SRETNO SRCE

Ovo je najpopularnija biljka koja se daruje za Valentinovo. Evo kako je njegovati

 /SHUTTERSTOCK

Jedna od čestih darova za Valentinovo je hoya kerrii, minijaturni sukulent u obliku srca, kojeg još nazivaju „biljka ljubavi” i „sretno srce”. Potječe iz Azije i kod nas je najčešće, pogotovo za Valentinovo, prodaju kao jedan ukorijenjeni list. No u svom prirodnom okruženju hoya kerrii je biljka penjačica koja prekrasno cvjeta i može narasti do čak četiri metra visine. U kućnim uvjetima raste jako sporo, ali je dekorativna i ne zahtijeva puno truda. Bitno je držati se nekoliko osnovnih naputaka.

image
/SHUTTERSTOCK

Kao prvo, stavite je na mjesto s puno svjetla, ali ne na izravno sunce. Ne pretjerujte s vodom - dovoljno je malo zaliti svakih 10 do 12 dana, tek toliko da se navlaži zemlja. Na proljeće, kad otopli, možete je iznijeti na balkon ili terasu, samo treba paziti da nije na jakom suncu.

embed_photo_jl}2943271{/embed_photo_jl}

Na žalost, vrlo malo pojedinačnih reznica razvije se u zrele biljke. Da bi iz lisne reznice iznikle grane, mora imati dio stabljike i čvor. Čak i u tom slučaju, može proći nekoliko godina prije značajnijeg rasta.

image
/SHUTTERSTOCK

Što se tiče simbolike, hoya kerrii se u azijskoj kulturi smatra biljkom pozitivne energije i obitelji, dok se kod nas uglavnom daruje voljenoj osobi u posebnim prigodama, a posebno za Valentinovo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 14:20