sunce visoko sja na nebu. Grupa prijatelja priprema se za jednu od najdražih aktivnosti u toploj sezoni. U kuhinji se vade tanjuri i pribor za jelo, navlače se pregače, a u vrtu se postavlja mjesto gdje će stajati glavna atrakcija, roštilj. Ali u ovom slučaju to nije samo roštilj, nego najsvestraniji uređaj za kuhanje koji postoji - kamado! U zraku se može osjetiti primamljiv miris temeljito mariniranog mesa, ribe i povrća koje je tek leglo na rešetke roštilja. Veselja i hladnog pića ne nedostaje, a ukusna hrana je samo „točka na i“ ovog, za mnoge idealnog stvaranja novih uspomena. Sve u svemu, to je jedan od onih savršenih proljetnih dana koji se dugo pamte.

Druženje uz roštilj vrlo je jednostavan, a zabavan način povezivanja ljudi. Treba vam samo ukusna hrana, dobro društvo, lijepo vrijeme i ono što se ne smije zanemariti – kvalitetan roštilj. Naravno, nemamo svi vrt i mjesto gdje bi mogli postaviti kameni roštilj u kojem je pravi gušt peći ukusne komade hrane. Ako imate samo mali balkon, neka vas ne obeshrabri prethodna rečenica jer je nekoliko kvadrata vanjskog prostora dovoljno da uživate u posebnom okusu roštilja. Prije nego što kupite prvi koji vam padne pod ruku, dobro razmislite isplati li se uložiti u neki koji će vas služiti samo jednu sezonu i nakon toga ćete ga moći baciti u smeće. Naravno da ne. Kvalitetan roštilj je velika investicija, ali će se pokazati da je dugoročno isplativija.

Svestran i praktičan

Veliki hit među ljubiteljima roštilja je zaista specifični uređaj koji može zamijeniti pećnicu, krušnu peć i ploču za kuhanje. Riječ je o kamado roštilju kojeg podjednako vole i amateri i profesionalni kuhari. Prvi kamado napravljen je prije više od 3000 godina u Kini za vrijeme dinastije Qin. U njemu se na pari pripremala riža, iako je tadašnji kamado uvelike bio drugačiji od onog koji imamo danas. Iz Kine se uveo u Japan, gdje dobio svoje ime koje znači "štednjak", "peć" ili „ognjište“. Naime, rane verzije kamada nisu bile prenosive te su služile kao fiksne pećnice u domovima. Danas je to vrsta keramičkog roštilja s poklopcem, zagrijava se drvenim ugljenom i omogućuje kuhanje hrane na različitim temperaturama.

image

Kamado roštilj odlično peče i druge vrste hrane, ne samo meso

Shutterstock

Kamado roštilji su se proširili svijetom zahvaljujući američkim vojnicima koji su po završetku Drugog svjetskog rata u Japanu kući odlazili s poklonima, među kojima je bio i kamado. Kasnije se na kamado instalirala rešetka, potom prigušivač na vrhu te dovod zraka kojim se može upravljati.

Današnji modeli izrađeni su od keramičkih ploča koje su postavljene jedna na drugu i oblikovane u kupolu. Ovalna konstrukcija omogućuje roštilju da se lako zagrije i da zadržava toplinu u unutrašnjosti. Kamado roštilj također ima vrlo izdržljivu vanjsku keramičku površinu koja je otporna na ekstremne uvjete, što znači da se može koristiti tijekom cijele godine, ne samo tijekom lijepog vremena.

Priuštivi luksuz

Jedna od prednosti kamado roštilja je njihova sposobnost zadržavanja topline. Standardni roštilji obično su izrađeni od čelika ili aluminija, dok je glavni materijal kod kamada keramika ili kamen. Ovi materijali imaju izvrsnu izolacijsku sposobnost, što znači da se toplina ne gubi iz unutrašnjosti, a hrana se peče ravnomjerno i bez iznenadnih promjena temperature. Osim toga, kamado ima ventilacijski sustav koji omogućuje precizno podešavanje temperature unutar samog roštilja, što omogućuje kuhanje na različitim temperaturama.

Ako vam se roštilj skupa s hranom barem jednom prevrnuo, znate koliki nered to može izazvati, a potencijalno i ozljede. Takvih problema s kamado roštiljem nećete imati jer ga odlikuje izdržljiva konstrukcija. Glavna kupola obično je pričvršćena na metalne noge s pokretnim kotačima koji olakšavaju pomicanje roštilja gdje god to vama odgovara.

Nadalje, kamado roštilji puno su skuplji od standardnih na ugljen ili električnih. No, trajniji su i izdržljiviji pa su dugoročno isplativi. Njihova visoka cijena mnoge ljude odbija od kupnje, ali odnedavno su ovi roštilji postali dostupniji većem broju ljudi. Brend Barbeca nudi cjenovno pristupačne kamado roštilje u nekoliko različitih veličina, uzoraka i boja. Cijene se kreću od 170,10 do 1016,10 eura za ovu vrstu roštilja.

image

Barbeca nudi širok izbor kamado roštilja

Barbeca

Osim samostalnih kamado roštilja, Barbeca u ponudi ima i setove s dodatnom opremom poput električnog upaljača za ugljen, žarača i usmjerivača topline. Stolna pizza peć idealan je izbor za ljubitelje talijanskog specijaliteta, a rezultat je baš kao da je pripremljena u krušnoj peći. Kamado manjih dimenzija idealan je za manje balkone ili ga možete ponijeti na izlet.

image

Sporo pečeno i dimljeno meso pripremljeno na kamado roštilju prava je poslastica

Barbeca

Od peke do roštilja

Kuhanje hrane u kamadu zaista je jedinstveno iskustvo. Ovaj tip roštilja može se koristiti za pripremu različitih jela, uključujući meso, ribu, povrće i kruh. U njemu je lako održavati stalnu temperaturu pečenja pa se ne morate brinuti hoće li se veliki komadi mesa dovoljno dobro ispeći.

Za razliku od drugih roštilja, kamado može lagano peći meso i do 12 sati na niskoj temperaturi bez prekida i s minimalno goriva. Ova tehnika može se koristiti i za dimljenje kobasica, slanine te je također odlična za pirjanje i kuhanje jušnih jela.

image

Uz kamado roštilje u Barbeca ponudi možete pronaći i mnogo dodataka

Barbeca

Iako izgleda kao pravi pothvat, korištenje ovog roštilja je zapravo vrlo jednostavno. Drveni ugljen se postavi u ložište te se potpali kockom za paljenje. Roštilj se potom ostavi da otklopljen miruje oko 10 minuta, spusti se poklopac s otvorenim otvorima i ostavi još 10 minuta. Regulatorom temperature se postižu optimalni uvjeti za pečenje određenih vrsta hrane. Kada se postigne željena temperatura, hrana se stavlja na rešetku, a poklopac se spušta. Dižemo ga samo kada želimo okrenuti hranu na drugu stranu.

image

Kvalitetan ugljen ključ je dobrog roštilja

Barbeca

Pripremu hrane u kamadu možete unaprijediti kvalitetnim dodacima poput gusanog posuđa, ugljena, hvataljki, dodaci za potpalu, dimljenje i roštiljanje, a sve ih možete pronaći upravo u Barbeca webshopu.

ŠEST PRAVILA ZA DOBRO KAMADO ROŠTILJANJE

1. Koristite kvalitetan drveni ugljen

- gori ravnomjerno i omogućava postizanje veće temperature

- ne zagušuje otvore u rešetki na dnu ložišta i proizvodi manje pepela od jeftinijeg ugljena

2. Kontrolirajte temperaturu

- redovito pratite temperaturu na termometru

- kroz ventilacijske otvore regulirajte količinu kisika koja utječe na ugljen i toplinu

3. Ne podižite poklopac prečesto

- poklopac omogućava hrani da se kvalitetno i ravnomjerno ispeče jer zadržava toplinu i dim

- poklopac podižite samo kod okretanja hrane ili provjere temperature mesa

4. Koristite posebne stalke

- stalak za određene vrste hrane poput rebaraca, povrća ili purice omogućuje da se svaki komad ravnomjerno ispeče iznutra

5. Dodajte aromatično iverje

- ako želite da vam hrana ima zamaman miris po dimu, ugljenu dodajte sječke od raznih vrsta drveta (hrasta, jabuke, masline, naranče)

6. Redovito čistite roštilj

- redovito bacajte pepeo i ostatke hrane

- čistite rešetke i unutrašnjost

- vaš dragocjen alat duže će vam trajati


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i tvrtke Barbeca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:15