Super je jednostavno

Na dohvat ruke čak i zimi. Uzgojite luk u vodi, zemlji ili boci, i to na kuhinjskom prozoru

 /SHUTTERSTOCK
Doznajte kako uzgajati luk kod kuće na različite načine i koja pravila treba slijediti kako biste dobili bogati urod

Mnogi uzgajaju egzotične biljke kod kuće iako su dosta zahtjevne. No, je li moguće uzgajiti luk kod kuće, vrtnu kulturu koja nam je tako poznata? Moguće je! U ovom članku ćemo vam reći kako uzgajati luk na prozorskoj dasci, što se može koristiti za sadnju i koja pravila treba slijediti kako biste dobili bogati urod.

image
/SHUTTERSTOCK

ŠTO KORISTITI KAO SADNI MATERIJAL

Uzgoj začinskog bilja i povrća kod kuće postaje sve popularniji. Doista - zašto ne iskoristiti priliku i tijekom cijele godine ubirati svježe zelenilo, i to u kuhinji? Mladi luk izvrstan je dodatak raznim jelima pa je prava šteta ne posaditi ga na prozorskoj dasci. Doznajte što se koristi kao sadni materijal.

CIJELA GLAVICA

Možda najlakša opcija. Važno je obratiti pozornost na kvalitetu odabranog uzorka - trebao bi biti svjež, gust, gladak, sa sjajnim ljuskama, bez mekih fragmenata i tragova truleži. Izvrsno je ako je lukovica već malo proklijala - to će ubrzati proces. Ako nije, samo odrežite mali dio vrha. Što se tiče sorti, za razliku od češnjaka, možete saditi sve sorte luka.

DIO GLAVICE

Možete koristiti i fragment tako da odrežete donji dio glavice oko 1 cm. Trebat će ga samo osušiti prije sadnje.

MLADI IZDANCI

Kada koristite crveni luk u kuhinji, nemojte bacati donji dio s korijenom - od njega možete uzgojiti novi luk. Dovoljno je odrezati 5 cm od dna.

image
/SHUTTERSTOCK

UZGOJ LUKA NA PROZORSKOJ DASCI

Usredotočit ćemo se samo na ovu metodu, jer je najjednostavnija i najučinkovitija.

U VODI

Prilikom pripreme materijala za sadnju uklonite gornji sloj ljuske, probušite čašicu korijena (dno) i, ako lukovica nije proklijala, odrežite vrh kako bi budući izdanci proklijali.

Trebat će vam staklenka ili čaša malog promjera - tako da glavica čvrsto sjedi u posudi, ali ne uroni u potpunosti u nju. Prikladne su jednokratne čaše ili posude za mliječne proizvode, kao i staklenke. U posudu ulijte vodu - za tjeranje izdanaka bolje je koristiti filtriranu ili prokuhanu vodu, uranjajući samo donji dio u tekućinu.

Kada glavica pusti bijeli korijen, možete smanjiti količinu vode, ostavljajući samo korjenčić u vodi. Ovaj mali trik pomoći će vam da se riješite lošeg zadaha.

Tada samo trebate pričekati i mijenjati vodu svakih nekoliko dana. Kada izdanci počnu probijati, nemojte odmah žuriti sa žetvom - pričekajte da narastu do 15 cm i tek tada odrežite svježe zelenilo.

image
/SHUTTERSTOCK

U ZEMLJI

Ova metoda je malo zahtjevnija, ali općenito je učinkovitija - lukovica će duže ležati i proizvoditi više mladica. I sigurno neće biti neugodnog mirisa.

Kupite višenamjensku zemlju u trgovini ili iskopajte odgovarajuću količinu zemlje. Da bi tlo bilo malo rahlije, dodajte jednu petinu vermikulita. Za sadnju odaberite posebne posude i čaše za biljke ili koristite improvizirane posude ove vrste.

Za ovu vrstu sadnje bolje je koristiti proklijale lukovice. Uklonite vanjsku ljusku i potopite materijal u vodu najmanje 2 sata. Prethodno namakanje će ubrzati proces tjeranja mladica.

image
/SHUTTERSTOCK

Ovisno o veličini spremnika i veličini sadnog materijala, u posudu dodajte 4-7 cm zemlje od dna. Zatim posadite glavice u zemlju. Ako koristite "pojedinačnu" posudu, onda jedan komad ide u jednu posudu. Ako ste kupili duge posude za sadnju, razmak između lukovica treba biti oko 2 cm, kao i u slučaju vode, neka samo korijen dođe u dodir s tlom kako biste spriječili truljenje.

Nakon sadnje, lagano navlažite tlo, a zatim svakih nekoliko dana zalijevajte sadnice, izbjegavajući prelijevanje.

image
/SHUTTERSTOCK

U BOCI

Zapravo, ova metoda također uključuje zemlju, ali u pomalo neobičnom dizajnu - u boci od pet litara s rupama.

Odrežite vrat boce, tako da dobijete dovoljno široka usta. Probušite nekoliko rupa za drenažu na dnu.

Izrežite nekoliko okruglih rupa duž "tijela" boce na udaljenosti od 3-4 cm.

Počnite puniti bocu zemljom, a kada dođete do prve razine rupa u njih ubacite lukovice kako se zemlja ne bi rasipala. Nastavite ispunjavati bocu zemljom, nastavljajući na isti način sa sljedećim razinama.

Posudu stavite na tanjurić ili postolje kako biste skupili višak vode. Zalijevajte biljku na isti način jednom u nekoliko dana.

KAKO POSADITI MLADI LUK

Kako saditi luk na prozorskoj dasci ako su sadni materijal samo mladi izdanci.

image
/SHUTTERSTOCK

U VODI

Za klijanje iz bijelog dijela mladog luka trebat će vam više čaše tako da cijela struktura ne padne. Ulijte prokuhanu ili filtriranu vodu i stavite mladu biljku. Tekućina bi trebala doseći polovicu biljke ili malo više. Kada voda ispari dodajte novu vodu tako da se razina ne mijenja i potpuno je promijenite otprilike svakih 5 dana.

image
/SHUTTERSTOCK

KAKO POSADITI FRAGMENT LUKOVICE

Također ćemo ukratko razmotriti ovu metodu, iako nije tako učinkovita kao prethodne. Podsjetimo, za sadnju se koristi donji dio dobre, ne pokvarene lukovice, visine oko centimetar. Sušite materijal 5 sati prije sadnje u zemlju.

Dodajte zemlju u prikladnu posudu (istu onu univerzalnu s mogućim dodatkom vermikulita za rahljenje), stavite čestice luka s korijenjem prema dolje i pospite 1-2 cm zemlje na vrh. Kada sadite nekoliko primjeraka u jednu posudu, držite udaljenost između njih od 2-3 cm. Kako se gornji sloj tla suši, postupno ga vlažite.

image
/SHUTTERSTOCK

NJEGA LUKA KOD KUĆE NA PROZORSKOJ DASCI

RASVJETA

Nije bez razloga vrtna biljka posađena na prozorskoj dasci - treba joj puno svjetla. Ali bilo bi pogrešno staviti posudu blizu prozora odmah nakon sadnje. Sadnicu najprije ostavite da "odmori" na blago zasjenjenom mjestu, a tek nakon 5-7 dana izložite je jakom dnevnom svjetlu. Uzgoj luka na prozorskoj dasci zimi ima svoje karakteristike - dani su kratki i malo je svjetla. Stoga se pobrinite da su vaše sadnice na prozoru s najviše dnevnog svjetla.

TEMPERATURA I VLAŽNOST

Kao i mnoge biljke, luk voli umjerene temperature oko 20 stupnjeva. Zbog jedva primjetnog protoka hladnog zraka kroz mikro-proreze u prozorima na prozorskoj dasci, nije teško osigurati takav temperaturni režim. Međutim, pazite da izravno sunce ne zagrijava previše vaše biljke. Na 30 stupnjeva i više, novi izdanci se uopće neće probiti ili će umrijeti. Usput, s povećanjem temperature (do 23-24), zeleni izdanci će klijati malo ranije i rasti će brže.

NAČIN ZALIJEVANJA

Kao što je gore spomenuto, zalijevanje luka posađenog u zemlju treba obavljati svakih nekoliko dana - 3-5 puta, ovisno o suhoći zraka u prostoriji. Usredotočite se na stanje gornjeg sloja tla: ako je očito suho nakon nekoliko dana, slobodno ga navlažite. U vodenim biljkama ne zaboravite redovito obnavljati tekućinu.

PRIHRANA

Za razliku od većine domaćih biljaka, a još više od egzotičnih primjeraka, zeleni luk ne treba hraniti. Moguće je malo ubrzati pojavu usjeva i poboljšati njegovu kvalitetu samo uz pomoć složenog gnojiva s dušikom, fosforom i kalijem u jednakim omjerima. Kao i uvijek, morate se strogo pridržavati uputa i doza na pakiranju.

image
/SHUTTERSTOCK

SAVJETI ZA SADNJU I NJEGU

Donosimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da izbjegnete česte probleme s "domaćim" lukom.

Ako želite uzgajati luk na prozorskoj dasci u vodi, dodajte u vodu nekoliko tableta aktivnog ugljena. To će spriječiti truljenje.

Za uzgoj luka u vodi možete koristiti kutije za jaja. U jednoj polovici - sadni materijal u odgovarajućoj veličini ćelije, u drugoj - voda.

U procesu njege, luk možete prskati iz boce s raspršivačem, ali isključivo mlade izdanke, nikako ne lukovice. Žetva će biti sočnija.

Nemojte koristiti nikakav tretman protiv štetočina ili bolesti. Ako se pokvari, bacite ga. Budući da luk koristimo u hrani, kemikalije su neprihvatljive, a narodni pripravci neučinkoviti i također mogu naštetiti ljudskom zdravlju kada se uzimaju oralno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 14:25