DŽUNGLA U DOMU

Ovaj pekarski proizvod je najbolje prirodno gnojivo za sobne biljke u zimskom razdoblju

 RONSTIK/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Svaki ljubitelj biljaka zna da sobno bilje treba povremenu prihranu. Gnojivo se više dodaje u vegetativnom razdoblju i u vrijeme cvatnje, no neka sredstva dobro je u manjoj mjeri dodavati i zimi. Jedno od njih je otopina sa svježim kvascem, koju jednostavno možete napraviti sami kod kuće. Zašto biste kupovali skupa gnojiva u dućanu - svježi kvasac je jeftin i može izazvati pojačani rast ili cvjetanje čak i onih biljaka od kojih ste već pomalo dignuli ruke.

image
BRIZMAKER/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

U čemu je tajna? Fitohormoni, vitamini skupine B i auksini koji se nalaze u kvascu aktivno stimuliraju diobu stanica i rast biljaka. Kad dodajete ovo sredstvo, povećava se aktivnost mikroorganizama u tlu te raznih mikroelemenata koji odlično djeluje na korijenski sustav, a posredno i na ljepši i zdraviji izgled biljke. Evo kako napraviti otopinu za prihranu s kvascem.

image
/SHUTTERSTOCK

Potrebni su vam 10 grama svježeg kvasca, žličica šećera i jedna litra tople vode. Prvo kvasac otopite u vodi, a potom dodajte šećer i dodatno promiješajte. Ostavite da odstoji minimalno dva sata. Ovom otopinom zalijevajte cvijeće dva puta mjesečno u zimskom razdoblju, a jednom u deset dana u proljetno-ljetnom periodu i baše biljke će postati bujnije i ljepše.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 11:33