OKO SOKOLOVO

Kako prepoznati lažni mladi krumpir iz Egipta? Ne dajte da vas trgovci prevare

 /SHUTTERSTOCK

U Hrvatsku u siječnju stiže krumpir iz Egipta, koji je proteklih godina izazvao brojne prijepore na domaćem tržištu. Naime, neki su ga trgovci prodavali pod mladi krumpir jer neupućenima upravo tako izgleda na prvi pogled. Iako mu je kora tanka, riječ je bila o sazrelom egipatskom krumpiru, koji se nije smio prodavati kao mladi. Time su kupci dvostruko prevareni - i za ono što kupuju i po kojoj cijeni, jer je poznato da je mladi krumpir uvijek najskuplji. Oni drskiji čak su navodili da je riječ o mladom međimurskom krumpiru, koji u stvarnosti na tržište dolazi tek u svibnju.

image

Izgled krumpira na egipatskoj tržnici lako može zavarati neupućene

/SHUTTERSTOCK

Prevaru su razotkrili domaći proizvođači, objašnjavajući da je mladi krumpir toliko osjetljiv da ne bi „preživio” prijevoz brodom iz Egipta, koji u pravilu traje tri do četiri tjedna. Naime, on ima iznimno nježnu koru, koja se lako ošteti pri transportu. Ako je potpuno zdrava i čuva se u dobrim uvjetima, kora mladog krumpira može izdržati najviše tjedan dana.

image

Mladi krumpir ne može imati klice

/SHUTTERSTOCK

U nadi da se slične prijevare neće ponoviti i ove godine, donosimo dva pouzdana načina na koje prepoznati lažni mladi krumpir iz Egipta. Prvi je test guljenjem kore. Ako se guli lako, riječ je o pravom mladom krumpiru. Ako je kora tanka, ali je možete skinuti samo nožem ili gulilicom, posrijedi je nešto drugo. Također, mladi krumpir nikada ne može izbaciti klice. Ako ih vidite na gomolju, riječ je o sazrelom krumpiru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 14:57