IMA 15 PARI NOGU

Možda se užasavate ovog predatora u domu, ali postoji dobar razlog zašto ga ne treba ubiti

 /SHUTTERSTOCK
Kućna stonoga dugačka do tri centimetra može ugristi, no nije opasna. Dapače, korisna je

Na popisu mnogobrojnih životinjica koje s vremena na vrijeme ulaze u naše domove je i kućna stonoga, među kojima je najpoznatija štitonosna striga. Ova mala životinjica dugačka do tri centimetra može ugristi, ali zapravo ne predstavlja ozbiljnu prijetnju za ukućane.

Ipak, vjerujemo da nije ugodno vidjeti kako se, zahvaljujući svojih 15 pari nogu, vrlo brzo kreće po zidovima i stropovima. Iako bi vam prva reakcija mogla biti zgrabiti časopis, papuču ili muholovku i zamahnuti prije nego pobjegne, sjetite se da je bezopasna. Dapače, kućna stonoga je korisna jer bi nam, hraneći se srebrnim ribicama, muhama, stjenicama, pa čak i žoharima, mogla pomoći pri uklanjanju štetočina iz doma.

Njezina prisutnost, dakle, govori da u kući imamo možda problem s najezdom insekata koju bismo trebali riješiti, ali može ukazivati i na vlagu. Naime, osim hrane, stonoge privlače vlažna područja s visokom vlagom. U domove ulaze kroz pukotine i druge otvore, a mogu se vidjeti na vlažnim mjestima poput podruma, kupaonice, lončanica, garaža... Ova stvorenja su osjetljiva na svjetlost. Danju traže zaklon, a u mraku izlaze u potrazi za hranom. Stoga može biti izazov uočiti ih.

Umjesto da ih ubijate, pokušajte ih spriječiti da ulaze u vaš dom uklanjanjem izvora hrane i vlage te blokiranjem ulaznih točaka. Primjerice, koristite odvlaživač zraka koji će ukloniti višak vlage, pokrenite ispušne ventilatore u kupaonicama i ostalim mjestima izloženim visokoj vlažnosti, riješite probleme s vodovodom, zakrpajte pukotine, čistite, redovito usisavajte... Također, možete se osloniti i na neke prirodne repelente.

Kućne su stonoge osjetljive na jake mirise, stoga možete koristiti lišće pandana kako bi izbjegavale ući u vaš dom. Ostali prirodni repelenti uključuju limunsku travu i eterična ulja poput paprene metvice. Pomiješajte eterično ulje s vodom i pošpricajte oko mogućih ulaznih točaka ili mjesta gdje ste vidjeli stonoge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 15:17