PRIHRANA I ZAŠTITA

Dodajte ovo gnojivo u rajčice i imate ćete duplo više sočnih plodova

Ilustracija

 /SHUTTERSTOCK

Sezona grijanja polako se približava kraju, a ako ste među onima koji imaju peć ili kamin na drva, ostatke pepela možete iskoristiti u svojem vrtu. Naime, pepeo - ako je od pravog drva - može biti odlično gnojivo za povrtne kulture koje su veliki potrošači kalija, poput krumpira, rajčica, patlidžana, paprika... Obilnije dodavanje pepela tijekom pripreme zemljišta odgovara i povrtnim biljkama iz porodice lukova, kao i kupusnjačama.

Pepeo sadrži brojne minerale, a posebno je bogato već spomenutim kalijem, zatim kalcijem, magnezijem, natrijem, fosforom... Njegova se učinkovitost povećava kada se primjenjuje u kombinaciji s kompostom ili humusom, no treba znati da različite kulture različito reagiraju na njegovo prisustvo. Portal jednaistina.info pozabavio se prihranjivanjem rajčica.

image
/SHUTTERSTOCK

"Pepeo ima mnogo hranjivih tvari koje će vaše rajčice jednostavno apsorbirati. Ovisno o vrsti drva koje ložite - tvrdo ili meko drvo - razine ovih hranjivih tvari mogu varirati. Neki tvrde da tvrdo drvo ima više hranjivih tvari nego meko drvo. No bez obzira na to što koristite, vjerojatno će biti bogato kalijem, magnezijem i kalcijem. Dovoljna količina kalcija ne samo da održava vaše rajčice zdravima, već također sprječava truljenje kraja cvata", navodi se i dodaje kako će kalij udvostručiti prinos sa sočnim i zdravim plodovima.

Osim hranjivih tvari, jednako važan faktor predstavlja zemlja. Rajčice preferiraju blago kiselo tlo, s pH malo ispod 7. Ako je pH tla niži od 6, tlo je previše kiselo da bi rajčice uspijevale. Pepeo se i ovdje nameće kao rješenje. Naime, pepeo se unosi u kiselo zemljište kako bi se povećao pH, a najčešće se dodaje prilikom glavne obrade i pripreme, u vrijeme sadnje, ali i kao prihrana tijekom vegetacije i kao zaštitno sredstvo, budući da odbija puževe i ostale vrtne nametnike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. travanj 2024 08:26