stručnjaci otkrivaju

Prije su govorili da to ne smijemo raditi s krumpirom, a sada preporučuju: Provjerite radite li to kako treba

 /SHUTTERSTOCK

Mnogi koji su davno kupili velike količine krumpira sada su u situaciji da im je krumpir niknuo. Naime, krumpir su uskladištili na pogrešan način. Mislite li da vam odgovara držanje krumpira na tamnom i hladnom mjestu? Na dobrom ste putu, ali samo donekle. Držati ga u podrumu ili hladnijem kutu kuhinje jednostavno nije dovoljno hladno ili tamno. Barem tako tvrdi osnivačica The Full Freezera, Kate Hall, koja savjetuje da se krumpir čuva u hladnjaku.

Hall je objasnila svoje stajalište za Express: "Prije se govorilo da ne bismo trebali hladiti krumpir jer je postojala zabrinutost da bi to moglo dovesti do viška šećera u krumpiru, koji se zatim pretvara u akrilamid kada se kuha, ali studija Odbora za kemikalije Toksičnost u hrani, potrošačkim proizvodima i okolišu (COT) pokazala je da su te zabrinutosti neutemeljene, stoga je hladnjak najbolje mjesto za čuvanje vaših omiljenih gomolja."

image
/SHUTTERSTOCK

Stručnjakinja za sigurnost hrane Sylvia Anderson tvrdi da vlaga može uzrokovati truljenje krumpira, što neće utjecati na njihov rok trajanja. Za pripremu krumpira za hladnjak prvo obrišite svu prljavštinu suhom krpom, ali nemojte prati krumpir dok ga ne budete spremni koristiti, prenosi Najzena.

Stavite ga u posudu obloženu papirnatim ručnicima, gdje bi trebao ostati svjež do četiri tjedna bez klica ili zelenih mrlja na vidiku. Silvia je objasnila: "Krumpir ispušta plin etilen, koji može uzrokovati brže sazrijevanje i kvarenje drugog voća i povrća. Držite krumpire podalje od luka, jabuka i nekih drugih proizvoda osjetljivih na etilen kako biste im produžili rok trajanja."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 19:50