SUŽIVOT S KUKCIMA

Premda je jeziva, jednu bubu biste trebali izbjegavati ubijati pod svaku cijenu

 /SHUTTERSTOCK

Iako uživamo u proljetnim danima i buđenju prirode, radije ne bismo svoj dom pretvorili u ekskluzivni hotel za insekte. Vidjeti kukce kako gmižu po podovima, zidovima i namještaju zaista može biti odbojno, no od nekih vrsta možete imati više koristi nego štete.

Primjerice, većina je kućnih pauka bezopasna za ukućane i hrani se manjim plijenom poput mrava, moljaca i drugih kućnih štetočina. Isto tako, nekoliko vrsta insekata, iako vas mogu preplašiti, neće naštetiti vama ili strukturi vašeg doma. Ako ne želite ubijati svaku bubu koja vam se nađe na putu, počnite poduzimati preventivne mjere. Pretražite i ispunite sve pukotine kroz koje sićušni uljezi mogu proći. Uklonite izvore hrane pravilnim skladištenjem i brzim uklanjanjem smeća te držanjem namirnica u hermetički zatvorenim spremnicima. Također, sklanjajte svu vodu koja se u zdjelicama i kantama nakuplja oko kuće.

No, čak i uz sigurnosne mjere, nije nemoguće susresti se s bubom ili dvije u inače savršeno urednom domu. Ipak, neke od njih biste trebali izbjegavati ubijati pod svaku cijenu. Evo zašto...

Smrdljivi martin

image
/SHUTTERSTOCK

Unatoč odvratnom nazivu, smrdljivi martin nije najgori insekt koji možete imati u svom domu. Većina ih neće ubosti ili ugristi, no ako se osjećaju ugroženo ispustit će smrdljivu kemikaliju koja će se raširiti prostorijom. Osim toga, neke se vrste hrane crvima i određenim vrstama kornjaša, ali postoje i one vrste koje rade štetu po povrtnjacima. Bitno je detektirati s kojom vrstom vi "imate posla", a možete koristiti i brojne prirodne sastojke kako biste ih otjerali.

Kućna stonoga

Možda izgledaju kao da su izašle iz horor filmova, ali jesu li stonoge doista tako loše kao što se čine? Nisu. U zatvorene prostore ulaze zbog zaštite od hadnog okruženja i polaganja jaja, ali pritom ne uništavaju tkaninu, ne rade štetu po kući, a neće ni grickati hranu koju ostavite iza sebe. Štoviše, većinu vremena provodit će loveći male štetočine poput mrava, termita i nekih vrsta pauka. Osim toga, stonoge koje žive vani neće jesti ništa od vaših vrtnih usjeva; radije bi se hranile bubama koje štete vašim biljkama. Tako da stonoge mogu biti

Bubamare

image
/SHUTTERSTOCK

Bubamare su za većinu ljupka stvorenja. Međutim, one su ujedno i jedna od najučinkovitijih zaštita protiv mekih štetočina koje pustoše kućne i vrtne biljke. Mogu pojesti 50 ili više lisnih uši dnevno i hraniti se drugim štetočinama poput grinja, brašnastih stjenica, ljuskica... Budući da pomažu eliminirati većinu onoga o čemu vrtlari imaju noćne more, dostupni su čak i za kupnju kao suzbijanje štetočina. Stoga razmislite o tome da im pružite sklonište zimi i koristite ih za kontrolu štetočina u toplijim mjesecima. Osim povremenog mirisa, nema puno nedostataka u suživotu s malim crvenim bubama, ali ako ih želite držati podalje od svoje kuće, postoji nekoliko sigurnih, bezopasnih metoda za to. Ako ih već imate u svom domu, uhvatite ih u staklenku i pustite na otvorenom, najbolje u blizini vašeg vrta ako ga imate.

Medonosne pčele

Možda ćete se uplašiti njihova zujanja i činjenice da imaju zalce, ali medonosne pčele nisu tolika prijetnja kao što možda mislite. One su jedni od najvažnijih oprašivača, a ako izumru, biljke koje oprašuju također će umrijeti, eliminirajući izvore hrane i staništa za milijune vrsta. Treba znati da se populacija pčela smanjuje zastrašujućim stopama. Stoga, budite oprezni s njima ako ih vidite kako lete po dvorišt ili vrtu, pustite ih da uživaju u svojem ručku - upiknut će jedino ako se osjećaju ugroženo.

Štriga

image
/SHUTTERSTOCK

Uholaža, štriga ili škarica - kako god ju zovete, vjerujemo da se većina vas zgrožava ako ju uoči u svojem domu, prvenstveno iz straha da nekome od ukućana ne uđe u uho. Međutim, uholaža je za čovjeka posve neškodljiva. Dapače, poželjna je u blizini ljudi jer je od velike koristi u voćnjaku i vrtu, gdje pretražuje biljke u potrazi za biljnim i krvavim ušima, grinjama, jajima leptira...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. travanj 2024 14:50