ZAPANJUJUĆE BROJKE

Lov uz pomoć pasa i visoke tehnologije pokazao se kao najučinkovitiji način za istrebljenje vukova
Ilustracija
 Ronald Wittek/Imagebroker/Profimedia

Lov na vukove legalan je u američkim saveznim državama Wyomingu, Montani i Idahu, no Wisconsin je jedina država koja dopušta kontroverznu upotrebu pasa za praćenje i lova na vukove. Lov s psima poznat je kao najučinkovitiji način za ubijanje vukova. Oko toga treba li ga i dalje dozvoliti, lome se koplja.

Državne regulative Wyominga ove godine odredile su kvotu od 119 ulovljenih vukova na 1000 stanovnika, no istovremeno izdato je 1548 dozvola za lov. Isto tako, dozvolili su svim lovcima da krenu u pohod isti dan, umjesto, kako je uobičajena praksa, da iskusni lovci s psima pričekaju koji dan da završe oni manje efikasni, dakle oni koji za lov koriste samo stupice za vukove.

Rezultati lova bili su zapanjujući. Nakon samo dva i pol dana, prije nego što su vlasti uspjele zatvoriti lov, ubijeno je 216 vukova, čime je kvota premašena za čak 83 posto.

Medijski odjek i reakcije u javnosti dovele su u pitanje ovlasti i sposobnost koje savezne američke države imaju pri reguliranju lovaca, kao i genezu cijele lovačke subkulture. U kombinaciji s visokom tehnologijom i psima, američki lovci efikasniji su u ubijanju nego ikad prije.

Brutalne metode

Usporedbe radi, kada je 2012. u Wisconsinu bilo legalno koristiti samo stupice za vukove, nedvojbeno brutalnu, ali daleko manje efikasnu metodu lova, za cijele sezone lova ubijeno je 117 vukova. Jednako koliko je, uz pomoć pasa, sada ubijeno u jednome danu.

Pitanje lova na vukove u SAD-u postao je prvoklasan politički problem. U Michiganu je lov na vukove zabranjen referendumom, dok su u Minnesoti stopirali lov dok ne razmotre sve dostupne podatke o broju vukova i njihovoj potencijalnoj ugroženosti. Wisconsin je primjerice jedina savezna država koja zakonom propisuje obvezatan godišnji lov na vukove, što je posljedica lobiranja visoko utjecajne udruge, Wisconsin Bear Hunters Association.

U saveznoj državi Idaho slična priča. Devedesetih je guverner Butch Otter svoju pobjedničku kampanju izgradio je upravo na ukidanju strogih regulativa oko lova na vukove, a danas, 25 godina kasnije republikanski političari donijeli su novi zakon kojim se odobrava ubojstvo do 90 posto vukova u državama Idaho i Montana. Potez je to koji je oduševio dugogodišnje kritičare federalnog načina upravljanja divljinom, kao i tvrdokorne libertarijance.

Navodna prijetnja

Političari donošenje zakona žele objasniti navodnom prijetnjom koju vukovi nose. Tako tvrde kako nekontrolirano tamane wapite, kao i stoku. Biolog Michael Lucid ne slaže se s tom konstatacijom, tvrdeći kako je wapita na tome području previše, te kako njihova nazočnost u tolikom broju ne pogoduje zdravlju ekosustava. Statistika otkriva i kako vukovi ne predstavljaju veliku opasnost stoci u Idahu. Tako su od 2019. do 2020. ubili svega 130 životinja. Broj stoke u Idahu procjenjuje se na više od dva i pol milijuna.

Shvativši kako je riječ o globalnom problemu, Europski parlament ovoga je lipnja usvojio rezoluciju „Strategija EU-a za bioraznolikost do 2030.: vraćanje prirode u naše živote” kojom se nastoji riješiti tekuća kriza bioraznolikosti u Europi i svijetu. U Europskoj uniji postoje i pravila o metodama hvatanja, kojima se zabranjuje uporaba stupica za lov divljih životinja u EU-u i utvrđuju humani standardi.

Prema procjenama Međuvladine znanstveno-političke platforme za bioraznolikost i usluge ekosustava (IPBES), priroda u svijetu propada neviđenom brzinom te milijunu od procijenjenih osam milijuna vrsta prijeti izumiranje. Zastupnici stoga pozdravljaju namjeru Strategije EU-a za bioraznolikost da do 2050. globalni ekosustavi budu obnovljeni, otporni i prikladno zaštićeni. Za ostvarenje te namjere Parlament traže europski propis o bioraznolikosti sličan europskom propisu o klimi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 11:56