IDEALAN ZA PROLJETNI DETOKS

Otvaramo sezonu zdravog i finog medvjeđeg luka

Gastro novinarka i zvijezda RTL-ova showa "Tri, dva, jedan - kuhaj!" otkriva sve o samonikloj biljki koja raste uz potoke, a lako je možete zasaditi i u svom vrtu. Ima intenzivniji miris od češnjaka, a toliko je ukusna da se od nje rade juhe, rižota. salate ali i deserti. Uz to, najdraža je poslastica i medvjedima nakon dugog zimskog sna.

Kaže se da je češnjak prirodni antibiotik, no postoji jedna biljka koja je od njega još ljekovitija i moćnija. Riječ je o medvjeđem luku, srijemušu, divljem ili šumskom luku, kako ga sve zovu, a čija je sezona upravo otvorena i na tržnicama i u šumi. I da odmah kažem zašto je tako hvaljen. Pa, ovi nježni zeleni listovi sadrže puno C vitamina i na sebe vežu sve otrove i masnoće iz tijela pa su idealni za čišćenje organizma, odnosno proljetni detoks.

Nadalje, ovaj luk je samonikla biljka, raste na vlažnim područjima, u šumama, uz potoke, tamo gdje nema onečišćenja, a bez problema ga možete zasaditi u svom vrtu. Treba samo iščupati biljku zajedno s lukovicom i presaditi je u vrt - daljnje brige oko ovog luka nema, nije zahtjevan i njime se može pohvaliti i svaki vrtlar početnik.

Zagreb, 230318.
Proljetno jelo s medvjedjim lukom; krem juha s medvjedjim lukom i preprzenim mariniranim kruhom pripremila je Mateja Domitrovic.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX

Predobar je u namazima, može se dodati u sir i vrhnje, salate, rižota, juhe i variva, i to svjež i sušen ili kao pesto, od njega možete napraviti juhu, bilo što na žlicu, pitu u kombinaciji sa sirom, quiche, kajganu, omlet, zamijesiti tjesteninu s medvjeđim lukom, napraviti pesto s parmezanom i bademima - takoreći kompletan ručak od predjela do glavnog jela. Ne znam baš za desert, no s obzirom na to da naša poznata slastičarka Petra Jelenić od crnog češnjaka radi i deserte, tko zna, kuhari i slastičari danas rade i ono što se na prvu čini nemogućim.

Medvjeđi luk ima intenzivniji miris od češnjaka, a što se tiče okusa, tu su, što se mene tiče, podjednako ukusni. Jest da se nakon njega "osjetite", no ipak u manjoj mjeri od češnjaka pa je poželjno i u jednom i drugom slučaju jesti ga kad baš ne morate među ljude ili ga jednostavno jedite u paru! Prošli tjedan nisam marila za miris koji se širio po kući jer mi je trebala spasonosna doza medvjeđeg luka kao injekcija koja je trebala ubiti sve preostale viruse koji su me napali i spremili u krevet.

Zagreb, 230318.
Proljetno jelo s medvjedjim lukom; krem juha s medvjedjim lukom i preprzenim mariniranim kruhom pripremila je Mateja Domitrovic.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Iako još nisam bila posve zdrava i medvjeđi luk sam mogla nabaviti na placu, vrag mi nije dao mira, ubacila sam gumene čizme u auto i krenula put Donjeg Dragonošca. Tamo su me čekali gospođa Nada i njezin suprug Šime koji su eksperti za sve što raste u šumi. Znaju gdje treba brati gljive i sve ostale šumske plodove, pa tako i medvjeđi luk. Nada srijemuš, sve šumske gljive i svoje domaće proizvode prodaje na trešnjevačkom placu (prvi red lijevo od glavnog ulaza, odmah preko puta Vindijina kioska). I onda put šume, do mjesta gdje smo nabrali dvije vreće srijemuša čiji miris jednostavno mora osvojiti svaki nos, pa čak i one "fine". Nada je svoj luk nosila na plac, a ja svoj kod Beri. Da nas je netko vidio kako mu se veselimo, rekao bi da smo lude žene. Beri mu se divila i govorila kako je divan dok ga je fotografirala, a ja sam titrala od sreće jer mi je juha baš dobro ispala. I na kraju, da ne zaboravim, zašto ovaj luk ima naziv medvjeđi. Da, i medvjedi ga vole. On im je omiljena hrana i proljetna poslastica koja ih dočekuje nakon zimskog sna pa se njime slade cijelo proljeće. Ja ću opet u šumu, na sreću srijemuša ima dovoljno i za mene i za vas i za medvjede.

Zagreb, 230318.
Proljetno jelo s medvjedjim lukom; krem juha s medvjedjim lukom i preprzenim mariniranim kruhom pripremila je Mateja Domitrovic.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
CROPIX

RECEPT ZA PET

Juha od medvjeđeg luka - najbrža moguća juha

  • 2 vezice medvjeđeg luka
  • 2 krumpira
  • maslac
  • sol
  • papar
  • malo muškatnog oraščića
  • maslinovo ulje

Krumpir oguliti, narezati na kockice i skuhati. Medvjeđi luk oprati, odstraniti stabljike i nasjeckati listove. U lonac staviti maslac, a na njega kad se rastopi pripremljeni medvjeđi luk i pustiti ga tek koju minutu da povene. Promiješati i uliti vode pa dodati kuhani krumpir i sol. Izraditi juhu štapnim mikserom ili u blenderu, dodati muškatni oraščić i papar te servirati pokapano maslinovim uljem i s poprženim kockicama kruha ili žlicom kiselog vrhnja.

Foto: Berislava Picek/ CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 21:01