Naime, pravi je izvor proteina i esencijalnih aminokiselina, a ne sadrži gluten zbog čega je jednako vole vegani i vegetarijanci. Bogata je proteinima, antioksidansima, kalcijem i vitaminom B2. Regulira i promovira proizvodnju energije potrebne za normalno funkcioniranje mozga i mišićnih stanica. U njoj mogu uživati i dijabetičari budući da ima niski glikemijski indeks. Sadrži saponine koji joj daju gorkasti okus, ali se i on može umanjiti ako je isperete u hladnoj vodi. Ipak treba pripraziti da se to ne pretvori u namakanje jer se u tom slučaju gorkast okus premješta u središte zrnca.
Kako pravilno skuhati kvinoju?
- 30 g kvinoje
- 1 žličica soli
Litru i 100 ml vode s jednom žličicom soli pustite da zavrije. Dodajte kvinoju i kuhajte ju oko 15 minuta. Kada je kuhana, procijedite ju, cjedilo vratite natrag na posudu za kuhanje i kvinoju prekrijte kuhinjskom krpom te ju pustite da se odmori 15 minuta.
Kad je kvinoja skuhana, možete se baciti na pripremu ove genijalne salate!
Sastojci:
30 g dmBio kvinoje
5 g delikatesnog senfa
15 ml dmBio maslinovog ulja
10 ml dmBio sirupa od agave
5 ml crvenog vina
3 ml dmBio octa balsamico
po 5 g srca salate puterice, crvenog špinata, rukole, radiča
10 g zelenih maslina
15 g crvene i žute cherry rajčice
20 g mladog luka
10 g crvene paprike
po želji feta sir i rotkvice
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....