Neka je raskošan

Pet biljaka koje trebate posaditi u siječnju za vrt na kojem će vam svi zavidjeti

 ANNIE SPRATT /UNSPLASH/
Nekoliko biljaka može se posaditi ovog mjeseca kako bi dodali boju i zanimljivost vrtovu tijekom zimskih mjeseci

Siječanj je često hladan, sumoran mjesec što znači da korov, zarasle živice i raščupane biljke mogu učiniti da zimski vrt izgled divlje i zapušteno. No unatoč hladnom vremenu, vrtlari mogu posaditi mnoštvo lijepog cvijeća kako bi dodali malo boje i zanimljivosti svojem zimskom vrtu.

Imajući to na umu, dva stručnjaka za vrt podijelila su koje cvijeće sada posaditi kako bi "uljepšali vrtove".

- Iako se siječanj može činiti prehladnim, zapravo je idealan mjesec za sijanje sjemena u zatvorenom prostoru ili u stakleniku, rekao je Kevin Gess, vrtni stručnjak i vlasnik Prestige Lawns.

- Za izdržljive jednogodišnje biljke kao što su mirisna grahorica, maćuhice i trajnice koje rano cvjetaju, razmislite o sjetvi sjemena. Ako ih posadite sada, možete im dati prednost i zajamčiti proljetnu rapsodiju boja u vrtu.

- Iako se može činiti kao veliki izazov, dodavanje lišća i cvijeća u vaše vanjske prostore zahtijeva malo truda i donosi veliku nagradu – a sve ovisi o cvijeću koje odlučite posaditi, rekao je glasnogovornik tvrtke Garden Buildings Direct.

- Zbog toga smo željeli podijeliti svoje omiljene biljke i cvijeće koje nije potrebno održavati, a vole ih i početnici i iskusni vrtlari kako bismo uljepšali vrtove u novoj godini, dodaje.

Stručnjaci za vrtlarstvo na GardenBuildingsDirect.co.uk također su podijelili koje se "biljke bez problema" sada mogu posaditi da "dodaju boju" vrtu.

1. Rana ozimnica

Rane ozimnice vole oprašivači i vrlo ih je lako njegovati što ih čini savršenim za vrtlare amatere.

Ove lijepe biljke cvjetaju početkom siječnja i daju lijepu boju zimskim vrtovima.

Također im nije potrebno obrezivanje i potrebno im je samo malo zalijevanja u proljeće, što ih čini lakim za održavanje.

2. Ciklame

Ciklame su poznate po svojim prekrasnim ružičastim i magenta cvjetovima koji se pojavljuju od siječnja do ožujka. Ove biljke mogu preživjeti i najoštrije zime i imaju tamnozeleno lišće sa srebrnim i bijelim tragovima. Umjesto da se sade u zemlju, ciklame se mogu posaditi u posude, što ih čini idealnom biljkom za početnike. Neke sorte ciklame moraju se saditi u zatvorenom prostoru, stoga svakako odaberite sorte za eksterijer.

3. Jaglaci

Jaglaci su otporni i dolaze u mnoštvu boja uključujući ružičastu, ljubičastu i žutu. Neke sorte jaglaca počinju cvjetati već u siječnju i dat će živopisni štih vrtu. Jaglaci su otporni i mogu oživjeti vrt tijekom cijele godine. Također zahtijevaju malo održavanja, niske cijene i lako su dostupni u većini vrtnih centara.

4. Mirisna grahorica

Mirisna grahorica je jednogodišnja biljka koja se ovog mjeseca može sijati pod staklom ili u zatvorenom prostoru tako da razvije snažno korijenje i razvije veće biljke. Mirisna grahorica cvjeta ili u kasno proljeće, u svibnju i lipnju, ili u jesen, u rujnu ili listopadu.

5. Maćuhice

Maćuhice su idealne biljke za dodavanje boje loncima, rubovima i gredicama. Dolaze u mnoštvu boja uključujući plavu, ružičastu, ljubičastu i crvenu.

Biljke cvjetaju tijekom cijele godine, uključujući i zimu, ali ako ih sada posijete ispod stakla, vjerojatno će cvjetati između svibnja i rujna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 13:48