#vidimosenaseek

Moderna tehnologija: Aplikacije za prepoznavanje biljaka i životinja. Kako dobra stvar!

Na fotografiji: Zlatica ili ledinjak
 
 MARIJANA BANKO/CROPIX
Djeca koriste tehnologiju i više ih zanima istraživanje mobilnom aplikacijom nego traženje u knjigama

Nataša i Analea Kraljević, majka i kći, svakodnevno šetaju šumom u svojoj Istri, a kao misiju su si zadale - skupiti više od 50 vrsta biljaka. Kako bi točno saznale koje su zelenilo ubrale, koriste modernu tehnologiju

Villa Covri u istarskoj Brtonigli, točnije u mjestu Kovri, u vlasništvu je obitelji Kraljević koja ju je kupila od plemićke obitelji Covri. Prije nekoliko godina Nenad i Nataša, brat i sestra Kraljević, konačno su se odlučili na restauraciju. Angažirali su Borisa Ružića, poznatog dizajnera koji potpisuje neke od najljepših vila za odmor u Istri. Više o restauraciji Ville Covri pročitaj ovdje.

image
Villa Covri
Rajan Milošević/Koridor 27
image
Villa Covri
Rajan Milošević/Koridor 27
image
Villa Covri
Rajan Milošević/Koridor 27
image
Villa Covri
Rajan Milošević/Koridor 27
image
Villa Covri
Rajan Milošević/Koridor 27

Villa Covri ima dvorište od 350 četvornih metara, a ispred kuće nalazi se i veliki vrt od čak 2500 četvornih metara u kojem se, pak, nalazi jedan od najvećih hrvatskih grmova lovorova lista. Nataša je, kako nam sama priznaje, velika zaljubljenica u prirodu, duge šetnje i otkrivanje svega zelenog, a takva je i njezina kći Analea koja zajedno s majkom uživa u istim tim stvarima i aktivnostima. Često njih dvije hodaju obližnjim livadama i šumama, a nedavno su si zadale i važan cilj - skupiti više od 50 vrsta biljaka. Za njihovo prepoznavanje koristit će modernu tehnologiju, točnije dvije aplikacije koje su otkrile.

image
Nataša i Analea Kraljević, majka i kći
MARIJANA BANKO/CROPIX

PRIRODA KAO STRAST

Nataša i Analea strastvene su zaljubljenice u prirodu i otkrivanje svega što ona nudi, a u tome im pomaže i okoliš njihove kuće, Ville Covri u Brtonigli, koja ima dvorište od 350 četvornih metara, a ispred kuće se nalazi i veliki vrt od čak 2500 četvornih metara

- Prvi put sam se susrela s aplikacijom Seek prije godinu dana kad sam na jednoj društvenoj mreži slučajno naletjela na članak o njoj. Izgledalo mi je jako cool da moja kćerkica, koja je tada imala šest godina, i ja koristimo tu aplikaciju i tako upoznajemo svijet biljka i kukaca, ptica i ostalih životinja. Djeca koriste tehnologiju i više ih zanima istraživanje mobilnom aplikacijom nego da idu u knjižnicu i traže u knjigama. Smatram da je ta aplikacija idealna za današnji brzi tempo u kojem živimo i da djeca, a i mi s njima, možemo naučiti jako puno - objasnila je Nataša Kraljević i dodala kako njena obitelj jako puno vremena provodi u prirodi.

image
MARIJANA BANKO/CROPIX

- Aplikaciju smo prvi put koristili lani početkom travnja. Prvo smo snimili ružmarin (Rosmarinus officinalis). Odmah smo je naučili koristiti jer je jako jednostavna. Nama je aplikacija Seek jako zabavna i učinila je naša druženja i istraživanja u prirodi još zanimljivijima. Seek je iOS aplikacija koju je osmislio iNaturalist, društvena mreža entuzijasta kojima je cilj pomoći svima da istraže prirodu koja ih okružuje kroz prepoznavanje biljaka, životinja i gljiva na svom lokalnom području.

image
Na fotografiji: korovni sljez
MARIJANA BANKO/CROPIX

“Ova aplikacija potiče mlade ljude da više vremena provode na otvorenom i upoznaju prirodni svijet kroz zabavu i brojne interaktivne izazove”

Korištenje aplikacije Seek vrlo je jednostavno. Uključi se kamera i usmjeri u biljku ili životinju koja nas zanima. Pričeka se nekoliko trenutaka dok se na ekranu ne pojave zelene točkice pa se fotografira. Prije samog fotografiranja možete se i prijaviti na aplikaciju te time postajete dio zajednice ljubitelja prirode. Prijavom na aplikaciju omogućava se i skupljanje znački za svaku istraženu vrstu. Za svaku skupljenu značku zauzvrat stiže opširna informacija o pronađenoj vrsti - opisuje Nataša i ističe kako prijava pritom nije obavezna jer se aplikacija može koristiti i bez nje.

image
Na fotografiji: Zlatica ili ledinjak
MARIJANA BANKO/CROPIX

- No, prijavom se čini dobro djelo jer svaka pojedinačna fotografija nove biljke ili životinje povećava ukupni broj registriranih vrsta te se poboljšava edukativnost aplikacije Seek. Jedino što je potrebno dopustiti aplikaciji jest korištenje lokacije, kamere i datoteke mobilnog uređaja. Besplatna aplikacija Seek koristi umjetnu inteligenciju pri pregledu biljke koja se nalazi ispred kamere i pokušava to uskladiti s oko 30 tisuća vrsta koje trenutačno može prepoznati. Djeca mogu vidjeti koje su vrste prethodno opažene u blizini, a mogu i sami fotografirati primjerke, bilo izravno u aplikaciji ili povlačenjem fotografija iz foto rolla uređaja. Snimite fotografije ptica, buba, cvijeća i grmlja, a aplikacija će ih odmah pokušati identificirati na temelju podataka u internetskoj bazi podataka iNaturalist i na temelju vašeg uređaja - tumači Nataša Kraljević.

image
Aplikacija za bilje Seek
MARIJANA BANKO/CROPIX/CROPIX

Njezina kći Analea i ona koriste aplikaciju i ono što snime kao svojevrsni spomenar.

- Kamo god idemo, slikamo zanimljive biljke i životinje, a aplikacija to bilježi i sprema u Observation (našu arhivu) gdje, osim slike, imamo datum kada je slikano, tko je slikao (ime i prezime), naziv biljke (i latinski naziv), gdje je slikano (Google karta), sve o biljci (Wikipedia), slične biljke i još puno toga - priča oduševljeno.

Dosad je, kaže, snimila više od 80 vrsti biljaka i 30 životinja, i to najviše kukaca, buba i paukova. To je, kaže, djeci najzanimljivije. Jedna od najdražih joj je slika mladunca galeba, jedne posebne vrste, rijetke u njihovu kraju.

- On je prošlo ljeto ostao ozlijeđen nakon oluje te je plutao po moru. Suprugov prijatelj ga je uočio, doplivao do njega i donio ga na sigurno. Napravili smo mu sigurno utočište, hranili smo ga malim ribama i školjkama dok nije u potpunosti ozdravio i vratio se svom jatu. Aplikacija nam je pomogla da saznamo točnu vrstu i da zabilježimo taj divan događaj - ispričala je i dodala kako danas baš cijela njezina obitelj koristi ovu aplikaciju, posebice kći koja jako voli aromatično bilje i zahvaljujući aplikaciji sada prepoznaje više od 20 vrsta.

image
Mimoza
MARIJANA BANKO/CROPIX

- Analea je od prvog dana oduševljena aplikacijom i sve svoje prijatelje naučila ju je koristiti. Obožava pregledavati arhivu i sjetiti se gdje se koja biljka nalazi i kako se zove. Ona ide u prvi razred, naučila je čitati pa joj je to sada još i zanimljivije. Dok koristi aplikaciju, osjeća se kao mali istraživač. Za djecu je to fenomenalna aplikacija kojom nevjerojatno puno nauče o biljkama i životinjama - kaže Nataša Kraljević i dodaje kako ova aplikacija potiče mlade ljude da više vremena provode na otvorenom i upoznaju prirodni svijet kroz zabavu i interaktivne izazove.

- Nama najzanimljiviji izazov je klimatski izazov. Naime, klimatske promjene ne utječu samo na hladne krajeve na polovima našeg planeta. Rast temperature i promjena vremenskih obrazaca mogu prouzročiti iseljavanje vrsta iz staništa koja na tim područjima postaju za njih neugodna. Ovaj izazov od vas traži da istražite svoj lokalni biljni svijet i pogledajte kako se vaše lokalno okruženje može promijeniti. Ovim izazovom podupire se i pokreće znanstveni projekt koji nadzire promjenu obrazaca u vašoj lokalnoj fenologiji. Ovi podaci mogu pomoći znanstvenicima da procjene utjecaj klimatskih promjena i predvide koji bi ih to problemi mogli prouzročiti. Iznenadilo me što pomoću jedne aplikacije možemo i mi pomoći znanstvenicima da prikupljaju podatke te promatraju biljke i životinje diljem cijelog svijeta - zaključila je Nataša Kraljević.

KOJE SU APLIKACIJE SLIČNE SEEKU?

Merlin Bird ID (Cornell Lab of Ornithology) također omogućava identifikaciju vrsta na osnovi pitanja koja postavlja korisnicima ili na osnovi fotografije. Kreirana za početnike u promatranju ptica, kao i za one koji se tim hobijem bave na malo naprednijoj razini, aplikacija Merlin obuhvaća više od 2000 vrsta ptica koje se najčešće mogu vidjeti u kontinentalnom dijelu SAD-a, Kanadi, Meksiku, Srednjoj Americi i Europi. Ova aplikacija je dostupna i na App Storeu.

image
Pl@ntNet (plantnet-project.org)

Pl@ntNet (plantnet-project.org) aplikacija je koja korisnicima omogućava da identificiraju biljne vrste nakon što ih prethodno fotografiraju svojim pametnim telefonom. Sve fotografije biljaka se prikupljaju kako bi ih analizirali znanstvenici diljem svijeta te kako bi se stekao bolji uvid u evoluciju bioraznolikosti biljaka i omogućila njihova veća zaštita.

image
iRecord Butterflies (Natural Apptitude Ltd)

iRecord Butterflies (Natural Apptitude Ltd) omogućava vam da identificirate leptire koje ugledate, čime pridonosite i njihovoj zaštiti.

image
Bunny Free (Margaret Pearce)

Bunny Free (Margaret Pearce) aplikacija je preko koje odmah možete doznati je li neki proizvod testiran na životinjama, samo ga trebate prethodno skenirati.

image
Tyler Mullins, Unsplash

KOJE SU PREDNOSTI, A KOJE MANE OVAKVIH APLIKACIJA?

- Prednost je što sve informacije imate na dohvat ruke. Mana je što ne prepoznaje odmah sve biljke, nego se moraju više puta snimiti, i to iz najboljeg kuta. Prije samog fotografiranja biljke ili životinje treba pričekati da se na vrhu ekrana pokažu zelene točkice. One daju informaciju o tome koliko je precizno objekt prepoznat, dajući istodobno prijedloge njegova imena. Za što preciznije detektiranje nepoznate biljke ili životinje poželjno je napraviti nekoliko njezinih snimaka. Ponekad ne uspije prepoznati pa treba imati strpljenja, malo se potruditi. Još je jedna mana što je zasad samo na engleskom jeziku, a bilo bi super da je na više stranih jezika - rekla je Nataša Kraljević.

Dodala je kako aplikacija ne zahtijeva nikakvu registraciju za upotrebu i ne prikuplja korisničke podatke prema zadanim postavkama, iako se podaci o lokaciji upotrebljavaju za prikaz biljaka i životinja na vašem području. Seek je besplatna aplikacija dostupna putem Applea i App Storea. I na kraju, #vidimosenaseek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. ožujak 2024 15:03