UZGOJ U TEGLI

Savjeti kako uzgojiti bosiljak kod kuće

 Pixabay
 

Bosiljak je začinska biljka koja se puno koristi u kuhinji, a najbolji je kada je svjež. Što znači da ga treba uzgojiti. Uzgoj bosiljka nije nimalo zahtjevan, a dobro ga je imati uvijek pri ruci, jer ovaj popularni začin netom ubran može poboljšati okus gotovo svakog jela. Dobra vijest je i to, da je upravo sada idealno vrijeme za njegovu sadnju u tegli na balkonu, kuhinjskom prozoru ili stolu, na primjer. Evo kako uspješno uzgojiti bosiljak...

Sjemenke ili mlade biljke bosiljka najbolje je posaditi prije velikih vrućina, od sredine travnja do kraja svibnja. Sjemenke stavite u vlažnu zemlju, na otprilike 5 milimetara dubine i već nakon tjedan dana, vidjet ćete rezultate.

Za uzgoj više stabljika u jednoj posudi, razmak između svake treba biti oko 30 centimetara.

Bosiljak nije zahtjevan za održavanje, ali ipak postoji nekoliko stvari na koje treba obratiti pozornost. Pa tako, ako sadite bosiljak u posudu važno je da ona ima dobru odvodnju. Isto tako, svoj bosiljak držate blizu prozora i izvora svjetlosti kako bi dobivao dovoljnu količinu sunčeve svjetlosti.

Izbjegavajte propuhu, kao i neposrednu blizinu radijatora ili klime. Što se tiče zalijevanja, bosiljak trebate zaliti tek kada primijetite da je zemlja potpuno suha. U vrijeme velikih vrućina, možete ga zalijevati svaki dan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 01:57