NOVI BROJ D&D VRT

Preopterećeni ste i pod velikim stresom? Resetirajte se "kupanjem" u šumi

 Unsplash
Terapijska šetnja u prirodi sve je popularnija metoda i u Hrvatskoj, a korijene vuče iz japanske prakse

Negativne posljedice stresa prouzročene odvajanjem čovjeka od prirode Japanci i drugi istočnjaci znanstveno su dokazali još prije 40-ak godina, kad su definirali pojam shinrin-yoku, što u prijevodu znači šumska kupka. Riječ je o metodi koja preventivno djeluje na ublažavanje posljedica stresa na organizam, a provodi se uz vodiča koji navodi polaznike da probude svoja osjetila i ponovno se povežu s prirodom koja ima terapeutsku moć.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Posjetili smo imanje u Momjanu s obnovljenom kamenom kućom, opremljenom klasicima YU dizajna, i ležerno uređenom okućnicom

Iako sam naziv sugerira da je riječ o kupanju, šumska kupka podrazumijeva laganu šetnju šumom tijekom koje se "uranja" u mirise, okuse i zvukove koje šuma daje. Nakon prakticiranja šumske kupke, potvrdila su brojna istraživanja, popravlja se klinička slika, pa se navodi kako dolazi do jačanja funkcija imunološkog sustava i smanjenja kardiovaskularnih bolesti kao što su visoki krvni tlak i bolesti koronarnih arterija.

image
D&D VRT

O ovoj se metodi sve više priča i u Hrvatskoj, a nedavno je u organizaciji platforme Snaga šume u Tomislavovu domu na Sljemenu održan 1. hrvatski kongres o šumskoj terapiji, koji je okupio poznata svjetska imena kad je u pitanju terapija šumom. Koji su benefiti ove metode uvjerili smo se i sami "kupanjem" na Medvednici uz Darka Vukelića, trenutačno jedinog certificiranog vodiča za šumske kupke i šumske terapije u Hrvatskoj.

image
Privatna arhiva

Istraživanja su potvrdila brojne prednosti za ljudski organizam nakon prakticiranja šumske kupke

Naše dojmove možete pročitati u novom broju časopisa D&D Vrt koji se nalazi na kioscima. S obzirom na to da se približava vrijeme kad se vrtlarski radovi privode kraju te se smanjuje i raznolikost svježe, organski uzgojene hrane, pozabavili smo se i temom kako produljiti vrtlarsku sezonu i zimi dobiti kvalitetan izvor svježeg povrća. Naime, doba u kojem prevladavaju niske temperature, malo sunca i dosta vlage idealno je za sve vrste kupušnjača, stoga donosimo kako uzgojiti kelj, brokulu ili korabicu. Također, doznali smo kako izraditi povrtni prah te u nadolazećim mjesecima u organizam unositi preporučene količine minerala i vitamina. Upravo ta tema krasi i našu naslovnicu.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Doznali smo sve o uzgoju kupusnjača

Za one koji žele pridonijeti očuvanju prirodnih resursa i smanjenju ekološke krize donosimo vodič za recikliranje i pravilno odvajanje otpada u kućanstvu, a dozu inspiracije za uređenje vlastitih okućnica pronašli smo na imanju u Momjanu, gdje su vlasnici obnovili kamenu kuću, opremili ju prepoznatljivim klasicima YU dizajna te ležerno uredili vrt. Za finalni izgled imanja zaslužni su poznati pulski arhitekt Emil Jurcan i mladi pejzažist Mate Rupić iz Šibenika, koji već neko vrijeme surađuju na zajedničkim projektima, a ovaj je vrlo dobar primjer kako gledaju na prostor, ambijent i vrt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 18:14