izvrsna moć detoksikacije

Proljetna delicija: Evo zašto ovu biljku trebate uvesti u svakodnevnu prehranu

 BERISLAVA PICEK/CROPIX/

Medvjeđi luk je dobio ime jer je proljetna poslastica i za medvjede, a ne samo za ljude. Medvjedi ga rado jedu u proljeće, čiste svoje tijelo i pripremaju ga za obilnu hranu tijekom godine.

Sezona ove biljke je proljeće, odnosno bere se u travnju i svibnju, a pravi, organski medvjeđu luk raste duboko u šumama. Ova biljka ima izvrsnu moć detoksikacije, njemački travar Johann Knuckle istaknuo je njezinu vrijednost i rekao da bi ljudi bili potpuno zdravi kada bi je uključili u svoju svakodnevnu prehranu.

Ova biljka naraste u visinu od 20 do 40 cm, a u zemlji ima uspravnu i tanku lukovicu bijele ili žućkaste boje. Ako slučajno u šetnji šumom osjetite jak miris češnjaka, to može biti samo divlji luk. Biokemičari tvrde da je zdraviji čak i od češnjaka, a zbog obilja alina koji se pod utjecajem kisika pretvara u alicin, divlji luk pomlađuje krvne žile i čini ih elastičnima. Srijemuš je bogat i eteričnim uljima, vrijednim mineralnim solima, šećerom, vitaminom C i karotenom...

Zbog obilja vitamina C koji sadrži, odličan je za imunološki sustav, a u kulinarstvu možete eksperimentirati i stavljati ga u razna jela. Ipak, za zdravlje će biti najučinkovitiji ako ga koristite svježeg.

Prije uporabe, primjerice, tinkture od medvjeđeg luka, koja je dobra za snižavanje krvnog tlaka, dobro je razgovarati s liječnikom ili ljekarnikom o prilagodbi doze. Ako niste neki znalac, nemojte sami brati mladi luk, nego ga nabavite na tržnici kod provjerenih trgovaca, prenosi Hayat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 10:53