antibakterijska svojstva

Pomaže pušačima i smanjuje kašalj: Namočite listove ove biljke u vodi 3 dana i očekujte čudo

 CHICCODODIFC/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Bosiljak ima ogroman učinak na naš organizam - osim što ublažava prehladu, pridonosi i zdravlju srca, bubrega, očiju i zuba. Zbog toga se vjeruje da svaka kuća mora imati barem jednu malu posudu sa svježim bosiljkom!

Budući da bosiljak ima antibakterijska svojstva, listovi su vrlo učinkoviti u liječenju raznih upala i groznica. Potrebno je samo ubrati pet listova ove biljke i od njih skuhati čaj u 2,5 decilitra vode. Tako ćete umanjiti simptome bolesti poput peckanja i grebanja u grlu te osjećaja kašlja.

Ako redovito konzumirate bosiljak, snižavate razinu kolesterola. Ova biljka smanjuje rizik od srčanog udara i kardiovaskularne slabosti.

Bosiljak je općenito dobar za zdravlje, a travari preporučuju žvakanje barem 12 listova bosiljka dnevno. Osim na dobro zdravlje, bosiljak izravno utječe na stres, a vitamini i antioksidansi koje oslobađa pozitivno utječu na smanjenje stresa, prenosi Krstarica.

Žvakanje bosiljka smanjuje želju za cigaretama. Dovoljan je samo jedan list da smanji želju. Također postoji vjerovanje da ako bosiljak tri dana namačemo u vodi i nakon tri dana tu vodu prolijemo pred kućni prag, to će nam donijeti novac, uspjeh i otjerati zlo.

Pročitajte i kako uzgojiti bosiljak kod kuće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. ožujak 2024 18:20