Cool mjesto

Slovenski grad Izola postao turistička atrakcija od jedne biljke, doduše ne bilo koje

 Jaka Ivančić
Da se turistička atrakcija može dogoditi od omiljenog bosiljka, pokazuje primjer Izole koji organizira festival Bazilkijada

Za Izolu se govori da je grad koji miriše na bosiljak, da se to osjeti hodajući njegovim ulicama. No, zapravo je jedna uska ulica u tom gradu - Ljubljanska - postala poznata po njemu jer je bosiljak u teglama posadila većina njezinih stanara. Festival koji se tu održavao početkom rujna bio je simpatičan, obiteljsko-susjedske atmosfere, s raznim delicijama s bosiljkom, čak i džin-barom s bosiljkom. Održavalo se i natjecanje domaćih u kuhanju s tim začinom.

image

Blagdan bosiljka mali je događaj, obiteljsko-susjedske atmosfere, s natjecanjem domaćih u kuhanju s tim začinom

/SHUTTERSTOCK

- Blagdan bosiljka održavao se godinama u staroj gradskoj jezgri i bio je to mali događaj koji je uglavnom povezivao domaće ljude. Međutim, ovogodišnja manifestacija još je neizvjesna zbog suhog vremena - kaže Tjaša Likar iz Turističkog združenja Izola.

Jedna ulica u Izoli postala je turistička atrakcija upravo zbog aromatičnog začinskog bilja koje je većina stanara posadila u teglice. Tu se godinama i održavao festival bosiljka, no on je zbog suše ove godine upitan

No, kako je Izola gastronomska destinacija, ovdje se odvijaju i drugi kulinarski događaji. Više puta tijekom godine, kažu u turističkoj zajednici, izolski konobari okupljaju se u zajedničkim kulinarskim aktivnostima čiji je moto “Kilometar - nula” - pripremanje jela samo od namirnica iz mora i sela. Kulinarska godina počinje u proljeće Danima divljih šparoga, nastavlja se Danima domaćih dagnji neposredno prije ljeta, Danima srdele kraljice nakon ljeta, a slijede Dani liganja. Kulinarske akcije završavaju Danima bakalara. Među atrakcijama su i manifestacije Gat okusa, izolski “street food” festival, te Orange wine festival, međunarodni festival bijelih maceriranih vina. Ljeti su tu Festival maslina, vina i ribe i Ribarske fešte.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 07:47