ŠTO ZA GABLEC?

Volite azijsku kuhinju? Ovih 10-ak sjajnih jela iz zagrebačkih restorana ne smijete propustiti

 Berislava Picek/Cropix/
Dobar curry, katsu piletina, bao bun peciva ili ramen jela su koja u zagrebačkim restoranima azijske kuhinje ne propuštamo

Azijska kuhinja posljednjih je godina među zagrebačkom publikom sve popularnija. Kung pao, katsu piletina i gyoze tako se često nalaze i na našem meniju, a osim u samom restoranu, nerijetko ih naručujemo i za ne tako klasičan gablec usred radnog dana. S godinama smo tako posjetili i isprobali velik broj jela i u moru onog što se danas naziva azijskom kuhinjom pronašli mjesta na kojima se kuha stvarno ukusna hrana. U nastavku tako izdvajamo adrese na kojima se jede dobar ramen i tuna poke, zatim bao bunsi, sendviči i najslasnija piletina te autentična hrana s pričom koju vrijedi poslušati.

OVDJE NE MOŽETE POGRIJEŠITI S KLASICIMA

Otkad je 2019. godine otvoren, SOI fusion bar slovi za ponajbolji azijski restoran u centru, a oni koji ga odavno pohode, kažu da čak ni nakon tri godine rada kvaliteta nije pala. Ovdje smo tako nedavno isprobali fantastičan, bogat i zasitan ramen (toliko dobar da smo ga zaboravili fotografirati), a ne možete pogriješiti niti ako naručite njihov kung pao ili tuna poke. Porcije su obilne, a cijene se kreću do 90 kuna.

image

soi fusion bar

Soi Fusion Bar/

DOBAR TUNA POKE I BAO BUNS

U slučaju da vam je centar grada ipak pomalo izvan ruke, možda je trešnjevačka Izakaya dobar odabir. Ovdje osim klasičnih azijskih jela koja se nude u zagrebačkim restoranima naručiti možete i vrlo dobar sushi, no ono što bismo svakako preporučili su odlični bao bunsi i tuna poke. Nakon ručka u Izakayi, vjerujemo, nećete ostati gladni, a bez pića, ovdje ćete također potrošiti manje od 100 kuna po osobi.

image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/

JEDAN OD NAJBOLJIH SENDVIČA U GRADU

Ekipa iz KAI-a od samog nas je početka osvojila fantastičnim katsu sendvičem s piletinom. Sočan, slastan, s hrskavom piletinom, dovoljno umaka i dodataka, usudili bismo se reći i jedan od boljih sendviča u gradu. Dolazi u kombinaciji s prženim batatom, porcija je dovoljno velika da zasiti i one jako gladne, a sve to koštat će vas 80-ak kuna. Osim katsu sendviča, u KAI-u volimo naručiti i bao buns te tuna naan.

image
Marko Miscevic/Cropix/
image
Privatna Arhiva/

POPULARNI LOKAL U ŠPANSKOM

Odmah po otvaranju, Tori Streetfood u Španskom postao je veliki hit. Sve što smo ovdje isprobali bilo je vrlo dobro do odlično, a posebno su nas oduševili njihovi prozračni, poput oblaka mekani bao bunsi (lobster bao buns su poseban hit) te slasna, hrskava korejska piletina. Ovdje se volimo vratiti i na dobar poke te sjajne gyoze. Okusima bogate, obilne, ali ne preteške porcije glavnih jela u Toriju obavezno zaokružite i kakvim ukusnim desertom, poput primjerice, mochi sladoledom.

image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/

DOMAĆI REZANCI, ČAJ I PRISTUPAČNE CIJENE

Možda pomalo neobičan, ali itekako vrijedan posjeta odabir je i Jing Yuan Teahouse i bistro u Gajnicama. Riječ je zapravo o mjestu na kojem možete popiti odličan čaj i naučiti sve o tradicionalnom uživanju u istom, ali i kušati kineske specijalitete. Veliki hit su njihovi rezanci, koje rade sami, te dumplingsi koji će vas koštati tek 45 kuna za porciju od 10 komada. Više nego odlična cijena za dobru, autentičnu hranu kakvu rijetko gdje u Zagrebu možete isprobati. Dodatan plus je i ugodan ambijent.

image
Berislava Picek/cropix/
image
Berislava Picek/Cropix/

HRSKAVI ZALOGAJI I ODLIČNA TOM YUM JUHA

Popis ne možemo završiti bez najpopularnijeg kioska u gradu. Hrana u Saralee‘s thai street food je i dalje odlična i ovdje najčešće uzimamo njihovu tom yum juhu te zasitan curry, a apsolutni favorit su njihovi prženi wonton zalogaji s piletinom. Slasni, hrskavi, s dobrom dozom punjenja i u kombinaciji sa sweet chilli umakom, zamišljeni su kao predjelo, ali ponekad ih uzimamo kao usputan snack i nikad se ne razočaramo. Kada se želimo zasladiti, ne propuštamo niti njihov roti banana, tanki kruščić s kondenziranim mlijekom. Dobro je dodati i kako je nedavno otvoren i Saralee‘s Thai Street Food bistro na adresi Crvenog križa 31 te kako novoj lokaciji možete naručiti jelo, sjesti i pojesti ga u samom restoranu ili terasi ispred lokala.

image

Saralee‘s thai street food

Privatna Arhiva/
image

Saralee‘s thai street food

Privatna Arhiva/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 15:34